Quantcast

Siekiama plėsti vandenį iš čiaupo tiekiančių kavinių žemėlapį

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija įgyvendina socialinę iniciatyvą „Geriamasis vanduo iš čiaupo nemokamai!”, kuria ragina viešojo maitinimo įstaigas (restoranus, kavines, barus) ir viešbučius vystyti svetingą bei aplinkai draugišką verslą ir visuomet pasiūlyti savo lankytojams geriamojo vandens iš čiaupo nemokamai.

Prie šios iniciatyvos prisijungusios maitinimo įstaigos ir viešbučiai gaus lipduką, kurį, pamatę užklijuotą ant durų, lankytojai žinos, jog čia bus nemokamai pavaišinti geriamuoju vandeniu iš čiaupo. Šių maitinimo įstaigų bei viešbučių pavadinimai ir adresai skelbiami specialioje Aplinkos ministerijos interneto svetainės rubrikoje.

„Nors iniciatyva nėra nauja nei pasaulyje, nei Lietuvoje, priminimas apie ją – būtinas, siekiant plėsti vandeniu iš čiaupo nemokamai vaišinančių maitinimo įstaigų žemėlapį ir palaikyti savanoriškai tokį vandenį nemokamai tiekiančias kavines, restoranus, barus“, pastebi aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Ne mažiau svarbu padrąsinti žmones prašyti vandens iš čiaupo maitinimo įstaigose. Tam, anot Aplinkos ministerijos atstovų, reikia šviesti gyventojus: padėti jiems įsitikinti, kad vandentiekio vanduo yra saugus gerti, paneigti nuo seno gyvuojančius mitus apie vandenį iš čiaupo, nusakyti aplinkosauginius geriamojo vandens iš čiaupo vartojimo aspektus.

„Lietuvoje geriamasis vanduo ruošiamas iš saugiausio – požeminio – vandens išteklių, kurie šalyje – didžiuliai, bet menkai išnaudojami, o tiekiamo vandens kokybė nuolat tikrinama. Taigi, vanduo iš čiaupo Lietuvoje yra neabejotinai saugus vartoti“, tikina aplinkos ministras.

Kad tuo įsitikintų ir gyventojai, rugsėjį po didžiuosius Lietuvos miestus – Kauną, Panevėžį, Klaipėdą, Šiaulius, Vilnių – keliavo akcijos „Geriamasis vanduo iš čiaupo nemokamai!” informacinė palapinė. Joje akcijos organizatoriai ir vandens tiekėjų atstovai atsakinėjo į klausimus apie vandens sudėtį, kvietė degustuoti geriamąjį vandenį iš čiaupo ir lyginti jo skonį su vandens buteliuose skoniu, matuoti vandens pH, kietumą indikatorinėmis juostelėmis, dalyvauti žaismingose edukacinėse ir informacinėse akcijos veiklose. Akcijos palapinę miestuose iš viso aplankė gerokai virš pusės tūkstančio gyventojų.

Maitinimo įstaigos ir viešbučiai, norintys prisijungti prie akcijos ir gauti lipduką, gali kreiptis elektroniniu paštu iki gruodžio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių