Quantcast

A. Širinskienei nepavyko iš Seimo Etikos komisijos pašalinti S. Jovaišos ir A. Matulo

Opozicijos atstovei Agnei Širinskienei antradienį nepavyko iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pašalinti konservatorių Antano Matulo ir Sergejaus Jovaišos, kaip esą „abejotinos reputacijos“ politikų.

Už A. Matulo ir S. Jovaišos pašalinimą iš komisijos dėl jų, kritikų vertinimu, per brangiai ir per daug už parlamentines lėšas įsigytų kompiuterių balsavo 23 parlamentarai, prieš buvo 41, 28 susilaikė.

„Man apmaudu, kad Seimo narys taip lengvai parduoda sąžinę už įvairius „Acer“ ir „Lenovo“, kurių bendra suma 11 tūkst. eurų. Kiek teko žiūrėti, kiti kolegos tikrai sugebėjo kompiuterius ir įrangą padėjėjams įsigyti pigiau“, – antradienį Seime kalbėjo A. Širinskienė.

Anot jos, A. Matulo buvimas etikos sargu rodo, kokie standartai keliami šios komisijos nariams.

„Ar konservatoriai neturi kitų narių, kurie atitiktų etikos standartus, kurie per „Skaidrinam“ akciją nebūtų nuskambėję, kaip įsigiję krūvą kompiuterių ir krūvą telefonų, kurių pajėgumai (...) kelia didžiulius klausimus“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Ji ragino „abejotinos reputacijos žmogų“ išbraukti iš Etikos ir procedūrų komisijos.

„Šiuo atveju, man labai apmaudu, kad duodame pavyzdį visuomenei, jog galime švaistyti parlamentinei veiklai skirtas lėšas, kad galima įsigyti abejotiną įrangą ir mes tą žmogų premijuojame buvimu Etikos ir procedūrų komisijoje, kur jis labai principingai bandys vertinti kitų kolegų įsigijimus“, – teigė parlamentarė.

Manau, garbingas žmogus nebūtų daręs čia to cirko ar performanso Seimo salėje, bet tiesiog atsiprašęs ir pasitraukęs prieš mėnesį.

„Manau, garbingas žmogus nebūtų daręs čia to cirko ar performanso Seimo salėje, bet tiesiog atsiprašęs ir pasitraukęs prieš mėnesį“, – pareiškė ji, reaguodama į prieš tai A. Matulo pateiktą viešą paaiškinimą dėl įsigytos kompiuterinės įrangos už parlamentinei veiklai skirtas lėšas.

A. Matulas teigė, kad pirmą kartą jaučiasi taip nesmagiai aiškindamas, jog nieko blogo nepadarė ir kad be pagrindo yra kaltinamas įsigijęs nepagrįstai brangios bei galingos kompiuterinės technikos.

Seimo narys teigia dėl to patiriantis mobingą.

Konservatorius aiškino turįs tris biurus – Pasvalyje, Pakruojyje ir Vilniuje – bei keturis patarėjus. Pasak jo, vienas kompiuteris kadencijos pradžioje pirktas vienai patarėjai, dirbančiai Pakruojyje, antras – Pasvalio biurui. Pasibaigus nuomai jis kompiuterius sakė išpirkęs už nuosavas lėšas ir palikęs padėjėjams naudotis.

„Trečias kompiuteris, už kurį esą mokėjau 11 tūkst. eurų, tas kompiuteris, kurį pirkau Panevėžio „Topo centre“ su nuolaida, kainavo 1606 eurus. Ne 11 tūkst. eurų, nesu matęs Lietuvoje tokio kompiuterio“, – pabrėžė A. Matulas.

Seimo nario teigimu, visi jo pirkti kompiuteriai ir telefonai kainavo apie 11 tūkst. eurų.

„Kiti kolegos mieliau leidžia pinigus saldainiams, kavai, bet neaprūpina darbuotojų būtina įranga, aš kitaip elgiausi“, – tvirtino konservatorius.

„Pavyzdžiui, A. Širinskienė 2023 metais gėlėms išleido 1,5 tūkst. eurų (parlamentinių lėšų – BNS), aš išleidau 900 eurų. Suvenyrams A. Širinskienė išleido 2,8 tūkst. eurų, aš išleidau 1,4 tūkst. eurų. Knygoms A. Širinskienė išleido beveik 2 tūkst. eurų, aš išleidau 400 eurų, – vardijo A. Matulas. – Aš mažiau dalinau suvenyrų, bet aprūpinau darbuotojus, kurie ir patys maketuoja, ir ataskaitas leidžia. Galėsiu atnešti penkias ataskaitas, gražiausias knygeles po 40 lapų. Kolegos, aš tikrai nieko nepažeidžiau.“

Darbo partijos frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas siūlė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą, ar Seimo nariai nėra prisipirkę kiniškos įrangos, kuri gali būti nesaugi.

„Nes jeigu kinai viską nuskaito ir mato, ką jie veikia čia Seime ir kitur, tai yra nonsensas. Reikia rimtai į šį klausimą žiūrėti“, – teigė parlamentaras.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas pareiškė, kad konservatoriai neturi sąžinės neatstatydindami A. Matulo ir Sergejaus Jovaišos iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.

„Ne veltui yra geras posakis, kad saugiausia vogti dirbant sargu, nes kai tu dirbi sargu, niekas neįtaria, kad tu vagi. Taip ir šioje situacijoje geriausia įsavinti lėšas yra dirbant Etikos komisijoje“, – kalbėjo jis.

„Padarykite taip visose komisijoje, pavyzdžiui, Savižudybių komisijoje turėtų būti tie nariai, kurie privedė ką nors iki savižudybės, nes jie žino, kaip tą daryti“, – pareiškė „valstietis“.

Akcijos „Skaidrinam“ duomenimis, pats V. Ąžuolas per trejus metus iš Seimo sandėlio įsigijo suvenyrų už beveik 29 tūkst. eurų.

Antradienį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariu paskirtas Laisvės partijos atstovas Artūras Žukauskas, nes šią frakciją palikus Silvijai Lengvinienei, „laisviečiai“ komisijoje nebeturėjo atstovo.

Visuomenininkas Andrius Tapinas, nagrinėdamas parlamentinei veiklai panaudotas lėšas, atkreipė dėmesį, kad Etikos komisijos narys S. Jovaiša per kadenciją pirko penkis kompiuterius ir penkis telefonus, jis taip pat kėlė klausimą dėl brangios konservatoriaus A. Matulo, socialdemokratės Dovilės Šakalienės įsigytos kompiuterinės technikos.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlė frakcijoms performuoti Etikos ir procedūrų komisiją iš naujo, bet nesulaukė frakcijų palaikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservu dvokas

konservu dvokas portretas
šitie du kaip š...ai pridžiuve

hmm

hmm portretas
valdžia tokia, kad kam į snukį bespjautum, vis tiek į sukčių ar vagį pataikytum. bet ką jau ten tie sukčiai ar vagys - kai net pedofilai ir narkomanės tam seime įprasta ir nieko nebestebina.

nezinau

nezinau portretas
uz ka ta nukvakusi jovaisa seime laiko...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių