Quantcast

Vyriausybėje – dvi alternatyvos dėl pranešėjų apsaugos

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija Vyriausybės pasitarime pirmadienį turėtų pristatyti dvi alternatyvas, kaip kurti apie korupciją pranešusių asmenų apsaugos sistemą.

Ministerija pasisako už pirmąjį variantą, pagal kurį asmens duomenų konfidencialumas būtų užtikrinamas visiems asmenims, pranešusiems apie pareigūnų, valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, galbūt padarytą ar daromą korupcinio pobūdžio administracinį teisės pažeidimą, tarnybinį nusižengimą ar darbo pareigų pažeidimą.

Kita alternatyva numatytų saugoti tik apie galbūt padarytus ar daromus pažeidimus pranešusių valstybės tarnautojų konfidencialumą.

Siūlydama pritarti platesnei pranešėjų apsaugai, ministerija teigia, kad numačius apsaugą ne tik valstybės tarnautojams, bet ir kitiems asmenims, būtų pasiektas didžiausias laukiamas poveikis.

„Be kita ko, ši alternatyva leistų pasiekti tai, kad pranešėjų duomenų konfidencialumas būtų užtikrinamas ne tik administracinių procedūrų metu, bet ir administracinės bylos ar adminsitracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimo proceso metu“, - aiškina Teisingumo ministerija.

Pritarus ministerijos pozicijai pranešėjų apsauga būtų įtvirtinama redaguojant Viešojo administravimo įstatymą, Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, Administracinių bylų teisenos įstatymą.

Užtikrinti asmenims galimybę apie korupciją pranešti nerizikuojant, kad jų duomenys bus atskleisti, Vyriausybę ne kartą ragino su korupcija kovojanti nevyriausybinė organizacija „Transparency International“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių