Quantcast

Komunikacijos ekspertas: vienas kandidatas į prezidentus prarado žvaigždės statusą

  • Teksto dydis:

Gegužės 12-ąją lietuviai žygiuos prie balsadėžių rinkdamiesi savo favoritą iš aštuonių kandidatų. Ir gyventojų apklausos, ir politikos ekspertai sako, kad greičiausiai tai bus naujo-seno prezidento rinkimai. Tačiau intriga – ar dabartiniam prezidentui Gitanui Nausėdai pakaks vieno turo pergalei, ar prireiks kautis ir antrame ture? Koks varžovas labiau tikėtinas – premjerė Ingrida Šimonytė ar advokatas Ignas Vėgėlė?

Kokie pagrindinių kandidatų veidai jau atsiskleidė ir ko dar tikėtis per likusias keturias savaites, LNK pasakojo komunikacijos ekspertas Kęstutis Gečas.

– Ar ši kova yra nuobodi?

– Sakyčiau, viena kukliausių, jeigu ne pati kukliausia. Manau, vienas iš pagrindinių motyvų, kodėl taip nutiko, kad visi susitaikė su laimėtoju. Tik vienintelė intriga, kuri išlieka, kas bus tas numeris antras ir ar bus antras turas.

– Turite galvoje, kad G. Nausėda gali laimėti iškart pirmame ture?

– Pagal tai, koks dabar yra nuobodus procesas, komunikacijos prasme niekas iš kandidatų nemeta rimto iššūkio, aš neatmesčiau šitos galimybės. Nors ji nėra didelė, tai būna gana retai ir nesimato, kad G. Nausėda būtų tiek atitrūkęs nuo konkurentų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ką jis turėtų padaryti, kad laimėtų jau pirmame ture?

– Vienintelė grupė, kurią tu gali pakeisti, tai yra tie neapsisprendėliai, kurie nežino, už ką balsuoti. Mes turime vieną nežinomąjį, nematome visos tos šachmatų lentos, nes vyksta susitikimai, didesnis ar mažesnis darbas vietose, jeigu ne pačių kandidatų, tai partijų, kurios juos remia. Nėra žinoma, kaip iki galo suveiks šita komunikacija, mes matome labiau viešąją, plačią komunikaciją. 

– Ką turite omenyje? Kai koks kandidatas nuvažiuoja į nedidelio miestelio kultūros namus ir sako dalykus, apie kuriuos mes nežinome, ir mes nežinome visuomenės nuomonės po to? Jūs tą turite minty?

– Iš esmės taip. Kiek aktyviai tą daro, kiek tą daro ne pats kandidatas, bet tą daro jo vardu. Veikia ne tik idėjos, veikia ir dėmesys. Nuvažiavus į paprastą miestelį, kuriame susirenka virš 100 žmonių, jie gali asmeniškai pabendrauti, tai iš dalies veikia. Tyrimai rodo, kad G. Nausėda neturi virš 50 proc. balsų. Mes galime sakyt, kad jis dar patrauks kažkiek tų neapsisprendėlių, bet vis dėlto, trys kandidatai yra stiprūs, kurie dalijasi tuo 100 proc.

– Jūs pats sakėte, kad yra tokia taisyklė, jog premjerai nelaimi prezidento rinkimų.

Jeigu aš dalyvaučiau rinkimuose ir turėčiau tą zuikį skrybėlėje, tai aš jį traukčiau jau dabar.

– Taip, bet ta taisyklė negalioja dėl antrojo turo. Čia pati didžiausia intriga – kas išeis į antrą turą greta dabartinio mūsų prezidento. Kol kas laikausi nuomonės, kad tai bus I. Šimonytė. Argumentas – struktūra ir politinė kryptis. Nei I. Vėgėlė, nei G. Nausėda nėra dešiniųjų kandidatai. Dešinieji turi už kažką balsuoti. Dešinieji ir jaunimas, kuriuos paėmė Laisvės partija, jie neturi kandidatų.

– Ar dešinysis jaunimas balsuos už I. Šimonytę po vienuoliktokų patikrinimų skandalo, po grasinimo pakelti mokesčius tiems, kurie dirba pagal individualią veiklą, kurie yra kūrybiniai darbuotojai?

– Manau, jaunimas gali pasirinkti ne už ką balsuoti, o tiesiog neateiti į rinkimus. 

– Ką tai reikštų G. Nausėdai arba I. Šimonytei?

– G. Nausėdai reikia kuo didesnio dalyvavimo, todėl, kad tai – žmonės, kurie greičiausiai nebalsuos už I. Šimonytę. Už ją balsuos tik tas ištikimasis sparnas ir tas, kuris gali toleruoti premjeravimą, o premjeras, kaip žinia, nebūna visiems geras. Būna blogas, nes jis turi priimt sprendimus. 

– I. Vėgėlė – turtingiausias kandidatas. Bet ar tai ką nors reikš šitoje kovoje? 

– Abejoju, nes tas turtas nėra svaiginančiai didelis. Žinant, kad tai yra vilnietis, namas, du namai arba pora butų, žiūrėk, tas milijonas jau ir atsiranda. Manau, kad I. Vėgėlė prarado tam tikrą idėjinę iniciatyvą. Jis dabar – nebeįdomus arba negirdimas, palyginti su tuo, kas buvo COVID-19 pandemijos laikais, kada jis buvo žvaigždė tam tikrai grupei. Ir čia labai geras pavyzdys, kad tu negali laimėti rinkimų vien kritikuodamas. Aš netikiu, kad jis laimės. Tu turi ir konstruktyviai kažką pasiūlyti. Tik kritikuojant be jokios idėjos, sunkiai tikėtina, kad tai veiktų.

– Liko lygiai mėnuo, ką mes per jį matysime?

– Manau, kad nematysim nieko naujo. Paskutinis mėnuo bus galbūt aktyvesnis, bet nesitikiu jokių radikalių permainų. Nebent atsiras kažkas skandalingo. Jeigu aš dalyvaučiau rinkimuose ir turėčiau tą zuikį skrybėlėje, tai aš jį traukčiau jau dabar.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Man atrodo

Man atrodo portretas
Vėgėlė dabar atrodo gerai:susišukavęs,gal net ir apsikirpęs,jau daug panašesnis į prezidentą.

....../

....../ portretas
Reikia ne GIRDĖTI ,O FAKTUS MATOMUS RINKTIS . Išklausyti Vėgėlės visas kalbas ir kiekvieną žodį : ,, laimėjom bylą ir taip išsityčiojom iš jų " . Iš ko tyčiosis prezidentu būdamas? O kur išgirstas VĖGĖLĖS vertinimas Lietuvos Konstitucijos.... 2013 m. Makaronų nekabinkit... O tie grasinimai moteriai už filmavimą-- paklauskit pas Vėgėlę , gal papasakos .Ne ,nepasakos , sakys kaip visada ,,NESAKIAU".. Be to , kiek supratau , jam tik PRILYGSTA NAUSĖDA IR ŠIMONYTĖ... Reikia palyginti anksčiau Vėgėlės sakytas rinkimo metu kalbas ir dabar... Rytoj bus dar kitokios... Kiekvienas žmogus turi savo galvą, tik reikia domėtis ,o ne pletkus rankiotis,, kažkur kažką girdėjau ". Išgirdus pasitikslinti ,o ne kabliuką su masalu praryti...

girdėjau

girdėjau portretas
tuos ala expertus - į vienus vartus pašaudė, pliurpė beveik vien apie Vėgėlę - kaip jis nelaimės su praskit, o tiksliau plovė smegenis lrt fanams. jei ponai tiek daug dėmesio skyrė, reiškia Vėgėlė pasirodė geriausiai ir sukėlė valdžios ir jų klapčiukų trydą. Mes dar pažiūrėsim.
VISI KOMENTARAI 94

Galerijos

Daugiau straipsnių