Quantcast

Mirė legendinis „The Washington Post“ Votergeito skandalo redaktorius

  • Teksto dydis:

Legendinis buvęs „The Washington Post“ redaktorius Benas Bradlee (Benas Bradlis), kuris kuravo reportažus apie Votergeito skandalą, nuvertusį JAV prezidentą Richardą Nixoną (Ričardą Niksoną), antradienį mirė. Jam buvo 93-eji.

B.Bradlee, kuris mirė dėl natūralių priežasčių namuose Vašingtone, savo laikraštyje ir apskritai žiniasklaidoje palieka ilgalaikę žymę. Redaktorius, kuris buvo Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) draugas, vadinamas genijumi ir giriamas už „armijos drąsą“.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), kuris pernai įteikė B.Bradlee Prezidento laisvės medalį, pareiškė užuojautą ir sakė, kad šiam spaudos žmogui „žurnalistika buvo daugiau nei profesija, tai buvo viešasis gėris, gyvybiškai svarbus mūsų demokratijai“.

1968-1991 metais, kai vadovavo laikraščiui, B.Bradlee įkvėpė reporterius, kad jie „papasakotų istorijas, kurias reikėjo papasakoti, istorijas, kurios padėjo mums truputį geriau suprasti mūsų ... pasaulį“, pridūrė prezidentas.

B.Bradlee žmona, buvusi „The Washington Post“ reporterė Sally Quinn (Sali Kvin) praėjusį mėnesį atskleidė, kad B.Bradlee buvo diagnozuota silpnaprotystė.

Donaldas E.Grahamas (Donaldas E.Grejemas), kuris buvo „The Washington Post“ leidėjas ir B.Bradlee bosas, sakė: „Benas Bradlee buvo geriausias savo laikų Amerikos laikraščių redaktorius ir padarė didžiausią poveikį savo laikraščiui, palyginti su bet kuriuo kitu šiuolaikiniu redaktoriumi“.

D.E.Grahamo motina Katharine Graham (Katarin Grejem) buvo „The Washington Post“ leidėja tuo metu, kai B.Bradlee jauniems reporteriams Bobui Woodwardui (Bobui Vudvardui) ir Carlui Bernsteinui (Karlui Bernsteinui) pavedė tirti įsilaužimą į Demokratų partijos štabą, įsikūrusiame Votergeito rajono biurų ir įstaigų komplekse.

Jų straipsniuose buvo atskleista didžiulė sekimo ir purvinų triukų schema, o tolesni reportažai nulėmė R.Nixono apkaltą ir atsistatydinimą 1974 metais, taip pat – dešimčių administracijos pareigūnų baudžiamąjį persekiojimą.

„Benas buvo tikras draugas ir genialus lyderis žurnalistikos (srityje)“, – sakoma bendrame C.Bernsteino ir B.Woodwardo pareiškime, kuris po pranešimų apie B.Bradlee mirtį pasirodė „The Washington Post“ interneto svetainėje.

„Vienas tvirtas jo principas buvo tiesos paieškos ir tų paieškų būtinybė. Jis turėjo armijos drąsą“, – sakoma pareiškime.

B.Bradlee dirbant redaktoriaus poste laikraštis už straipsnius apie Votergeito skandalą pelnė Pulitzerio (Pulicerio) premiją, be to, suvaidino vaidmenį teisiškai pasiekiant, kad būtų paskelbti Pentagono dokumentai, atskleidę politinius manevrus prieš prasidedant Vietnamo karui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių