Quantcast

ES ministrai susitarė įvesti naujas sankcijas Rusijai dėl A. Navalno mirties

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai susitarė dėl naujų sankcijų Rusijai, reaguodami į opozicijos politiko Aleksejaus Navalno mirtį, dpa pranešė ES diplomatai.

Pasak pareigūnų, sankcijos palies Rusijos teismų sistemoje dirbančius žmones. Daugiau informacijos tikimasi paskelbti artimiausiomis dienomis. Ir nors ministrai iš esmės pritarė sankcijoms, dar reikia priimti privalomą teisinį sprendimą.

Ministrai taip pat pasirašė naują karinės pagalbos Ukrainai finansavimo mechanizmą, dėl kurio trečiadienį susitarė aukšto rango diplomatai. Pagal esamą sistemą, vadinamą Europos taikos priemone, Ukrainos pagalbos fondas suteiks Ukrainai 5 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir jos valstybių narių bendrą  paramą.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį per susitikimą Briuselyje siekė susitarti dėl naujų sankcijų Rusijai po A. Navalno mirties kalėjime vasarį ir Vladimiro Putino perrinkimo savaitgalį. „Rinkimai Rusijoje buvo be pasirinkimo“, – prieš susitikimą žurnalistams sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock. „Šiandien įvesime sankcijas dėl A. Navalno mirties“, – pridūrė ji. Tą patį pareiškė ir ES užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis.

Latvijos užsienio reikalų ministras ir buvęs ministras pirmininkas Krišjanis Karinšas ragino taikyti sankcijas ir Baltarusijai, padedančiai Maskvai kariauti prieš Ukrainą. „Baltarusija, kaip žinome, yra visiškai kontroliuojama Rusijos. Sankcijos, taikomos Rusijai, turėtų būti taikomos Baltarusijai“, - sakė K. Karinšas. Pasak jo, būtina, kad sankcijos neleistų eksportuoti mangano rūdos, naudojamos Rusijos ginklų pramonėje.


Šiame straipsnyje: ESsankcijos RusijaiAleksejaus Navalno mirtiskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių