Quantcast

JK išsiųs iš šalies Rusijos gynybos atašė

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis) trečiadienį pareiškė, kad išsiųs iš šalies Rusijos gynybos atašė, „kuris yra nedeklaruotas karinės žvalgybos pareigūnas“.

J. Cleverly sakė parlamentui, kad JK taip pat panaikins diplomatinį statusą kelių Rusijai priklausančių nekilnojamojo turto objektų, įskaitant vieną pietinėje Sasekso grafystėje ir kitą Londone, „kurie, mūsų nuomone, buvo naudojami žvalgybos tikslais“.

Jis pridūrė, kad bus įvesta naujų Rusijos diplomatinių vizų apribojimų, pavyzdžiui, bus nustatytas maksimalus laikas, kurį rusų diplomatai gali praleisti JK.

Šį žingsnį Londonas žengė susirūpinęs dėl akivaizdžiai suaktyvėjusios, jo vertinimu, kenkėjiškos Rusijos veiklos JK teritorijoje. Be kita ko, minimas incidentas, kai buvo padegtos vienos su Ukraina susijusios įmonės patalpos. Jį, kaip įtariama, organizavo Kremlius.

Praėjusį mėnesį dėl šios bylos buvo apkaltintas britas, kuris, kaip teigiama, yra susijęs su samdinių grupe „Wagner“.

Londonas jau anksčiau kaltino Maskvą, kad ji yra atsakinga už dviejų buvusių Rusijos agentų apnuodijimą JK teritorijoje, taip pat už daugybę kibernetinių atakų ir dezinformacijos kampanijų.

JK yra ištikima Ukrainos rėmėja, vykdanti mokymus jos kariams ir tiekianti karinę įrangą kovai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

J. Cleverly sakė, kad naujuoju priemonių paketu siekiama „aiškiai parodyti Rusijai, kad netoleruosime tokio akivaizdaus eskalavimo“.

Jis įspėjo, kad Maskva, reaguodama į šį pareiškimą, kaltins britus rusofobija ir skleis sąmokslo teorijas.

„Tai ne naujiena, o Britanijos žmonės bei Britanijos vyriausybė nepasiduos, ir (prezidento Vladimiro) Putino botai, troliai ir pakalikai jų nekvailins“, – nurodė sekretorius.

„Rusijos paaiškinimas buvo visiškai neadekvatus. Mūsų atsakas bus ryžtingas ir tvirtas, – kalbėjo J. Cleverly. – Mūsų žinia Rusijai aiški: nutraukite šį neteisėtą karą, išveskite savo kariuomenę iš Ukrainos, nutraukite šią kenkėjišką veiklą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai portretas
Vyti kacapinius is Europos. Azijatas turi Azijoje shykti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių