Quantcast

„Pašalinio“ orlaivio tragedija

Likus dienai iki tragedijos Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo adekvačiai atsakyti į naujas JAV ir ES sankcijas, ir dabar šis pažadas skamba kaip niūri tragedijos pranašystė.

Vasarai persiritus į antrą pusę, liepos 17 dieną, Ukrainos Donbaso danguje raketa „žemė–oras“ nutraukė veik trijų šimtų žmonių gyvybes ir prikaustė viso pasaulio dėmesį prie „Boeing-777“ nuolaužomis bei žuvusių žmonių kūnais nusėto lauko.

Į nuolaužų ir kūnų kritimo vietą iškart išvyko susijaudinę prorusiški kovotojai, kuriems buvo įsakyta sulaikyti arba nukauti ukrainiečių lakūnus. Bet kai pirmoji separatistų grupė pasiekė Grabovo gyvenvietę ir įvažiavo į kūnais bei lagaminais nusėta lauką, jos nariai nustebo pamatę, kad numuštas „ne tas lėktuvas“. „O ko jie skraido virš mūsų, juk mes čia kariaujame!“ – tarė vienas kovotojų, apžiūrinėdamas lavonus, kol kitas kovotojas telefonu filmavo tragedijos padarinius. Taip ši frazė atsidūrė „Youtube“.

Netrukus atvyko daugiau kovotojų. Juos sudomino besimėtančių lagaminų turinys, žuvusių keleivių auksiniai žiedai ir auskarai. Pradėjo nuiminėti žiedus nuo pirštų ir kaišioti juos į kišenes.

„Manėme, kad tai – Ukrainos transportinis lėktuvas“, – prisipažino vienas kovotojų italų žurnalistui, „Corriere della Sera“ laikraščio korespondentui. Šioje kovotoju tapusio buvusio šachtininko iš Torezo miestelio frazėje glūdi pagrindinė tragedijos priežastis.

Rusijos vadovybė aprūpino Donbaso separatistus tankais, zenitinėmis sistemomis, patrankomis ir kitokiais ginklais, kad šie galėtų sėkmingai kovoti prieš Ukrainos kariuomenę žemėje. Tačiau Rusija nedavė separatistams lėktuvų, nes, nepaisant didelių pastangų, kovotojams nepavyko užimti nei Donecko, nei Luhansko oro uosto. Net mažą karinį oro uostą Kramatorsko miestelyje Ukrainos kariuomenei ir savanoriams pavyko apginti, patiriant didžiulių nuostolių. Tad oro erdvė virš Donbaso išliko kontroliuojama Ukrainos oro pajėgų, kurios padėjo Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgoms atsiimti iš separatistų anksčiau užgrobtas teritorijas.

Būtent dėl Ukrainos aviacijos veiksmų kovotojai paprašė Rusijos ir labai greitai gavo iš jos zenitinius-raketinius kompleksus, galinčius numušti lėktuvus ir sraigtasparnius bet kokiame aukštyje. Tačiau šachtininkai ir kiti „kariais“ tapę civiliai nesugeba valdyti tokios technikos. Todėl iš Rusijos į Donbasą neoficialiai „komandiruojami“ kadriniai rusų armijos karininkai, karo reikalų specialistai. Kaip tik su jų pagalba buvo numušta 16 Ukrainos oro pajėgų lėktuvų ir sraigtasparnių, du iš kurių buvo numušti liepos 23 dieną.

Manau, kad specialistai, atsakingi už beveik trijų šimtų Malaizijos avialinijų orlaivio „Boeing-777“ keleivių žūtį, jau yra skubiai sugrąžinti į tėvynę Rusiją. Ten pat išvežė „Buk“ sistemą, iš kurios buvo paleista lemtingoji raketa. Šią sistemą, turėjusią iki „Boeing“ kritimo keturias raketas, o vėliau – tik tris, gabenamą į sienos su Rusija pusę nufilmavo atsitiktiniai arba neatsitiktiniai liudininkai, įkėlę video į internetą. Abejoju, ar šią sistemą apskritai suras – net ir pasibaigus karo veiksmams Ukrainos Rytuose.

Keturias dienas keleivių kūnais ir lėktuvo nuolaužomis nusėtą lauką saugojo beveik tūkstantis ginkluotų kovotojų. Tarp jų buvo ir kamufliažinėmis uniformomis, ir civiliniais drabužiais apsirengusių asmenų. Civiliniais drabužiais vilkintys asmenys atidžiai apžiūrinėjo žuvusiųjų kūnus ir nurodinėjo, kuriuos reikia krauti į transporto priemones ir išvežti.

Kažkas atsivežė metalo pjaustymui skirtą prietaisą, ir dalį lėktuvo korpuso imta pjaustyti. Vėliau kovotojai aiškino, kad pjaustė išorinės dangos metalą, norėdami ištraukti žuvusiųjų kūnus. Tačiau ukrainiečių karo specialistai, išnagrinėję vaizdo įrašus iš įvykio vietos, spėjo, jog civiliais apsirengę asmenys buvo rusų karo specialistai, tikrinę žmonių palaikus ir fiuzeliažo liekanas, ieškodami lėktuvą numušusios raketos skeveldrų. Galbūt kaip tik tai paaiškina, kodėl Ukrainos ir tarptautiniams ekspertams beveik keturias dienas nebuvo leidžiama prieiti prie lėktuvo nuolaužų.

Dabar visa tai – jau praeitis. Kūnai ir jų fragmentai nugabenti į Nyderlandus. Hagos tarptautiniame teisme pradėta baudžiamoji byla pagal straipsnį „karo nusikaltimai“. Įvykį atskirai tiria Ukraina, o JAV jau pateikė savo išvadas, kuriose vis dėlto nenurodoma į tiesioginį Rusijos dalyvavimą tragedijoje. Pasakyta tik tiek, kad Rusija sukūrė sąlygas nusikaltimui įvykdyti. Yra žinoma, kad raketa buvo paleista į lėktuvą iš teritorijos, kurią kontroliuoja prorusiški separatistai ir jų bendrininkai iš Rusijos. Tačiau nežinoma, kas paspaudė raketos paleidimo mygtuką.

Likus dienai iki tragedijos Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo adekvačiai atsakyti į naujas JAV ir ES sankcijas, ir dabar šis pažadas skamba kaip niūri tragedijos pranašystė. Sąsajas tarp V. Putino pažado ir keleivių žūties įžvelgė tiek viso pasaulio žmonių, kad Rusijos prezidentui teko pirmą kartą per visą jo politinę karjerą naktį įrašinėti kreipimąsi per televiziją. Tiesa, jokio atsiprašymo ar apgailestavimo pasaulis neišgirdo.

V. Putinas pakartojo savo pastarojo meto ideaa fixe apie tai, kad Rusija ir toliau visais įmanomais būdais gins rusus visame pasaulyje – rusakalbius ir „rusų kultūros žmones“. Ši frazė, matyt, buvo skirta prorusiškiems Donbaso separatistams bei jų „ginklo broliams“ iš Rusijos ir Serbijos kaip įrodymas, kad kovotojai Ukrainos teritorijoje bus ir toliau remiami. Savo ruožtu Rusijos gyventojams V. Putinas pranešė, kad šiuo metu „niekas negresia Rusijos Federacijos suverenitetui“. Kitaip tariant, nuramino savo šalies piliečius žinia, kad NATO Rusijos nepuls.

O kokiam karui tokiu atveju ruošiasi Rusija, sutelkusi jau apie 50 tūkst. karių prie Ukrainos sienos? Pastarosiomis dienomis į pasienį su Ukraina atvyko kariniai daliniai iš Sibiro, Uralo ir Tatarstano. Sprendimas dėl jų perkėlimo prie Ukrainos sienos buvo priimtas iki „Boeing-777“ žūties. Tačiau tragedija danguje virš Donbaso, regis, nesužlugdė V. Putino planų Ukrainos atžvilgiu. Skirtumas tik tas, kad po to, kai buvo numuštas lėktuvas, per sieną iš Rusijos į separatistų kontroliuojamą Ukrainos teritoriją pervežama mažiau ginklų, šaudmenų ir naujų rusų savanorių. Tiesa, šis srautas gali bet kuriuo momentu atsinaujinti visu pajėgumu.

Ukrainos kariuomenei kol kas nepavyksta perimti nuosavos sienos kontrolės. Tai padaryti yra nepaprastai sunku, nes separatistai drauge su Rusijos kariuomene naudoja specifinę taktiką: separatistai apšaudo iš pabūklų ir minosvaidžių Rusijos teritoriją, o rusų artilerija, atsakydama, šaudo ne į separatistų ugnies taškus, o į Ukrainos pasieniečius ir ukrainiečių karių dislokacijos vietas. Deja, šis keistas, „hibridiniu“ pavadintas karas tęsiasi. Tik dabar visas pasaulis pagaliau suprato, jog tai, kas vyksta Rytų Ukrainoje, yra ne „vidaus konfliktas“, vykstantis kažin kur toli ir neliečiantis Europos, bet globalus konfliktas, kurio aukomis tapo ir dar gali tapti bet kurios pasaulio valstybės piliečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asd

asd portretas
Tik idiotai gali rasinet tokias nesamones apie nuimtus ziedus. Linkiu jums pamatyt kaip atrodo raketos sudraskytas zmogus, kuris priedo nukrito is 10 km aukscio ir drebesi i zeme. Ir kai jums pokojomis bus 300 tokiu sudraskytu mesos gabalu, paziuresiu kaip jus sugebesite ten dar kazka nuimti!

ggggg

ggggg portretas
Nusibodo tas varymas i vienus vartus. Del visko visad kalti rusai, zydai ir landsbergis.:-) Tuo tarpu jau nustatyta, kad raketa per mokymus paleido oficialioji ukrainos armija, o ne separatistai. Separatistai neturi net techniniu galimybiu pasiekt tokius lektuvus. Juk separatistai tai tik partizanai, kurie gina savo namus ir savo seimas nuo ukrainieciu banderovcu.

tam ne gaila

tam ne gaila portretas
Runkeli o tu matei kas ir kur plesykavo kas marodieriai ir kas is ko praturtes Tu debile normalus zmones lietuvos ziniom netiki Tikrai kad lietuviai pijoku tauta ir europos kalejimuose pilna lietuviu sedi uz vagystes ir plesykavimus Lietuvos spauda raso Tu matyti neskaitai kas nepatinka Lietuvoj pasiliko runkeliai pijokai,debilai Protingi isvaziavo tualetus valyti anglijoi
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    3
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    1
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
Daugiau straipsnių