Quantcast

Arkivyskupas S. Tamkevičius: peršamas protu sunkiai suvokiamas seksualinis švietimas

Devynių krikščioniškų bažnyčių ir bendruomenių Lietuvoje vadovai bei įgaliotieji atstovai pasirašė bendrą memorandumą, kuriuo 2014-uosius skelbia Šeimos metais. Lietuvos Biblijos draugijoje kilusi ekumeninė iniciatyva, virtusi apčiuopiamu dokumentu, vadinama istoriniu įvykiu, nes šeimos problemos šiandienėje visuomenėje suvienijo skirtingas krikščionių bažnyčias.

Devynių krikščioniškų bažnyčių ir bendruomenių Lietuvoje vadovai bei įgaliotieji atstovai pasirašė bendrą memorandumą, kuriuo 2014-uosius skelbia Šeimos metais. Lietuvos Biblijos draugijoje kilusi ekumeninė iniciatyva, virtusi apčiuopiamu dokumentu, vadinama istoriniu įvykiu, nes šeimos problemos šiandienėje visuomenėje suvienijo skirtingas krikščionių bažnyčias.

Sigitas Tamkevičius
Kauno arkivyskupas metropolitas, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas

Nuo prigimtinės krikščioniškos šeimos sveikatos ir tvirtumo priklauso tiek Bažnyčios, tiek visuomenės ateitis. Tai gerokai svarbiau nei rūpestis ekonomikos dalykais. Jeigu šeima sugrius, niekas neišgelbės valstybės, ir atvirkščiai – jeigu šeima tvirta, visos problemos išsprendžiamos. Iki šiol mes vieni kaip Katalikų Bažnyčios atstovai bandėme atkreipti visuomenės ir valstybės vadovų dėmesį į šeimą, bet vienas balsas mažiau girdimas nei daugelio balsai. Labai apsidžiaugiau, kai Lietuvos Biblijos draugijos posėdyje kitų krikščioniškų bendrijų atstovams iškilo klausimų apie šeimos problemas. Tai ir buvo pirmas žingsnis, atvedęs į memorandumą, kurį visi kartu pasirašėme. Toks bendras balsas bus kur kas labiau girdimas tiek valdžios žmonių, tiek informacinėje erdvėje. Katalikų Bažnyčia Šeimos metais rengs sinodą šeimos klausimais. Diskutuosime ir spręsime, kaip padėti šeimai. Kaip ir anksčiau, planuojame renginį "Valentino diena kitaip", didesnių ir mažesnių konferencijų šeimos klausimais. Kur galėsime, jungsimės ir su kitomis religinėmis bendrijomis. Dabar labai daug jaunų žmonių pradeda gyventi kartu be jokio įsipareigojimo, be atsakomybės. Tai yra labai didelis iššūkis. Tokiose šeimose, kur nėra aiškaus įsipareigojimo, kenčia patys to nesuvokdami suaugusieji, o labiausiai kentės vaikai. Kitas labai didelis iššūkis – iš kai kurių Vakarų politikų ateinančios tendencijos, kad šeima nėra tik vyras ir moteris, gali būti vyras su vyru, moteris su moterimi. Rūpestį kelia genderinė ideologija ir ugdymo įstaigoms jau pradėtas piršti protu sunkiai suvokiamas seksualinis švietimas. Pagal jį vaikai iki penkerių metų jau turi būti mokomi, koks didelis malonumas masturbuotis ir pan. Jeigu mes vaikus šitaip šviesime, o to nedarantys tėvai pažeis vaikų teises, net sunku numatyti, kaip viskas toliau rutuliosis. Todėl ir turime stiprinti šeimą.

Vladimiras Seliavko
Stačiatikių Bažnyčios Lietuvoje arkivyskupijos išorės ryšių sekretorius, kunigas

Tiek katalikai, tiek mes, stačiatikiai, tiek liuteronai, tiek kiti krikščionys ir dauguma Lietuvos piliečių vertina šeimą kaip vertybę ir supranta, kad tai ne tik graži tradicija, bet ir – gyvybiškai svarbu. Šeimos metai nebus kažkuo ypatingi. Tiesiog kitąmet stengsimės kuo garsiau priminti visuomenei, kad yra tokios vertybės, kurių negalima pamiršti. Šeimos esmė – atsakomybė ir vaikai, mūsų ir vaikų ateitis. Norime, kad tėtis ir mama tokie ir būtų, o ne pirmas tėvas ir antras tėvas. Mes bandome apginti šeimą – tai, kas natūralu, nes mes taip sukurti. Kartu norime apsaugoti ir vaikystę. Nesiimu vertinti, ar tai, kas dabar ateina iš Vakarų, yra bloga, ar gera. Tiesiog dirbtinai sukuriama problema, kad neva šeimą vadindami tėvu ir motina mes pažeidžiame kokių nors mažumų teises. Kalbėkime apie meilės stoką visuomenėje ir šeimoje, alkoholizmą, agresiją. Tiesiog turime stengtis, kad žmonės būtų žmogiškesni. Visų krikščioniškų bažnyčių atstovai nesvarstydami pasisakė už memorandumo pasirašymą. Tai puikus ženklas visuomenei, kad galime susivienyti, kad santykiai Lietuvoje tarp religinių bendruomenių yra pavyzdiniai. Pats esu rusas, bet nežinau, kad Rusijoje būtų toks bendras dokumentas.

Mindaugas Sabutis
Lietuvos liuteronų vyskupas

Matome pačių krikščionių abejonę šeimos institucija. O šeima yra visuomenės pagrindas, per kurį vyksta ir tautos kultūros perdavimas. Tai institucija, kur žmonės gali atsakingai dalytis meile. Artėjant šv.Kalėdoms verta prisiminti, kad Kristus gimė šeimoje. Visus metus mėginsime nuolat kalbėti apie šeimą įvairiais aspektais, stiprinti žmones, nes šiandien žmonėms didžiausias iššūkis yra abejonės, ypač kritinėse situacijose. Mes, kaip Bažnyčia, ne visada esame šalia ir ne visada tinkamai pagelbstime. Visi esame sutarę, kad pirmas Šeimos metų akcentas bus maldos už krikščionių vienybę savaitė sausio mėnesį. Pagrindinis šios savaitės akcentas bus šeima.

Tomas Šernas
Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios generalinis superintendantas, kunigas

Kiekviena religinė bendrija pagal savo ideologiją daugiau atkreips dėmesį į šeimos problemas. Ypatingas įvykis yra tai, kad skirtingos bendrijos pasirašė bendrą dokumentą dėl to, kas svarbu didžiajai visuomenės daliai. Mes, evangelikai reformatai, išpažįstame tas pačias vertybes – šeimą ir gyvybę. Vyks šeimų ir vaikų stovyklos, daugiau dėmesio skirsime ruošdami jaunus tikinčiuosius konfirmacijai, rengsime mokymus apie šeimą ir lytiškumą, kas nėra savaime suprantama šiame pasaulyje. To reikia mokyti. Skirti daugiau dėmesio šeimai reikia dėl įvairių dalykų. Daugybė žmonių emigruoja, vaikai paliekami vieni, įvyksta nusikaltimų prieš vaikus, vaikai nusikalsta. Provincijoje begalė žmonių kenčia nepriteklių ir kitokias problemas. Visuomenėje įsivyrauja nuomonė, kad šeima – tai tiesiog keli kartu suėję žmonės. Bažnyčių atstovai čia nepadarys stebuklo, bet atkreipsime mokslininkų, sociologų, politikų dėmesį. Nesiruošiame imtis kažkokių didžiulių projektų, kurie viršytų mūsų jėgas, nes esame nedidelė Bažnyčia. Tokiems dalykams mums pinigų neduoda nei valstybė, nei ES.

Rimantas Kupstys
Lietuvos evangelinių tikėjimų krikščionių sąjungos vyskupas

Šeimos kaip institucijos krizė pastūmėjo mus pasirašyti bendrą memorandumą ir skelbti kitus metus Šeimos metais. Pastaruoju metu šeimos institucija yra aktyviai puolama įvairių jėgų, ir politikai prie to prisideda – kažkodėl šeima tapo kliuviniu pažangai. Manau, kad mes dar neįsivaizduojame, ką darome, – pjauname šaką, ant kurios patys sėdime. O mes, tikintys žmonės, suprantame, kad šeima yra Dievo dovana, visuomenės pamatas, plėtros ir sveiko gyvenimo, egzistavimo garantas. Nematome visuomenės ateities be šeimos. Kartų kaita, vaikų augimas ir auklėjimas, asmenybės formavimas be šeimos neįmanomas. Reikia gydyti šeimą, padėti jai, o ne griauti. Kaip tikinčiųjų bendruomenė, mes akcentuosime šeimos svarbą sekmadienio pamaldose, pamoksluose. Kasmet rengiame šeimų stovyklas. Bažnyčia visur tarnauja šeimai: mokyklose, rengiant jaunimą šeimai, pagalba šeimoms. Norėtume atgaivinti maldos pusryčius, kuriuos anksčiau su Prezidentu rengdavome. Bandysime eiti į Seimą, turime tikinčių krikščionių Europos Parlamente, todėl svarstome rengti konferenciją šeimos tema, pakviesti politikų. Norime padiskutuoti, kad jie aklai nesivadovautų vien praktiniais ekonominiais sumetimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mac blushes 154534

mac blushes 154534 portretas
mac pennelli set 012251 szminka mac 310001 isabel marant scarpe shop on line 235503 whole sale mac makeup 314045 mac cosmetics.ch 304521 mac blushes 154534 http://www.netchorus.com/download/maccosmeticsamsterdam/mac_blushes_154534.asp

www

www portretas
viena kalba kita daro .....

Panasu,

Panasu, portretas
Kad sventakupriams jau tikrai ne kas, jeigu jie noredami atkreipti i save demesi susikibo uz rankuciu ir prisijunge prie lenku davatku akcijos inicijuotos nesveikos abortu draudimo iniciatyvos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių