Quantcast

Naujojo Europos Komisijos vadovo J. C. Junckerio laukia lemtinga savaitė

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos laukia nepaprastai svarbi savaitė, per kurią naujasis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sieks užsitikrinti, kad būtų patvirtinta jo komanda ir ji galėtų kibti į Europą užklupusius ekonomikos ir užsienio politikos iššūkius.

Euro zonai atsidūrus prie naujos krizės slenksčio, tvyrant grėsmei, kad gali išplisti Artimuosius Rytus krečiantys neramumai ir nemažėjant įtampai santykiuose su Rusija dėl Ukrainos, Senasis žemynas iš visų pusių jaučia spaudimą veikti.

Tačiau Briuselio rankos surištos, kol nepatvirtinta J.-C.Junckerio vadovaujama nauja 28 valstybes vienijančios ir 500 mln. gyventojų turinčios Bendrijos aukščiausia vykdomosios valdžios institucija, turinti pakeisti darbą baigiančią Jose Manuelio Barroso (Žozė Manuelio Barozu) komandą.

Europos Parlamentas trečiadienį Strasbūre balsuos dėl visos J.-C.Junckerio komandos. Jei ji sulauks deputatų palaikymo, naujoji Europos Komisija savo penkerių metų kadenciją galės pradėti, kaip planuota, lapkričio 1 dieną.

Europos Komisija neabejotinai yra daugiausiai galių turinti institucija Briuselyje, rengianti teisės aktų projektus ir formuojanti politiką visai Bendrijai, kuri yra didžiausia pasaulio ekonomika.

Ar J.-C.Junckerio komanda trečiadienį bus patvirtinta, priklauso nuo to, kaip per pirmadienio klausymus Europarlamente seksis likusiems dviem įstatymų leidėjų palaikymo dar neužsitikrinusiems kandidatams į komisarus, tarp jų prieštaringai vertinamai Slovėnijos atstovei Violetai Bulc, kuri buvo skubiai pasiūlyta Liublianos, kai jos pirmtakei nebuvo uždegta žalia šviesa.

„Klausimas dar neišspręstas, tačiau tikėtina“, kad Europarlamentas balsuos kaip numatyta, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis iš J.-C.Junckerio aplinkos.

Šaltinis iš J.-C.Junckerio konservatyvios Europos liaudies partijos ( EPP) frakcijos pridūrė, kad „esama 95 proc. tikimybės, jog balsavimas įvyks trečiadienį“.

Jei balsavimą tektų atidėti, tai aptemdytų ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiantį Europos lyderių viršūnių susitikimą, kurio metu jie turėtų galutinai palaiminti naująją Europos Komisiją.

Numatyta susitikimo darbotvarkė ir taip labai įtempta - lyderių laukia sunkios derybos dėl kovos su klimato kaita tikslų iki 2030 metų, taip pat dėl pastangų pažaboti Ebolos viruso protrūkį Afrikoje ir džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“, kuri užėmė didžiules teritorijas Irake bei Sirijoje.

Komisija - „raiša antis“

Balsavimo atidėjimas taip pat reikštų, kad J.M.Barroso komanda tampa „raiša antimi“ ir tokia padėtis gali tęstis iki sausio ar net vasario, kuomet J.-C.Junckerio komanda galiausiai būtų patvirtinta , sakė ES šaltiniai.

Abi J.M.Barroso vadovaujamos Komisijos 2004-aisiais ir 2010 metais taip pat pradėjo dirbti vėliau, nes buvo atmestos komisarų kandidatūros.

Pasaulio biržų indeksai praėjusią savaitę smuko nerimaujant dėl trigubos recesijos sąstingį patiriančioje euro zonoje, kuriai taip pat gresia defliacija, ir naujų būgštavimų dėl Graikijos.

J.-C.Junckeris savo svarbiausiu pirmųjų darbo mėnesių prioritetu yra paskelbęs 300 mlrd. eurų investicijų programą augimui ir darbo vietų kūrimui skatinti, todėl bet kokie galimi vėlavimai būtų dar vienas smūgis euro zonai.

Vienu pirmųjų išbandymų Komisijai bus jos laukianti užduotis peržiūrėti biudžetų projektus, kuriuos pristatė Prancūzija ir Italija, nesilaikančios griežtų ES fiskalinių taisyklių, kurios buvo įvestos po krizės euro zonoje.

Vėlavimas patvirtinti naująją Europos Komisiją taip pat gali vėl pakurstyti kalbas apie „demokratijos deficitą“ Bendrijoje, augant visuomenės priešiškumui Briuselio biurokratiniam aparatui, kurį nemaža dalis europiečių laiko per daug atitolusiu nuo eilinių žmonių.

Slovėnijos atstovė, mažai žinoma vicepremjerė V.Bulc, kuri į politiką atėjo iš telekomunikacijų verslo, pirmadienį mėgins įtikinti Europos Parlamentą, kad yra tinkama kandidatė užimti transporto komisaro postą.

Liubliana pateikė jos kandidatūrą, kai ES asamblėja triuškinama balsų dauguma pasisakė prieš ankstesnės Slovėnijos kandidatės, buvusios premjerės Alenkos Bratušek skyrimą eurokomisare.

Pirmadienį Europarlamentas taip pat išklausys Slovakijos atstovą Marošą Šefčovičių. Jis anksčiau pretendavo į transporto komisaro postą, tačiau J.-C.Junckeris perskirstė atsakomybės sritis ir pasiūlė jį į Komisijos vicepirmininko, atsakingo už energetikos sąjungos kūrimą, postą, kuris iš pradžių buvo numatytas A.Bratušek.

Vėliau Europarlamento politiniai lyderiai susitiks aptarti kandidatų klausymų ir antradienį, numatyto balsavimo išvakarėse, priims sprendimą.

Šaltiniai ES asamblėjoje sakė, kad slovėnės ir slovako kandidatūroms veikiausiai bus pritarta, nepaisant būgštavimų, kad V.Bulc stinga patirties ir ji itin domisi vadinamuoju Naujojo amžiaus judėjimu, dėl ko buvo išjuokta socialinėje žiniasklaidoje.

„Jei ji neims keistai atsakinėti į klausimus, nekils jokių problemų“, - sakė šaltinis EPP frakcijoje.

„Mums svarbiausia - leisti Komisijai pradėti dirbti“, - pridūrė šaltinis iš Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos.

Šaltiniai taip pat nurodė, kad Prancūzija ir Vokietija privačiai spaudžia Europos Parlamentą laiku patvirtinti naująją Komisiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių