Quantcast

A. Lukašenka tvirtas: Baltarusijoje Maidano nebus

  • Teksto dydis:

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad nėra jokios galimybės jo šalyje įsiplieksti sukilimui, panašiam į Ukrainos Maidano judėjimą, kuris pernai nuvertė prorusišką šalies lyderį Viktorą Janukovyčių, pranešė valstybinė žiniasklaida.

"Jeigu kieno nors galvoje sukasi paika mintis, kad Baltarusijoje įmanomas Maidanas arba jis įvyks – kuo greičiau išmesite tai iš galvos, juo bus geriau. Baltarusijoje Maidano niekada nebus ", - per metinę spaudos konferenciją sakė A.Lukašenka, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Prezidentas pabrėžė turintis pakankamus įgaliojimus, kad užkirstų kelią kruvinam pilietiniam konfliktui.

"Niekam – nei jums, nei man, nei sėdintiems čia, nei mūsų besiklausantiems – Maidanas nereikalingas. Esama pavienių niekšų, tačiau valdžia tam ir yra, kad juos neutralizuotų ir neleistų šaudyti vieniems į kitus. Kariauti Baltarusijos viduje niekam nebus leista“, - sakė A.Lukašenka.

Nekariauja su Vakarais, kad įtiktų Rusijai

Baltarusija išsaugos partnerystę su Rusija, bet taip pat plėtos savo santykius su Vakarais, pareiškė Baltarusijos prezidentas.

„Mes nė per žingsnį nenutolome nuo daugiavektorinės strategijos savo užsienio politikoje. Taip, rytuose gyvena mūsų artimi giminaičiai. Bet vakaruose – Lenkija, Lietuva – kažkada su jomis buvome viena valstybė, tai – istorija. Ką padarysi, kad šiandien Vakarai – aukščiausiai technologiški? Šiandien su Vakarais siekia bendradarbiauti visi, to nori net Rusija. Tai ar galima mums priekaištauti už tai, kad norime ramiai gyventi su Vakarais?“ – A.Lukašenka sakė spaudos konferencijoje.

Pasak prezidento, Baltarusijos užsienio politiką lemia jos geopolitinė padėtis.

„Viena pagrindinių konflikto ir dalies Ukrainos teritorijos netekimo priežasčių yra tuščiagalviška geopolitinė politika. Tai ko gi mums šiauštis? Jeigu pradėsime badytis ragais ir kovoti su savo kaimynais, taikos nebus. To pavyzdys – Ukraina“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Baltarusija niekada neišsižadėjo savo įsipareigojimų Sąjungai, kurioje yra ir Rusija, sakė jis.

„Rusų tauta ir Rusija man yra šventas dalykas. Tačiau ir Vakaruose dabar priešų nematau. Todėl tegu negalvoja, kad norėdami kam nors įtikti mes kariausime su Vakarais. Gali būti, kad dar ir Rusijai teks pasinaudoti šia normalia Baltarusijos padėtimi, normalizuojant tam tikrus procesus“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Baltarusijos vadovas pabrėžė niekada nemėginęs žaisti su Europos Sąjunga.

„Pateikite faktų, kad aš žaidžiau su Vakarais. Mes niekada nežaidėme su Vakaras, niekada neklūpėjome ant kelių, ir tokia yra mano pozicija. Lukašenkos Vakaruose niekada nemylės“, – pareiškė jis.

„Kai kas nori, kad mus prispaustų, prismaugtų, kad mes klauptumėmės ant kelių. Ir kaip ne keista, bet pastaruoju metu mes tai girdime iš Rusijos“, – pastebėjo prezidentas.

Grasina trauktis iš EAES

Baltarusijos prezidentas perspėjo, kad jo šalis gali pasitraukti iš naujai įkurtos Eurazijos Ekonominės Sąjungos (EAES), jeigu nebus laikomasi jos sutarčių, taip pat perspėjo, kad jo šalis yra nepriklausoma valstybė, pasiruošusi ginklu ginti savo suverenumą.

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA citavo šalies vadovo pasisakymą per metinę spaudos konferenciją, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino iniciatyva įkurtame bloke, turinčiame tapti atsvara Kinijos ir Europos Sąjungos (ES) ekonominei galybei, neturėtų vykti „prekybos karai“.

„Na, o kalbant apie pareiškimus, kad Baltarusija yra kažkokia rusiškojo pasaulio dalis... Baltarusija – suvereni ir nepriklausoma valstybė ... Mes visuomet buvome svetingi bet kuriam žmogui, bet priversime kiekvieną, kuris tvirtina, kad tokios valstybės anksčiau nebuvo, gerbti mūsų suverenumą ir nepriklausomybę“, – sakė prezidentas.

„Mes savo krašto niekam neatiduosime – tai mano uždavinys. Kad ir koks jis būtų sunkus ir sudėtingas, aš jį išspręsiu. Man už nugaros stovi šimtai tūkstančių ginkluotų žmonių“, – pabrėžė A.Lukašenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aišku

aišku portretas
kiek gudų Baltarusijoj?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių