Quantcast

Vieni taupys, kiti bandys uždirbti

Kitų metų veiklos planą kurianti Vidaus reikalų ministerija (VRM) ieško būdų, kaip dirbti kuo efektyviau. O Kultūros ministerija žada dėti daug pastangų investicijoms pritraukti.

Kitų metų veiklos planą kurianti Vidaus reikalų ministerija (VRM) ieško būdų, kaip dirbti kuo efektyviau. O Kultūros ministerija žada dėti daug pastangų investicijoms pritraukti.

Peržiūri gremėzdišką struktūrą

Lapkričio mėnesį vidaus reikalų ministro postą užėmusio Sauliaus Skvernelio teigimu, jis šiuo metu gilinasi į visas ministerijos valdymo sritis: domisi įstaigų darbų apimtimis, kartu su ekspertais planuoja įvertinti, ar tikrai visas priskirtas funkcijas ministerija ir jos įstaigos turėtų atlikti. "Atlikę analizę, pasižiūrėsime realią situaciją, bus priimti atitinkami sprendimai. Natūralu, nes struktūra pakankamai gremėzdiška, o norėtųsi, kad ji veiktų efektyviai, kad nebūtų išpūstas valdymo aparatas", – teigė ministras.

Vidaus reikalų ministro ir pavaldžių įstaigų strateginio planavimo ir veiklos dokumentai gruodžio pradžioje dar nebuvo patvirtinti, nes pasikeitus ministerijos vadovui keičiasi ir planavimo dokumentus svarstančių institucijų sudėtys. Tačiau ministras teigia, kad veiklos planavimas dėl to nesutriko.

Ministro ketinimai – konsoliduoti pajėgas, veikiančias viešojo saugumo srityje: policijos, Viešojo saugumo tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir kitų. S.Skvernelio nuomone, šiuos pareigūnus būtų galima efektyviau išnaudoti tam, kad didėtų ir gerėtų žmonių saugumas. "Turbūt piliečiui nėra labai didelio skirtumo, jei jam reikalinga pagalba, kas pirmas atvažiuos – ar pasienietis, ar policininkas, ar viešojo saugumo tarnyba, ar dar kiti pareigūnai. Svarbu, kad atvyktų – ir kaip galima greičiau. Tad jei greičiausiai atvykti – bent jau tais atvejais, kai žmogaus sveikatai ar gyvybei gresia pavojus – gali pasieniečiai, jie ir turi sureaguoti patys pirmieji. Aišku, tam būtinos atitinkamos kompetencijos, kiti dalykai, bet visa tai išsprendžiama: tiek keičiant reikiamus teisės aktus, tiek tą kompetenciją išugdant", – sakė ministras.

Rengiasi dienai X

Vidaus reikalų ministro teigimu, šiandien ypač aktualus galimų geopolitinių grėsmių klausimas, tad visos statutinės vidaus reikalų sistemos tarnybos turi būti pasirengusios vykdyti savo uždavinius įvykus ekstremaliai situacijai. Pagal naujausius įstatymų pakeitimus, kuriuos inicijavo Prezidentė, Viešojo saugumo tarnyba, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Vadovybės apsaugos departamentas karo atveju irgi taptų ginkluotų pajėgų dalimi. "Buvo jau ne vienos ir dar bus bendrų pratybų. Reikia būti pasirengusiems, nes, jeigu ateis diena X, visas mechanizmas turės veikti tobulai", – savo uždavinį formulavo ministras.

Kaip dar vieną svarbią VRM užduotį ministras išskyrė kovą su korupcija. "Kalbu apie visą vidaus reikalų sistemą, bet visų pirma – apie statutinius pareigūnus. Čia nėra ir nebus daroma jokių nuolaidų ar išlygų. Tiems, kurie dirba kartu su nusikaltėliais, kurie vagia ar ima kyšius, tarp mūsų ne vieta. Tokiems žmonėms nebus jokio gailesčio, – tikino S.Skvernelis. – Ir prieš tokius bus kovojama visomis įmanomomis priemonėmis. Ir senomis, išbandytomis, ir naujomis."

Ministro įsitikinimu, būtinos didesnės pastangos siekiant konkursų į valstybės tarnybą skaidrumo ir objektyvumo. Ministro požiūriu, reikia užtikrinti ir nuolatinį nepriklausomų ekspertų – visuomenės, žiniasklaidos, bendruomenių atstovų ir kitų – dalyvavimą konkursuose, galbūt net įtraukti juos į komisijas. "Taip pat reikia imtis ir kitų priemonių, nes būtina sukurti tokią sistemą, kad nebūtų netgi teorinės galimybės daryti įtaką procesui. Tada "savų" ar "reikalingų" į postus niekas nebepasodins. Pats valstybės tarnybos sektorius jokiu būdu nebegali plėstis. Aparatas ir taip yra per didelis, privalome jį optimizuoti. Geriau jau mažiau, tačiau efektyviau ir produktyviau dirbančių valstybės tarnautojų", – savo įsitikinimus dėstė S.Skvernelis. Atranka ir darbas valstybės tarnyboje, ministro teigimu, turi būti skaidrūs, o valstybės tarnautojai privalo teikti žmonėms kokybiškas paslaugas per patį trumpiausią įmanomą laiką. "Visas šias problemas, tikiuosi, išspręsime grįžę prie naujos redakcijos Valstybės tarnybos įstatymo, kuris vėl bus teikiamas svarstyti", – sakė ministras.

Tvarkys kultūros paveldą

Šarūno Biručio vadovaujama Kultūros ministerija 2015 m. žada skirti daug dėmesio kultūros objektų pritaikymui visuomenės kultūriniams, socialiniams, ekonominiams poreikiams. Per 2015 m. ketinama renovuoti 7 proc. visos šalies renovuotinos kultūros infrastruktūros. "Siekiant ne tik užtikrinti kultūros objektų aktualizavimo procesą, bet ir rūpintis kultūrinio turinio patrauklumu įvairioms visuomenės socialinėms grupėms, planuojama atnaujinti ir įrengti bent 20 muziejų ekspozicijų, diegiant inovatyvius kūrybinius sprendimus, kūrybingumą ugdančias programas", – teigiama ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus parengtuose atsakymuose.

Ministerija planuoja skatinti investicijų pritraukimą į kultūros sritį. Tam kitais metais planuojama sukurti finansavimo mechanizmą, siekiant pritraukti privačias investicijas į kultūros paveldo tvarkybą ir aktualizavimą.

Skatins kino kūrimą

Kitais metais bus siekiama sustiprinti Lietuvos kultūros paslaugų ir produktų vaidmenį šalies ūkyje bei didinti jų įvairovę, inovatyvumą ir sklaidą. Todėl 2015 m. numatoma atlikti profesionalių teatrų ir koncertinių įstaigų teikiamų paslaugų būklės analizę, nustatyti gaires šių įstaigų teikiamų paslaugų plėtrai paskatinti.

Kultūros ministerija taip pat planuoja pradėti taikyti valstybinio finansavimo filmų gamybai schemą, siekdama paskatinti pažangių skaitmeninių technologijų taikymą interaktyvaus (cross-media ir trans-media) kino kūrimui.

2015 m. Kultūros ministerija taip pat žada pasirengti Lietuvos šiuolaikinės architektūros pristatymui įvairiose tarptautinėse mugėse.

Ir galiausiai, tęsiant valdymo reformą, planuojama pradėti diegti veiklos kokybės vertinimo sistemą, susiejančią kultūros įstaigų finansavimą su vertinimo rezultatais.


Šiame straipsnyje: ministerijostaupymasvaldžia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip

Kaip portretas
asocijojasi nuotrauka ir tekstas? Gal kas paaskins?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių