Quantcast

Opozicionierius A. Lebedko: nereikia klaidinti žmonių, rinkimų Baltarusijoje nebus

  • Teksto dydis:

Baltarusijos prezidento rinkimų nebus - taip įvardinant klaidinami žmonės, sako opozicinės Baltarusijos Jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedko.

„Rinkimų nebus, ir šio žodžio negalima vartoti. Galima sakyti - rinkiminė kampanija, politinė kampanija, bet tik ne rinkimai, nes kai rašote, kad bus rinkimai, Lietuvoje žmonės įsivaizduoja, kad tai bus rinkimai - komisijos, kuriose yra ir valdžios, ir opozicijos atstovų, ir t.t. Baltarusijoje viso to nebus“, - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė A.Lebedko.

Baltarusijos opozicinių partijų atstovai pirmadienį susitikę Vilniuje konsultacijoms sutarė, kad vienytis reikia, tačiau apie vieną bendrą kandidatą prezidento rinkimuose kalbėjo atsargiai.
Socialdemokratų partijos atstovas Sergejus Kuliničius sakė, jog jų partijos rinkimų strategija remsis politinių kalinių, tarp kurių - ir partijos lyderis Nikolajus Statkevičius, išlaisvinimu. Pasak Baltarusijos opozicijos atstovo, N.Statkevičių socialdemokratai kels kandidatu, nors jis ir nebūtų registruotas.

„Mes siekiame, kad N.Statkevičius ir kiti nelaisvėje esantys asmenys būtų išlaisvinti. Kuo anksčiau tai įvyks, tuo didesni šansai ką nors pakeisti. (...) ... Nepriklausomai nuo to, kaip elgsis mūsų kolegos, mes vykdysime savo kompaniją, kuri remsis N.Statkevičiaus kėlimu kandidatu į prezidentus“, - kalbėjo S.Kuliničius.

Tuo tarpu A.Lebedko tvirtino, jog vien politinių kalinių išlaisvinimo idėja elektorato nepritrauks, būtina kalbėti apie naują ekonominę politiką.

„Kokie yra realūs tikslai - per kampaniją formuoti platų judėjimą už permainas Baltarusijoje, už laisvus rinkimus. Daug žmonių nepatenkinti tuo, kaip gyvena. Net Lietuvai pereinant prie euro mėsa yra pusantro-du karto pigesnė nei Baltarusijoje. Nors komunalinės paslaugos ir pigesnės Baltarusijoje, žmonės čia negyvena geriau“, - kalbėjo A.Lebedko.

„Kiek baltarusį bemaitintum, jis vis tiek į „Akropolį“ žiūri“, - juokavo opozicijos atstovas, kalbėdamas apie į Lietuvą apsipirkti vyktančius baltarusius.

„Reikia formuoti judėjimą, kuris pabrėžtų naują ekonominę politiką ir pabandytų patraukti į savo pusę (dabartinės valdžios sprendimais) abejojančius žmones. Tai realus uždavinys, išeiti į politinę kampaniją su optimizmu į ateitį, ir taip pat reikalauti, kad valdžia kryptų link to, jog bent renkant parlamentą rinkimai vyktų laisvai“, - kalbėjo A.Lebedko.

Jis taip pat sakė, jog partija neatmeta socialdemokratų idėjos dėl galimybės registruoti kandidatu N.Statkevičių, bet tai galinti būti tik dalis kampanijos, o kitas akcentas - platus opozicinis judėjimas ir nauja ekonominė politika.

Kalbėdamas apie rinkimus A.Lebedko kaip kliūtį opozicicijai įvardijo ir geopolitinius procesus, tačiau pabrėžė, kad ekonominė situacija - silpnoji dabartinio šalies vadovo Aleksando Lukašenkos vieta.

„Kitais metais permainų Baltarusijoje šalininkams teks kovoti ne tik su A.Lukašenkos režimu, bet ir su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Kremliumi, baimėmis, kurios šiuo metu kyla daugeliui baltarusių dėl to, kas vyksta Ukrainoje. Iš kitos pusės, A.Lukašenkai teks kovoti su nepavykusiu ekonomikos stebuklu, su nevykusia socialine-ekonomine politika, negebėjimu įveikti sudėtingų ekonominių iššūkių“, - kalbėjo A.Lebedko.

Baltarusijos krikščionių demokratų atstovas Vitalijus Rymaševskis sakė, jog rinkimuose reikia siekti kuo didesnio opozicijos sutelktumo. „Baltarusijos krikščionys demokratai siūlo kelti vieną kandidatą, nors prognozuoti, ar tai šimtu procentu pavyks ir bus vienas kandidatas 2015 metais, sudėtinga. Bet aš esu tikras, kad galima pasiekti, jog opozicija per kampaniją veiktų koordinuotai“, - kalbėjo V.Rymaševskis.

Kairiųjų partijai „Teisingas pasaulis“ vadovaujantis Sergejus Kaliakinas pabrėžė, jog šiuo metu Baltarusijos žmonėms labai didelę įtaką daro įvykiai Ukrainoje. „Žmonės bijo karo, bijo griūties, dar jie veikiami Rusijos ir Baltarusijos propagandos, kuri aiškiai sako - jei norite permainų, pažiūrėkit į Ukrainą, ar to jūs norite?“, - kalbėjo S.Kaliakinas.

„Kampaniją reikia orientuoti į paprastą Baltarusijos žmogų, kuris kiekvieną dieną gyvena blogiau ir blogiau. Žvelgdamas į dabartinės valdžios veiksmus, aš matau, kad išspręsti ekonomines problemas galėtų tik stebuklas“, - kalbėjo opozicijos atstovas.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks kitais metais. Dabartinis Baltarusijos autoritarinis prezidentas A.Lukašenka šaliai vadovauja nuo 1994 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių