Quantcast

Lietuvoje sulaikytas šnipinėjimu įtariamas Rusijos pilietis

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sulaikytas šnipinėjimu įtariamas Rusijos pilietis, pirmadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

1977 metais gimęs įtariamasis suimtas trims mėnesiams.

Anot pranešimo, suimtas asmuo buvo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas. Įtariamasis identifikuojamas tik inicialais N.F.

„Sulaikytas asmuo vykdė prieš Lietuvą nukreiptą žvalgybinę operaciją, kurios tikslas – prasiskverbti į Lietuvos valstybei vadovaujančias institucijas, Lietuvos teisėsaugos bei žvalgybos tarnybas“, - teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Įtariamasis buvo sulaikytas trečiadienį, teismas suėmimą jam skyrė ketvirtadienį.

Valstybės saugumo departamento (VSD) teigimu, atskleidus šnipą buvo užkirstas kelias bandymui „prieiti prie tik Lietuvos vadovams žinomos informacijos, siekiant manipuliuoti ir įtakoti Lietuvos sprendimų priėmimo procesus aukščiausiame lygyje“.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal straipsnį, kuris numato atsakomybę tam, „kas vykdydamas kitos valstybės ar jos organizacijos užduotį pagrobė, pirko ar kitaip rinko arba perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją“. Už šį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu nuo trejų iki penkiolikos metų.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų departamentas, bendradarbiaujant su VSD.

Tai jau ketvirtas šnipinėjimo atvejis, apie kurį per pastaruosius metus paskelbė Lietuvos teisėsauga ir žvalgyba.

Pernai VSD nustatė du su Baltarusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU galbūt bendradarbiavusius asmenis – valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ dirbusį Romualdą Lipskį ir Lietuvos kariuomenėje paramediku tarnavusį Andrejų Ošurkovą. Jų bylos šiuo metu nagrinėjamos teisme.

Paskutinę praėjusių metų dieną paskelbta apie sulaikytą Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką, kuris, įtariama, šnipinėjo užsienio valstybei teikdamas ją dominančią informaciją, taip pat – ir įslaptintą.  Taip pat sulaikytas asmuo, kuriam minimas karininkas teikė surinktus duomenis. Kokiai valstybei dirbo įtariamieji, tuomet nepranešta, apie šį tyrimą daugiau informacijos kol kas neskelbta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių