Quantcast

Vandenynų ekonomika prilygsta stipriausiems

Bene pirmą kartą įvertinta kokią ekonominę įtaką pasauliui daro vandenynai. Aiškėja, kad jų įtaka įspūdinga.

Pasaulinis laukinės gamtos fondas (WWF) įvertino, kad bendra vandenynų turtų vertė 24 trilijonai JAV dolerių. Vandenynų per metus sukuriamo produkto vertė skaičiuojama 2,5 trilijonai JAV dolerių.

Vertinant šiuos skaičius buvo remtasi iš pasaulinio vandenyno gaunamomis pajamomis žuvininkystės, jūrų transporto ir turizmo srityje. Dar šiek tiek vertinta ir pasaulinio vandenyno reikšmė dėl angliavandenilio dujų absorbcijos. Tačiau nevertinta tai, kokie turtai atimti iš žemiškojo pasaulio, kai nuskandinti laivai, guli vandenyse įvairiose vietose.

Pagal pačius praktiškiausius pasaulinio vandenyno ekonominės vertės mastelius jo ekonomika yra viena stipriausių žemės planetoje. Pasauliniam vandenynui skirta septintoji vieta – po JAV, Kinijos, Japonijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos.

Pasaulinis laukinės gamtos fondas pateiktoje ataskaitoje apie vandenyno reikšmę taip pat akcentavo grėsmes vandenynui, kurios kyla dėl globalaus klimato atšilimo. Fondo atstovai įspėjo, kad jei išsilaikys dabartinės klimato šilimo tendencijos ir mąstai, jau 2050 metais visiškai išnyks koraliniai rifai, po vandeniu atsidurs nemažai vandenyno salelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių