Quantcast

B. Obama ragina jo plano kritikus priimti imigracijos reformos įstatymą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šeštadienį savo savaitiniame kreipimesi ragino priimti įstatymus, pagal kuriuos būtų atlikta nuodugni imigracijos sistemos reforma, dar kartą mėgindamas apginti savo vienašališką sprendimą apsaugoti nuo deportacijos milijonus dokumentų neturinčių imigrantų.

„Tebesu įsitikinęs, kad geriausias būdas išspręsti šią problemą – dirbti kartu, abiem partijoms, ir priimti tokį abiejų partijų palaikomą įstatymą“, – B.Obama sakė savo pranešime, turėdamas omenyje planuojamą didžiulio masto pertvarkymą, kuriam pritarė Senatas, bet blokavo Atstovų Rūmai.

„Minimas įstatymas būtų užtikrinęs mūsų sienų saugumą, tuo pačiu atverdamas kelią čia jau gyvenantiems dokumentų neturintiems imigrantams kelią į pilietybę, jeigu jie sumokėtų baudą, pradėtų mokėti mokesčius ir grįžtų į eilės galą“, – sakė prezidentas, viešėdamas vienoje vidurinėje mokykloje Nevados mieste Las Vegase, kurioje prieš dvejus metus pirmąkart pristatė savo pastangas reformuoti imigracijos sistemą.

„Bet kol tai įvyks, aš ėmiausi veiksmų, kuriems turiu teisę kaip prezidentas – tokių pačių veiksmų, kurių imdavosi ankstesni prezidentai demokratai ir respublikonai – kurie padės padaryti mūsų imigracijos sistemą sąžiningesnę ir teisingesnę“, – teigė jis.

Prieštaringų vertinimų sulaukusi B.Obamos reforma, kurią gyrė daugelis imigrantų teisių aktyvistų, suteikia trejų metų atokvėpį milijonams dokumentų neturinčių asmenų, gyvenusių Jungtinėse Valstijose ilgiau negu penkerius metus ir turinčių vaikų, kurie yra JAV piliečiai arba teisėti gyventojai.

Prezidentas pažymėjo, kad bus skirta daugiau išteklių JAV sienos su Meksika apsaugai, o deportacijos pastangos bus sutelktos prieš nusikaltimų įvykdžiusius asmenis.

Negaišdamas laiko, prezidentas penktadienį pasirašė du iš trijų planuojamų vykdomųjų įsakų.

Respublikonai sukėlė triukšmą, vadindami šį planą „vykdomąja amnestija“, „neteisėtu“ ir „konstitucijai prieštaraujančiu“ žingsniu, ir įtampa tarp nesutariančių stovyklų Vašingtone pasiekė pavojingą lygį.

B.Obama sakė turintis „vieną atsakymą“ kritikams, teigiantiems, kad prezidentas viršijo savo įgaliojimus: „Priimkite įstatymą. Tą dieną, kai jį pasirašysiu, veiksmai, kurių ėmiausi, siekdamas padėti išspręsti šią problemą, nebebus reikalingi.“

Prezidentas gynė savo reformų planą, sakydamas, kad „jokie iš tų veiksmų nebus naudingi nė vienam žmogui, atvykusiam į šalį neseniai – arba tiems, kurie gali mėginti neteisėtai atvykti į Ameriką ateityje“. B.Obama taip pat pažymėjo, kad jo įsakai neatveria kelio į pilietybę.

„Tai tikrai nėra amnestija, kad ir kaip dažnai kritikai tai sakytų, – pabrėžė jis. – Amnestija yra imigracijos sistema, kurią turime šiandien: milijonai žmonių gyvena čia nemokėdami mokesčių ir nesilaikydami taisyklių.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių