Quantcast

Į misiją Afganistane išlydėta logistikos karių grupė

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 2 d. į NATO vadovaujamą tarptautinių saugumo paramos pajėgų misiją Afganistane išlydėta dvyliktoji Lietuvos nacionalinės paramos elemento pamaina (NPE-12), kuri rūpinsis ne tik Afganistane dislokuotų Lietuvos karių logistiniu aprūpinimu, bet ir tęs ankstesnės grupės pradėtą naudotos karinės technikos ir kitų  materialinių vertybių pargabenimą į Lietuvą.

„Kiekvienam kariui, vykdančiam užduotis, labai svarbu laiku gauti reikiamą aprūpinimą, todėl ir pagrindinė jūsų užduotis Afganistane bus tai užtikrinti,“ – išlydėdamas karius į pusės metų misiją sakė krašto apsaugos viceministras Marijus Velička.

Išlydėti karių atvykęs Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis atkreipė dėmesį į tai, kad tarptautinėje misijoje kariai įgis neįkainojamos patirties, kuri pasitarnaus ateityje vykdant bendras užduotis su NATO sąjungininkais užsienyje, o prireikus ir Lietuvoje. Jungtinio štabo viršininkas išvykstantiems kariams palinkėjo kariškos sėkmės, o laukiantiems artimiesiems kantrybės.

Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyboje Vilniuje vykusioje išlydėtuvių ceremonijoje taip pat dalyvavo Logistikos valdybos vadas pulkininkas Sigitas Mundris, padalinių vadai, Logistikos valdybos kariai ir darbuotojai, karių artimieji, kiti svečiai.
Rugsėjo mėnesį išvykstančioje NPE-12 pamainoje – 12 karių. Šis padalinys suformuotas Logistikos valdybos ir Jungtinio štabo karių pagrindu.

Logistikos valdybos vadas plk. S. Mundris išvykstantiems kariams palinkėjo sėkmės vykdant užduotis ir pabrėžė, kad logistų tarnyba Afganistane išsiskiria aplinkos nepastovumu, todėl specialistai turi būti pasirengę veikti net ir esant ekstremalioms situacijoms. Anot vado, visi į misiją išvykstantys kariai yra savo srities profesionalas, kuriais galima pasitikėti.

NPE-12 vadovaus Jungtinio štabo Logistikos valdybos Planavimo skyriaus viršininkas pulkininkas leitenantas Laimonas Luninas.

Nacionalinio paramos elemento pagrindinis uždavinys užtikrinti logistinį aprūpinimą Afganistane dislokuotiems Lietuvos kariniams padaliniams.

Pagrindinė Nacionalinės paramos elemento grupė yra dislokuota tarptautiniame Kabulo oro uoste. Pavieniai elemento kariai tarnauja Kandaharo oro uoste.

Šiuo metu Afganistane tarnauja apie 80 Lietuvos karių. Šalies pietuose yra dislokuotas Lietuvos specialiųjų operacijų eskadronas, kuris be specialiųjų operacijų užduočių, rengia vietos saugumo pajėgų karius. Taip pat LR specialiosios misijos Afganistane vadovo apsaugą užtikrina Karo policijos kariai, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) štabuose sostinėje Kabule, Vakarų ir Šiaurės regionuose tarnauja pavieniai karininkai. Lietuva taip pat yra skyrusi vieną karininką Jungtinių Tautų misijai Afganistane (angl. UNAMA).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių