Quantcast

Egzaminų fiasko: kaip nuraminti vaiką

  • Teksto dydis:

Egzaminai tampa dideliu išbandymu ir moksleiviams, ir jų tėvams. Pasak psichologės, nuoširdus tėvų rūpestis kartais gali sukelti dar didesnį stresą. Kaip nusiraminti, padrąsinti abiturientus bei ką daryti, jei egzaminų rezultatai ne tokie, kokių tikėtasi, patarė psichologė Jūratė Baltuškienė.

– Reikėtų pasiskaičiuoti laiką, kiek tų savaičių liko iki egzaminų. Abiturientai turėtų perplanuoti savo dienotvarkę. Turi būtinai suplanuoti laiką poilsiui. Labai svarbu ne tik pasimokyti, bet ir ilsėtis, gerai valgyti. 

– Ką daryti tėvams, kurie jaudinasi dėl vaikų? 

– Reikia suprasti, jeigu jie nerimaus, nerimaus ir vaikai. Tėvai turėtų šiek tiek atsitraukti, labiau stebėti savo vaikus, neskubėti su patarimais, paklausti pačių vaikų, kokios pagalbos jiems reikia. Reikėtų nelysti į jų erdvę, o tiesiog stebėti ženklus. Galvoti, ar tai, ką aš darau, naudinga man, ar mano vaikui. Tas padės gauti atsakymą.

– Ar neturėtų tėvai bandyti pakeisti vaiko mąstysenos? Paaiškinti, kad tai tik vienas iš laiptelių. Ar tai gali pagerinti situaciją?

– Tikrai gali. Ir to labai reikia. Dauguma dvyliktokų visus metus buvo įtikinėjami, kad tai – gyvenimo įvykis, kad egzaminai – labai svarbus dalykas ateičiai. Aišku, du mėnesiai – per mažas laiko tarpas mąstymo pakeitimui, bet reikia bandyti. Labai svarbu pasakyti, kad tėvai myli, didžiuojasi vaiku, kad supranta, kokį kelią jis nuėjo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ką tėvams daryti prieš egzaminus? Kaip paraginti vaikus?

– Reikia nustoti sakyti vaikui, kad tu dar pasimokyk. Dauguma dvyliktokų – tikrai atsakingi, jie pakankamai besiformuojantys žmonės, jie žino, kad reikia pasimokyti. O tas pasakymas gali priversti juos nerimauti, pergyventi dėl rezultatų. Geriau sumažinti buitinių atsakomybių kiekį, tai daug labiau padės nei priminimai pasimokyti. 

– Kokias nusiraminimo technikas galima tobulinti prieš egzaminą?

Gyvenimas tikrai tęsiasi ir po egzaminų.

– Daug dvyliktokų, manau, jau yra atradę tas technikas. Svarbiausia – giliai kvėpuoti. Įkvėpimai, iškvėpimai – labai svarbūs mūsų gyvenime. Stengtis susikaupti. Daug svarbiau – išsimiegoti, o ne pastraipą knygoje paskaityti. Reikia su kuom nors apie tai kalbėti, išsakyti jausmus. Išsakius jausmus sumažėja įtampa mūsų kūne. 

– Kokie tie palaikymo žodžiai, kuriuos tėvai turėtų pasakyti prieš išlydint vaiką į egzaminą?

– Aš labai tavimi didžiuojuosi ir lauksiu tavęs po to.

– Kaip reaguoti, jeigu egzamino nepavyko išlaikyti? 

– Tai nėra pasaulio pabaiga. Reikia tiesiog nuraminti vaiką, duoti pailsėti ir pabandyti sudėlioti kitą planą.

– Nacionalinio švietimo agentūros vadovas dvyliktokams patarė: į egzaminą reikia eiti taip, lyg gyventum tą dieną kaip paskutinę. Kaip jūs tai vertinat?

– Manau, kad gyvenimas tikrai tęsiasi ir po egzaminų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
nuraminti? Liepti išplauti grindis, nuvalyti langus, išsiurbti kilimus, nuvalyti dulkes, išmokti Sveika Marija. Čia pirmą dieną. Antrą dieną viską pakartoti. Ir taip savaitę.

senas kavenskas

senas kavenskas portretas
Taip ir nesupratau... ką raminti - ar vaikučius kuriems paprasti egzaminai pavirto kaip koks tai mirtinas išbandymas ar kankinimas , ar ,,supertėvelius'' , jau nebežinančius kaip popinti ir saugoti savo lepūnėlius nuo menkiausio skersvėjo ?

Geriau

Geriau portretas
,,Kaip išspardyt subines asilams niokojantiems Lietuvos švietimą"
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių