Quantcast

Seimas uždraus skirti paramą valstybės ir savivaldybių įmonėms?

  • Teksto dydis:

Seime skinasi kelią Labdaros ir paramos įstatymo pataisos, kuriomis būtų uždrausta valstybės ir savivaldybių įmonėms teikti paramą.

„Atsiranda galimybės piktnaudžiavimui, nes tą dalį pelno (...) panaudoja visai ne tiems tikslams, panaudoja labdarai ir paramai ir labai dažnai atsitinka taip, kad ta parama yra skirstoma su akcininkais arba su vadovais, jų šeimos nariais susijusioms viešosioms įstaigoms. (...) Ir taip atsitinka, nes mes matome situaciją, kad tarkime, žiūrint į pačius „Lietuvos geležinkelius“, jie skiria paramą konkrečioms apygardoms, tos apygardos ribose esančioms įstaigoms ir institucijoms ir galima daryti prielaidą, kad tai galėjo net įtakoti rezultatus arba buvo siekiama įtakoti rezultatus“, – pristatydamas pataisas tvirtino Audito komiteto narės konservatorės Agnės Bilotaitės.

Pasak jos, nemažai įmonių teikiamos paramos sutarčių yra tęstinės –kiekvienais metais yra įsipareigojama skirti tam tikrą pinigų sumą.

Lapkričio pabaigoje Seimo Antikorupcijos  komisija ir Audito  komitetas kreipėsi į valstybės valdomas įmones su prašymu pateikti parlamentarams informaciją, kam ir kiek finansinės paramos per pastaruosius kelerius metus jos yra suteikusios.

Pasak A. Bilotaitės, duomenys gauti iš 25 įmonių. Dabar jie dar analizuojami.

Dabar įstatymas leidžia valstybės ir savivaldybės valdomoms įmonėms teikti paramą savo nuožiūra, o sprendimus priima įmonės valdyba arba vadovas.

BNS anksčiau rašė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ šiemet paramai  yra numatę skirti 900 tūkst. eurų – 11 proc. mažiau nei pernai bei užpernai, kai šioms reikmėms buvo išleista 1,014 mln. eurų. Kasmet geležinkeliai rėmė apie šimtą įvairių įstaigų.

Pastarųjų trejų metų bendrovės paramos duomenys rodo, kad išskirtinio „Lietuvos geležinkelių“ dėmesio sulaukė Vilkaviškio raj. ir Mažeikių raj. lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos.

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje nuo 1996 metų kandidatuoja premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, o Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seniai reikėjo

Seniai reikėjo portretas
Nes absurdas yra,- valstybės pinigus dėti ne į iždą, bet dalinti draugams, kaip labdarą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių