Quantcast

Lietuvos žydų bendruomenėje paminėta Izraelio Nepriklausomybės diena

  • Teksto dydis:

Penktadienį Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje paminėtos 67-osios Izraelio Nepriklausomybės metinės.

Renginyje, kurį organizavo tolerancijos kampanijos „Beigelių krautuvėlė“ komanda, dalyvavo užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius, buvęs Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis, Lietuvos žydų bendruomenės nariai ir svečiai.

Iškilmės prasidėjo Lietuvos Respublikos ir Izraelio Valstybės himnais, o sveikinimo žodį tarė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Norvegijos ambasadorius Dag Malmer Halvorsen (projektas „Beigelių krautuvėlė“ yra finansuojamas iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo, kurio viena sponsorių yra Norvegija).

Pagrindiniais renginio svečiais tapo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas ir Nida Degutienė, izraelietiškos virtuvės žinovė, knygų „Izraelio skoniai: šventės ir kasdiena“ ir „Izraelio trauka“ autorė.

Ambasadorius savo kalbą pradėjo nuo buvimo laisvais žmonėmis savoje šalyje – būtent tokią žinutę kiekvienam žydui perduoda Izraelio himnas, kurio pavadinimas „Hatikva“ reiškia „Viltis“. Referuodamas į privalomos karinės tarnybos sugrąžinimą Lietuvoje, jis pasidalino prisiminimais apie savo paties tarnybą Izraelio kariniuose daliniuose (iki tapdamas diplomatu A. Maimonas tarnavo kariuomenėje ilgiau nei dešimtmetį, o šiandien Izraelio gynybos pajėgose tarnauja jo sūnūs).

Nida Degutienė susirinkusiuosius supažindino su Izraelio virtuve ir „maisto kalba“, kuri yra universali, o Izraelyje įgyja ypatingą reikšmę. Ji pristatė knišes, burekus, morkų ir imbiero saldėsius „imberlach“ bei ypatingą šokoladinį tortą, pagamintą be miltų, todėl tinkantį Pesach šventei, kurios metu neleidžiama vartoti patiekalų su raugu. Vakaro pabaigoje praalkę svečiai buvo pakviesti paragauti pristatytų patiekalų ir pasivaišinti košeriniu vynu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių