Quantcast

Socialinei paramai mokiniams šiemet skirta daugiau nei 100 mln. litų

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, jog valstybės remiamoms šeimoms yra numatyta skirti lėšų mokinio reikmenims įsigyti, taip pat nemokamam maitinimui mokykloje, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 litai.

„Turime užtikrinti, kad sunkumus patiriančių šeimų vaikai mokslo metus pradėtų tinkamai pasiruošę mokyklai,“ – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Parama mokinio reikmenims įsigyti yra vienkartinė, skiriama prieš prasidedant mokslo metams arba mokslo metų pradžioje, todėl dėl jos reiktų kreiptis iki spalio 5 dienos. Šios paramos dydis yra 156 litai.

Pasak ministrės A. Pabedinskienės, taip pat beveik 100 tūkst. mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų artėjančiais mokslo metais gaus ir nemokamus pietus mokykloje.

Dėl socialinės paramos mokiniams galima kreiptis nuo liepos 1 dienos.

Nemokamas maitinimas mokiniams bendra tvarka skiriamas nuo mokslo metų pradžios iki mokslo metų pabaigos. Tačiau dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis visus metus, pavyzdžiui, jeigu pasikeičia šeimos finansinė situacija ir atsiranda toks poreikis.

Jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 Lt, galima kreiptis ir dėl nemokamo maitinimo, ir dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti. Jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra didesnės kaip 525 Lt, bet mažesnės kaip 700 Lt, mokiniui gali būti skiriamas nemokamas maitinimas išimties tvarka. Tai sprendžia savivaldybė, savo tvarkoje numatydama tokius atvejus (ligos, nelaimingo atsitikimo, netekus maitintojo, kai šeima augina tris ir daugiau vaikų ar vaikus augina neįgalūs tėvai ir kt.) bei atsižvelgdama į konkrečios šeimos gyvenimo sąlygas.

2013 metais nemokamą maitinimą per mėnesį gavo vidutiniškai 109 tūkst. mokinių, 2014 metų pirmąjį pusmetį – 99,5 tūkst. mokinių. Pernai parama mokinio reikmenims įsigyti suteikta daugiau nei 97,3 tūkst. mokinių.

Kas ir kur gali kreiptis dėl socialinės paramos mokiniams?

Dėl socialinės paramos mokiniams vienas iš mokinio tėvų ar kitų bendrai gyvenančių pilnamečių asmenų, globėjų (rūpintojų), pilnametis mokinys ar nepilnametis mokinys, kuris yra susituokęs arba emancipuotas, turi kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, o jeigu gyvenamoji vieta nedeklaruota – į savivaldybės, kurioje gyvena, administraciją. Prašymą–paraišką dėl nemokamo maitinimo galima pateikti ir mokyklos, kurioje mokinys mokosi, administracijai.

Kreipiantis reikia užpildyti prašymą–paraišką socialinei paramai mokiniams gauti ir pateikti reikalingus dokumentus, t. y. šeimos narių pažymas apie pajamas ir, priklausomai nuo aplinkybių, kitas pažymas, reikalingas socialinei paramai mokiniams gauti.

Šeimos vidutinės mėnesio pajamos socialinei paramai mokiniams gauti apskaičiuojamos pagal paskutinių 3 kalendorinių mėnesių pajamas, nustatytas Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme, arba pagal kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams mėnesio pajamas, jeigu bent vieno šeimos nario pajamų šaltinis ar šeimos sudėtis, palyginti su 3 praėjusiais kalendoriniais mėnesiais, pasikeitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių