Quantcast

JAV ragina visus ukrainiečius balsuoti – ir Kryme ir separatistų bastionuose

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paragino visus ukrainiečius, įskaitant tuos, kurie gyvena prorusiškų separatistų bastionuose šalies rajonuose ir Maskvos aneksuotame Kryme, balsuoti savaitgalį vyksiančiuose rinkimuose

„Tai dar vienas svarbus etapas šaliai, kuri vėl demonstruoja savo atsidavimą ilgalaikiam demokratiniam procesui nepaisant pastarųjų metų politinių neramumų ir rimtų saugumo iššūkių, kurie išlieka kai kuriose šalies dalyse“, - žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Saki).

J.Psaki pasiuntė griežtą įspėjimą prorusiškiems separatistams, siekiantiems organizuoti atskirus balsavimus savo bastionuose Donecke bei Luhanske, pareiškusi, kad „vieninteliai legitimūs rinkimai“ bus sekmadienį vyksiantys parlamento rinkimai ir gruodžio 7 dieną numatytas balsavimas.

Vašingtonas viliasi, kad „rinkimuose aktyviai dalyvaus visi ukrainiečiai, įskaitant žmones, gyvenančius Kryme, Donecke ir Luhanske“, sakė ji.

Jungtinės Valstijos „griežtai pasmerks bet kokį kišimąsi į šį legitimų demokratinį procesą ir trukdymą Ukrainos žmonėms taikiai pasirinkti savo lyderius“, pridūrė Valstybės departamento atstovė.

Remiantis paskutine prieš balsavimą viešosios nuomonės apklausa, prezidento Petro Porošenkos blokas - nauja politinė jėga, suburta prieš pirmalaikius rinkimus, turėtų gauti 30 proc. balsų.

Tai reiškia, kad prezidento blokui veikiausiai teks formuoti koaliciją su radikaliais nacionalistais, pasisakančiais prieš bet kokias derybas su Maskva dėl konflikto šalies rytuose, jau pareikalavusio daugiau nei 3 700 gyvybių.

J.Psaki pažymėjo, kad Vašingtonas „pasirengęs padėti naujajam Ukrainos parlamentui kovoti su korupcija, vykdyti reformas ir rasti taikų šalies rytuose vykstančio konflikto sprendinį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių