Quantcast

Ukrainos specialiosios pajėgos perėmė Kramatorsko oro uostą iš prorusiškų kovotojų

  • Teksto dydis:

JAV laiko Kijevo pajėgų veiksmus Ukrainos rytuose „atseikėtais“

JAV Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad Ukrainai dėl separatistinio maišto rytuose gresia „netinkama gyventi“ padėtis, bet karinę operaciją prieš prorusiškus kovotojus pavadino „atseikėta“.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney (Džėjus Karnis) pagyrė veiksmų santūrumą ir „apdairumą“ ir pažymėjo, kad Ukrainos vyriausybei priklauso „atsakomybė“ užtikrinti teisę ir tvarką.

Rusija reiškia susirūpinimą dėl pranešimų apie aukas Ukrainos rytuose

Rusija antradienį pareiškė esanti labai susirūpinusi dėl pranešimų apie aukas Ukrainos rytuose, kur Kijevas vykdo antiteroristinę operaciją prieš prorusiškus separatistus.

„Pranešimai, kuriuos mes gauname, kelia didžiulį nerimą. Iš visko matyti, kad įvykiai ima plėtotis pagal blogiausią scenarijų“, – sakė Konstantinas Dolgovas, kuris yra Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas žmogaus teisių srityje, kaip pranešė valstybinė naujienų agentūra RIA.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministerija pareiškė, kad per jėgos struktūrų operaciją Kramatorsko oro uoste, niekas iš ukrainiečių nenukentėjo.

„Aukų ir nukentėjusiųjų tarp kariškių nėra“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ vienas gynybos pareigūnų. Tačiau jis nieko nepasakė apie nuostolius priešininkų pusėje.

Anot šio šaltinio, per minėtą operaciją veikė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai ir technika.

Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnyba paneigė informaciją, neva kariai perėjo į „liaudies šauktinių kariuomenę“ ir federalizacijos šalininkai užgrobė ginklų.

„Visi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai tebėra ištikimi karinei priesaikai ir sąžiningai vykdo uždavinius aukštosios vadovybės nurodytuose rajonuose savo junginiuose ir daliniuose“, – sakoma Gynybos ministerijos antradienį vakare išplatintame pranešime.

Taip pat neužfiksuota jokių karinės technikos ar ginkluotės užgrobimo atvejų, tvirtino ši Ukrainos žinyba.

J. Tymošenko: Rusija pradėjo naujo tipo karą su Ukraina

Ukrainos buvusi premjerė ir partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko antradienį įvykius šalyje pavadino Rusijos Federacijos pradėtu naujo tipo karu prieš Ukrainą.

„Mes privalome ukrainiečiams pasakyti teisybę – Rusijos Federacija pradėjo tikrą karą su Ukraina jos rytinių regionų teritorijoje, ypač Donecko ir Luhansko srityse... Ukraina užimama naujo tipo karu“, – J.Tymošenko sakė spaudos konferencijoje Kijeve.

„Pasaulio lyderiai privalo pripažinti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą rytiniuose regionuose, – pabrėžė ji. – Pakeisti taktiką ir strategiją, požiūrį į šį faktą, taip pat priemones, kurios šiandien taikomos pagrindinėmis pasaulio valstybėmis prieš rusiškąjį agresorių“.

Ukrainos specialiosios pajėgos perėmė Kramatorsko oro uostą iš prorusiškų kovotojų

 Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas, laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad Ukrainos specialiosios pajėgos atkovojo federalizacijos šalininkų anksčiau buvusį užimtą Kramatorsko oro uostą.

„Dabar man paskambino iš Donecko srities; Ukrainos specialiosios paskirties pajėgos išvadavo nuo teroristų oro uostą Kramatorsko mieste“, – pranešė O.Turčynovas per parlamento plenarinę sesiją antradienį.

Kramatorsko aerodrome nusileido Ukrainos karius atgabenę sraigtasparniai

Ukrainos kariai mažiausiai dviem sraigtasparniais antradienį buvo atskraidinti į rytinio Kramatorsko miesto pakraštyje esantį aerodromą, pranešė liudininkai naujienų agentūrai „Reuters“.

Anksčiau šalies gynybos ministerija pranešė pradedanti „specialią operaciją“ prieš prorusiškus separatistus, kurie šeštadienį užėmė pastatus mieste.

Prorusiški kovotojai, kurie nuo šeštadienio buvo užsibarikadavę jų užimtoje milicijos nuovadoje, paliko šį pastatą, tačiau vienas saugumo pareigūnas Kijeve informavo, kad separatistai tame mieste perėmė saugumo tarnybos statinį.

„Reuters“ korespondentė Gabriela Baczynska (Gabriela Bačinska) pranešė, kad matė virš miesto praskrendantį naikintuvą ir keturis karinius sraigtasparnius prie oro uosto.

Dviem iš jų nusileidus, buvo išlaipinti kariai, kuriems žygiuojant per aerodromą barikadą statantys vietos gyventojai skandavo: Gėda! Grįžkit namo!“.

Pasak korespondentės, Rusijos vėliavomis nešini vietos gyventojai prie aerodromo vartų iš smėlio ir padangų pastatė barikadą. Atrodė, kad kai kurie jų ruošė Molotovo kokteilius.

D. Medvedevas tiki, kad Kijevui „pakaks proto“ krizės eskalavimui išvengti

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas antradienį išreiškė viltį, kad valdžia Ukrainos sostinėje turi „pakankamai proto“,. kad būtų išvengta konflikto Ukrainos rytuose eskalavimo.

„Ukraina yra ant pilietinio karo slenksčio, ir tai baugina“, – sakė jis po susitikimo su savo kolegomis iš Baltarusijos ir Kazachstano.

Europa ir Amerika turi baigti kalbėti apie būtinybę suteikti pagalbą Ukrainai ir pagaliau ką nors padaryti, kad suteiktų pagalbą jos ekonomikai, dar pareiškė Rusijos premjeras D.Medvedevas.

„Visi, kas kalba, kad reikia padėti Ukrainai, turėtų pagaliau ką nors padaryti dėl Ukrainos. Galvoje turiu mūsų Europos partneres ir partneres už Atlanto. Tegul nors dolerį duoda“, – sakė D.Medvedevas spaudos konferencijoje Maskvoje.

„Nesiliaujantys pareiškimai: mes duosime milijardą, mes atskaičiuosime penkis milijardus. Nagi, tegul nors ką nors duoda“, – pridūrė jis.

D.Medvedevas pažymėjo, kad Rusija neseniai suteikė Ukrainai 3 mlrd. dolerių paskolą euro obligacijomis, ir pabrėžė, kad tai „atliko gana svarbų vaidmenį makroekonomikos stabilumui pasiekti tam tikram laikotarpiui“.

„Aš manau, kad dabar atėjo laikas mūsų partnerėms Europoje, JAV pagaliau padaryti bent ką nors naudinga Ukrainos ekonomikai. Būtent ekonomikai: ne keliones slaptas rengti, ne smogikus instruktuoti, o padaryti ką nors naudinga“, – kalbėjo D.Medvedevas.

Britanija: Rusija sąmoningai pastūmėjo Ukrainą iki pilietinio karo slenksčio

Rusija sąmoningai pastūmėjo Ukrainą „iki slenksčio“ ir padidino kruvinos konfrontacijos riziką šalyje, antradienį turėtų pasakyti Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) Londone.

W.Hague'o pareiškimas, kurio tekstą ministerija išplatino iš anksto, nuskambėjo Rusijai pareiškus, kad Ukraina yra ant pilietinio karo slenksčio, o Kijevui paskelbus apie pradėtą „antiteroristinę operaciją“ prieš prorusiškuosius separatistus Ukrainos rytuose.

„Pastarosiomis dienomis Rusija tikslingai stūmė Ukrainą iki slenksčio ir sukėlė dar didesnį kruvinos konfrontacijos pavojų“, – sakoma W.Hague'o pareiškime, kurio ištraukos buvo paskelbtos iš anksto.

Kramatorske vykdoma specialioji operacija

Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad ginkluotosios pajėgos vykdo specialią operaciją rytiniame Donecko srities Kramatorsko mieste.

„Šiuo metu vykdoma speciali operacija Kramatorske“, – nurodė Gynybos ministerijos spaudos tarnyba, komentuodama vietos žiniasklaidos priemonių ir liudytojų pateiktą informaciją apie šiame mieste pastebėtą karinę techniką ir girdėtus šūvius.

Daugiau informacijos apie įvykius mieste ministerija nepateikė.

Anot leidinio „Novosti Donbassa“, liudininkai praneša, kad Kramatorsko aerodrome girdėti šūviai iš automatų, skraidė Ukrainos naikintuvas, paskui pasirodė dar vienas. Lėktuvas skrido žemai virš federalizacijos šalininkų objekto; anot žiniasklaidos, jie ir ėmė šaudyti į lėktuvą.

Kaip praneša espresso.tv korespondentas, anksčiau Kramatorske mėgino tūpti Ukrainos lėktuvas, bet buvo apšaudytas, todėl nuskrido. Vėliau ta kryptimi nuvažiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis.

Taip pat iš karinio dalinio, esančio šalia šio aerodromo, pranešė, kad pradėtas aerodromo administracijos pastato šturmas. Ore ratus suka lėktuvai.

Kramatorsko gyventojai sakė televizijai espresso.tv, kad iš vieno lėktuvo šaudyta į pozicijas žemėje, paskui jis nuskrido, o vėliau ten atvažiavo šarvuotis.

Vadinamosios Kramatorsko savigynos atstovai pranešė, kad per šaudymus aerodrome yra sužeistųjų – „vienas ar du, mažiausiai“.

Ginklų nesudėsiantys kovotojai bus „sunaikinti“, sako Ukrainos saugumo generolas

Iziumas, Ukraina, balandžio 15 d. (AFP-BNS). Ukrainos generolas, vadovaujantis naujai operacijai prieš Kremlių palaikančius kovotojus separatistus rytinėje šalies dalyje, antradienį perspėjo, jog ginklų nesudėsiantys kovotojai bus „sunaikinti“.

„Juos reikia perspėti, kad jeigu jie nesudės savo ginklų, jie bus sunaikinti“, – Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) generolas Vasylis Krutovas sakė žurnalistams, pridurdamas, kad kovotojus remia šimtai Rusijos armijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karių.

Kremlius: pranešimai apie rusų kariuomenę rytų Ukrainoje – „absurdiški“

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas antradienį pareiškė, jog Rusijos karinių pajėgų rytų Ukrainoje nėra ir tokie tvirtinimai yra „absurdiški“.

„Tai absurdiški pareiškimai. Jokių Rusijos kariuomenių ten nėra. Apie tai kalbėjo prezidentas ir užsienio reikalų ministras“, – sakė D.Peskovas.

„Galima reikšti nuostabą dėl to, kad visus tuos Rusijos pareiškimus sąmoningai pasirenkama negirdėti (Vakaruose)“, – pridūrė Rusijos prezidento atstovas.

Ukraina ėmėsi priemonių prieš Rusijos banką dėl „teroristų finansavimo“

Ukrainos valstybės saugumo tarnyba (UST) pradėjo baudžiamąją bylą prieš neįvardinto Rusijos banko pareigūnus dėl įtariamo „teroristų finansavimo“, sakoma antradienį paskelbtame UST pranešime.

Remiantis pranešimu, kovo ir balandžio mėnesiais bankas pervedė 45 mln. grivinų (9,5 mln litų) karinių grupuočių finansavimui ir atskiriems kovotojams buvo mokama nuo 200 iki 500 JAV dolerių per dieną.

Šis bankas finansavo kovotojus, susijusius su UST pastato užėmimu Ukrainos rytiniame Luhansko mieste, nurodoma pranešime.

Kijevo pasiuntinys: separatistų veiksmai yra „sugalvoti“ tam, kad sužlugdytų derybas

Neramumai rytų Ukrainoje yra Rusijos „sugalvotas pretekstas“ nutraukti ketvirtadienį prasidėti turinčias keturių šalių derybas dėl Ukrainos, antradienį pareiškė Kijevo ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT).

Ženevoje Jurijus Klymenka sakė, kad Ukraina norėtų pasinaudoti šiomis derybomis, per kurias prie bendro stalo susės JAV, Europos Sąjungos, Rusijos ir Ukrainos diplomatai, kad sumažintų įtampą prie savo sienų su Rusija ir padėtų atgaivinti prekybinius santykius su Rusija. Tačiau Ukraina vidaus reikalų jose neaptarinės, sakė ambasadorius.

„Mes neketiname kalbėti apie Ukrainos federalizavimą. Šio klausimo nėra mūsų darbotvarkėje“, – sakė J.Klymenka per spaudos konferenciją.

Pasak jo, Kijevas yra pasiruošęs vykdyti valdžios decentralizavimą ir suteikti daugiau įgaliojimų atskiriems šalies regionams, tačiau apie federacijas kalbama nebus.

„Bet kokios derybos yra geriau nei karinis konfliktas. Mes norime turėti rezultatyvias derybas. Dabar suprantu, kad esama intencijos sužlugdyti tas derybas“, – sakė diplomatas pridurdamas, kad Ukraina priešinsis bandymams tai padaryti, pasinaudojant bet kokiu „sugalvotu pretekstu“.

„Mes jau turime tą sugalvotą pretekstą: tuos šio savaitgalio įvykius. Šiuos (prorusiškus) neramumus išprovokavo Rusija. Nuostabu, kad šie neramumai, tie separatistų veiksmai, vyksta kaip tik prieš derybas. Be abejo, tai yra kažkaip susiję“, – sakė J.Klymenka.

Ukrainoje į Slovjanską vedančiame kelyje stovi tankai

Ukrainos rytuose kelyje į Slovjanską, kur prorusiški kovotojai yra užėmę vyriausybinius pastatus, antradienį pastebėta 10 tankų, 10 šarvuočių ir septynių autobusų su Ukrainos specialiosiomis pajėgomis virtinė.

Pasak naujienų agentūros AFP reporterio, minėtoji kolona kolona yra maždaug už 40 kilometrų į šiaurę nuo šio miesto.

Dabartiniai Ukrainos vadovai anksčiau antradienį paskelbė, kad atsiskirti siekiančiame rajone pradėta „plataus masto antiteroristinė operacija“.

Prorusiški aktyvistai kursto baimės atmosferą, sako JT

Rytų Ukrainoje gyvenantys etniniai rusai melavo apie išpuolius prieš juos, kad pateisintų Rusijos kišimąsi, sakoma antradienį Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro paskelbta atskaitoje.

„Nors pavienių išpuolių prieš etninių rusų bendruomenę būta, jie nebuvo sistemingi ar plačiai paplitę“, - sakoma ataskaitoje, kuri buvo parengta po dviejų JT generalinio sekretoriaus patarėjo žmogaus teisių klausimais Ivano Šimonovičiaus vizitų Ukrainoje praėjusį mėnesį.

„Maidano protestų nuotraukos, smarkiai išpūsti pasakojimai apie ukrainiečių nacionalistų priekabiavimą prie etninių rusų bei neteisingi pranešimai apie tai, kad jie ginkluoti ateina persekioti etninių rusų Kryme buvo sistemingai naudojami kurti baimės ir nesaugumo atmosferą, kuri kelia abejonių dėl pritarimo Krymo integracijai į Rusijos Federaciją“, - teigiama dokumente.

Ataskaitoje, kurioje analizuojami įvykiai iki balandžio 2 dienos, raginama skubiai imtis pastangų užtikrinti įstatymo viršenybę, pagarbą žmogaus teisėms ir padaryti galą vadinamajai neapykantos kalbai - nacionalistinei retorikai bei rasinės ir religinės neapykantos kurstymui.

Vienas dešiniojo sparno judėjimas - „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“), aktyviai dalyvavęs Maidano protestuose Kijeve, privertė sunerimti rusakalbių mažumą, rašoma ataskaitoje.

Pasak dokumento, būta daugybės pranešimų apie „Pravyj sektor“ aktyvistų smurtą prieš politinius oponentus ir buvusios valdančiosios Regionų partijos atstovus. Būtina ištirti įtarimus dėl galimo šio judėjimo aktyvistų dalyvavimo teisėsaugos institucijų pareigūnų nužudymuose, pažymima ataskaitoje.

Tačiau dokumente taip pat teigiama, kad remiantis visais vertinimais, su kuriais susipažino JT delegacija, „Pravyj sektor“ baimė yra neproporcinga.

Kryme, kur kovo 16 dieną vyko referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos, būta „patikimų pranešimų“ apie priekabiavimą, savavališką areštą ir kankinimus, kurių taikiniais tapo aktyvistai ir žurnalistai, pasisakę prieš plebiscitą.

„Iš esmės nustatyta“, kad rusakalbiams gyventojams nebuvo grasinama, rašoma ataskaitoje.

Pasak dokumento, JT pareigūnai gavo „daug pranešimų apie balsų klastojimą“ per referendumą.

Ukrainoje gegužės 25 dieną numatyti prezidento rinkimai. JT pabrėžė, jog svarbu tinkamai tam pasirengti užtikrinant laisvą informacijos ir idėjų politiniais bei visuomeninei svarbiais klausimais sklaidą tarp piliečių, kandidatų ir išrinktų atstovų.

„Tai reiškia, kad laisva spauda ir kita žiniasklaida gali komentuoti visuomeninės reikšmės klausimus be cenzūros ar suvaržymų ir pateikti viešąją nuomonę“, - rašoma ataskaitoje.

Ukrainoje sumuštas radikalių prorusiškų pažiūrų kandidatas į prezidentus

Vienas iš kandidatų į Ukrainos prezidento postą, pagarsėjęs radikaliomis prorusiškomis pažiūromis, antradienį paryčiais buvo sumuštas minios įtūžusios dėl jo numanomų pareiškimų, duodant interviu televizijai.

Olehas Cariovas, tvirtinęs, kad Ukraina turėtų tapti Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos nare, o ne stengtis integruotis į Europą, buvo užpultas po to, kai davė interviu Ukrainos televizijai ICTV.

Pasak kritikų, iš šio politiko komentarų buvo galima daryti išvadą, jog jis pasisako už potencialią Rusijos pajėgų intervenciją Ukrainos neramiuose rytiniuose regionuose.

O.Cariovas vėliau tai paneigė, sakydamas, kad yra kategoriškai nusistatęs prieš Rusijos pajėgų siuntimą į Ukrainą.

Įpykusių aktyvistų minia susirinko prieš televizijos studijos po to interviu, o įtūžį dar labiau pakurstė žinia, jog milicija kandidato automobilyje, stovėjusiame netoli to pastato, rado ginklų. Filmuotoje medžiagoje iš incidento vietos buvo matomi ginklai ir šovinių dėtuvės.

44 metų O.Cariovas, turintis itin mažą palaikymą, dvi valandas lūkuriavo televizijos studijoje, tačiau galiausiai išėjo į lauką. Nors jis buvo apsuptas asmens sargybinių, minia užpuolė kandidatą, apmėtė jį kiaušiniais ir galiausiai sumušė.

O.Cariovą buvo mėginama įsodinti į laukiantį greitosios pagalbos automobilį, bet ultradešiniojo nacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) nariai jį sučiupo ir nuvežė į Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastatą, o vėliau – į prokuratūrą.

Stovėdamas apnuoginta krūtine, pamušta akimi ir apibraižytu veidu, O.Cariovas sakė žurnalistams: „Aš neprašiau atsiųsti Rusijos pajėgų. Esu kategoriškai prieš tai nusistatęs. Esu prieš trečiosios šalies kišimąsi į Ukrainos reikalus. Kol neišmoksime klausytis vieni kitų, Ukraina neturės jokių galimybių.“

Išpuolis prieš O.Cariovą, kuris dažnai fotografuodavosi vilkėdamas marškinėlius su užrašu „Gimęs SSRS“, buvo įvykdytas tvyrant didelei įtampai dėl prorusiškų separatistų suaktyvėjimo rytų Ukrainoje, kurstančio ukrainiečių nuogąstavimus dėl galimos Rusijos karinės intervencijos.

Apklausos rodo, kad per gegužės 25 dieną vyksiančius rinkimus O.Cariovą palaikytų tik mažiau nei procentas rinkėjų.

Kitas prorusiškas politikas Mychaila Dobkinas, irgi siekiantis prezidento posto, pirmadienio vakarą buvo aplaistytas briliantine žaluma ir apibarstytas miltais.

Maskva ne kartą pasmerkė Kijevo vyriausybę dėl nesugebėjimo užkirsti kelio radikalių nacionalistų išpuoliams.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNIETIS

KAUNIETIS portretas
ŠIANDIEN UKRAINOS KARIOMENES 6 BTR EKIPAŽAI PEREJO Į PROTESTOTOJU PUSE, O SLAVIANSKE 2 TANKAI T-64 ,,KARAS'' TESIASI..........

pritariu

pritariu portretas
komentarui šaunuoliai. Reikia dirbti ir toliau, nesustoti ir vyti lauk ruskius iš Ukrainos.

gaila

gaila portretas
kad tik tiek atsiėmė. Tuos skeltanagius reikia traiškyti kaip blakes, vyti iš visos rytinės Ukrainos, uždaryti sienas ir pristatyti tankų, kad joks ruskis neprasmuktų iš rusijos, o kas nori, gali palikti Ukrainą, ir kuo greičiau, tuo geriau.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių