Quantcast

R. Rivlinas – jau 10-asis Izraelio prezidentas

  • Teksto dydis:

Kraštutinių dešiniųjų „vanagas“ Reuvenas Rivlinas ketvirtadienį per oficialią ceremoniją parlamente buvo prisaikdintas 10-uoju Izraelio prezidentu ir pakeitė šiame poste Shimoną Peresą (Šimoną Peresą).

„Melsdamasis, su pagarbia baime ir nusižeminimu, jūsų vardu ir jums įsakius ateinu ištikimai atlikti savo, kaip Izraelio valstybės 10-ojo prezidento, vaidmens“, – sakė jis su kepuraite ant galvos, kairę ranką padėjęs ant Senojo Testamento.

Izraelio parlamentas 10-ąjį valstybės vadovą išrinko birželio pradžioje, iš penkių kandidatų, per du balsavimus.

74-erių R.Rivlinas, pagarsėjęs savo draugišku charakteriu ir keistoku humoro jausmu, pakeitė Sh.Peresą, su kuriuo, daugelio nuomone, pasibaigs auksinio prezidentavimo amžius.

Teisininko išsilavinimą turintis R.Rivlinas laimėjo viso politinio spektro partijų daugumos paramą dėl savo ryžtingo demokratijos ir pilietinių teisių gynimo.

Tačiau jo politinės pažiūros yra kardinaliai priešiškos Sh.Pereso pažiūroms – jis griežtai pasisako prieš palestiniečių valstybę ir palaiko žydų nausėdijų statybas.

Jam teks sunkus darbas, mat Sh.Pereso charizma ir autoritetas pasaulyje leido jam viršyti savo kaip prezidento gana simbolinius įgaliojimus ir pasinaudoti šiuo postu politinei taikos žiniai skelbti.

R.Rivlinas savo kalboje pabrėžė, kad jis nenusileis tebesitęsiančiam smurtui Gazos Ruože.

„Mes čia susirinkome šiandien ne tik todėl, kad to reikalauja įstatymas, bet ir su labai aiškia žinia mūsų priešams: jūs nenugalėjote mūsų ir jūs nepadarysite šito“, – pareiškė jis.

„Teroristai iš „Hamas“ gali kasti savo tunelius, šaudyti iš mokyklų vidaus, naudotis civiliais kaip žmogiškais skydais, bet šis terorizmas nenustums mūsų atgal, nepadarys silpnesnę mūsų dvasią“, – taip kalbėjo jis, praėjus vos kelioms valandoms nuo Izraelio tanko šūvio į JT mokyklą Gazoje, kur žuvo 15 žmonių.

„Mes nekovojame su palestiniečiais, ir mes nenorime karo su islamu – mes kovojame su terorizmu“, – nurodė R.Rivlinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių