Quantcast

Rusija išsiuntė šnipinėjimu kaltinamą Latvijos pareigūną

  • Teksto dydis:

Rusijos žiniasklaida sekmadienį paskelbė, kad Federalinė saugumo tarnyba (FSB) demaskavo iš išsiuntė iš šalies Latvijos civilinės aviacijos pareigūną Andrejų Dudarevą, kuris esą šnipinėjo savo šalies ir JAV specialiosioms tarnyboms.

„Andrejui skelbiama – komedija baigta. Rusijoje jis – nepageidaujamas asmuo. Jam 10 metų uždrausta atvykti į mūsų šalį“, – sekmadienį buvo paskelbta vienoje televizijos NTV laidoje.

„Dudarevą išsiuntė iš Rusijos. Bet ir tėvynėje demaskuotas agentas „Tomas“ vargu ar bus kam nors įdomus“, – sakoma televizijos reportaže.

Pasak NTV, A.Dudarevas, esą turėjęs Tomo slapyvardį, turėjo pasiūlyti savo paslaugas Rusijos specialiosioms tarnyboms, įsidarbinti įstaigoje, susijusioje su Rusijos gynybos ministerija ir perdavinėti įslaptintą informaciją savo vadovams Rygoje ir Vašingtone.

Televizija nurodė, kad A.Dudarevas ketverius metus stengėsi užmegzti kontaktą su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir kad tai jam pavyko pernai lapkritį.

Latvijos pareigūnas esą tikino Rusijos agentus, kad 20 metų dirbo Vakarų šalių specialiosioms tarnyboms, tačiau visą tą laiką rinko įslaptintą informaciją, kuri galėtų būti labai naudinga Maskvai ir „suduotų itin stiprų smūgį NATO pozicijoms Baltijos šalyse“.

Jis pateikė duomenų apie kai kuriuos NATO projektus, tokių kaip informacija apie radiolokacijos tinklą BALTNET, kontroliuojantį oro erdvę Baltijos šalyse, taip pat kompromituojančių duomenų apie aukšto rango Latvijos kariuomenės pareigūnus, pranešė NTV, kurios paskelbtą informaciją citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Tačiau A.Dudarevui esą buvo pareikšta, kad jis esantis „blogai parengtas šnipas“ ir kad dalis jo pateiktos „įslaptintos“ medžiagos yra pasenę NATO planai bei „kruopščia atrinkta dezinformacija“.

Nors Latvijos pilietis neatskleidė, kas jį pasiuntė į tą užduoti, Rusijos kontržvalgybos agentai informavo A.Dudarevą, kad jo misija žlugo ir kad Ryga sužinos, kad būtent jis perdavė Maskvai kompromituojančios medžiagos apie Latvijos karinės žvalgybos ir saugumo tarnybos vadovo pavaduotoją Maigurą Strykį, sukompromitavo savo „kuratorius“ ir atskleidė korupcines schemas Latvijos gynybos ministerijos vadovybėje, sakoma NTV pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių