Quantcast

Per Maidano metines – pikti šūksniai

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį, minint prorusišką režimą nuvertusių Maidano protestų pradžios pirmąsias metines, dalyvaudamas žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje Kijeve tapo aukų artimųjų piktų šūksnių taikiniu.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį, minint prorusišką režimą nuvertusių Maidano protestų pradžios pirmąsias metines, dalyvaudamas žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje Kijeve tapo aukų artimųjų piktų šūksnių taikiniu.

Šūksnių taikinys

Aukų artimieji, nusivylę dėl P.Porošenkos nesugebėjimo patraukti atsakomybėn ankstesnės vyriausybės pareigūnus, skandavo: „Kas tavo didvyris, Porošenka?“, „Kur jų žudikai?“ ir „Šalin Porošenką!“

Nepatenkintieji taip pat peikė prezidentą, kad jis netesėjo pažado suteikti didvyrių statusą daugiau negu 100 protestuotojų, žuvusių per Maidano susirėmimus. Jeigu šalies vadovas žengtų tokį žingsnį, žuvusiųjų šeimos galėtų pretenduoti į finansines lengvatas ir kompensacijas.

Šis protestas buvo pirmasis realus visuomenės nepasitenkinimo proveržis prieš P.Porošenką, kuris buvo išrinktas prezidentu gegužę – po to, kai ankstesnis promaskvietiškas lyderis Viktoras Janukovyčius pabėgo iš šalies.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), šiuo metu viešintis Ukrainoje, planavo aplankyti memorialą Maidano protestų aukoms netoli Kijevo centrinės Nepriklausomybės aikštės, bet atšaukė tą ceremoniją – veikiausiai dėl saugumo priežasčių.

Penktadienį buvo minimos pirmosios metinės po V.Janukovyčiaus vyriausybės sprendimo nepasirašyti politinės ir prekybos asociacijos sutarties su Europos Sąjunga, mainais į grįžimą prie glaudesnių santykių su Rusija.

Tas žingsnis išprovokavo protestus, kurie virto dešimčių tūkstančių žmonių demonstracijomis, per kurias buvo reikalaujama, kad Ukraina savo ateitį susietų su Europa.

Kai V.Janukovyčius pabėgo vasarį, Rusija aneksavo Krymą ir palaikė prorusiškus separatistus rytų Ukrainoje įsiplieskusiame konflikte, nusinešusiame jau per 4,3 tūkst. žmonių gyvybių.

Prieš prasiveržiant konfrontacijai su žuvusiųjų artimaisiais P.Poroshenka kartu su kitais vyriausybės nariais uždegė žvakes ant kalvelės prie Nepriklausomybės aikštės, dar vadinamos Maidane, kur vasario pabaigoje per susirėmimus žuvo daugiau negu 50 iš maždaug 100 aukų.

Prezidento balso beveik nesigirdėjo dėl priešiškai nusiteikusios minios šūksnių, bet jis pasakė: „Jeigu tokie šauksmai tęsis, viskas, ką padarėme Maidane, bus bergždžia.“

Didvyrių statusas

Ukrainos prezidentas penktadienį pažadėjo suteikti didvyrių statusą „orumo revoliucijos“ dalyviams, vasarį žuvusiems per susirėmimus Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu, ir Instituto gatvėje.

65 metų Olena, kurios vyras buvo vienas iš žuvusiųjų, apsipylė ašaromis.

„Nežinau, kodėl taip ilgai viskas užtruko, bet dabar jie pagaliau pripažinti... Jie žuvo, kad Ukraina galėtų gyventi“, – sakė ji.

„Priėmiau sprendimą: šiandien pasirašysiu įsaką dėl Ukrainos didvyrių vardą „Dangiškajai šimtinei“, – prezidentas sakė per susitikimą su žuvusiųjų artimaisiais prie memorialinio kryžiaus Kijevo centre, vartodamas jau tradiciniu tapusį maždaug 100 žuvusių protestuotojų pavadinimą.

Lapkričio pradžioje P.Porošenka įsteigė Dangiškosios Šimtinės Didvyrių ordiną.

Prezidento įsake sakoma, kad šio ordino kavalieriai bus vadinami Dangiškosios Šimtinės Didvyrių ordino riteriai, o ordino devizas bus „Laisvė ir orumas“.

Naujuoju ordinu gali būti tiek Ukrainos, tiek užsienio šalių piliečiai arba pilietybės neturintys asmenys.

„Dangiškąja šimtine“ anksčiau šiais metais pradėta vadinti žuvusius per masinius protestus, vykusius Kijeve nuo praeitų metų gruodžio iki šių metų vasario.


Šiame straipsnyje: MaidanasUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

leo

leo portretas
banditas ir fashistas Parasius atejo paminet savo pirktas pajegas, kurios nukove didviriai tikri ukrainos nepriklausomybes kovotojai.

Nezabitauskas beglobis

Nezabitauskas beglobis  portretas
Taip, ruse, tiktai Hagos tribunolas nuteistųjų nekaria. Sėdės gretimose kamerose fašistas Janukovyčius (pavardę netyčia ne tą parašei) su savo globėju fašistu Putinu.

va taip

va taip portretas
Revoliucija jau dabar prasideda ir porosenkos banditam greitai galas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių