Quantcast

Parlamentarai siekia įteisinti adapduotą valstybės herbą – Vytį

  • Teksto dydis:

Kilus problemoms dėl Vyčio pakabinimo Seimo plenarinių posėdžių salėje, parlamentarai siekia greta etaloninio valstybės herbo įteisinti adaptuotą Vytį.

Ketvirtadienį skubos tvarka Seimo nariai svarstė parlamento pirmininkės Loretos Graužinienės siūlymą pataisyti Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymą, kad institucijų ir įstaigų posėdžių salėse, darbo kabinetuose gali būti iškabintas adaptuotas herbas, jeigu to reikia dėl patalpų architektūrinių ar konstrukcinių ypatumų arba etaloninio herbo iškabinimas būtų neproporcingas kaštams.

Kitais atvejais kabinamas Lietuvos valstybės herbas turi atitikti įstatymo priede pateiktą herbo etalono piešinį.

„Iškilo šis klausimas priėmus mums Seimo nutarimą dėl šios salės papuošimo mūsų būtent herbiniu ženklu. Mūsų teisininkai ilgai diskutavo ir nutarė, kad vis dėlto reikia pataisyti įstatymą, kad mes galėtume po to įvykdyti Seimo nutarimus“, - Seime sakė L.Graužinienė.

Jos teigimu, Seimas priėmė nutarimą dėl didelio Vyčio pakabinimo parlamento posėdžių salėje, bet, anot Seimo pirmininkės, paaiškėjo, kad etaloninis Vytis netinka moderniai salei, todėl reikia įteisinti stilizuotą Vytį.

Seimo nutarimo, kuriuo kanceliarija buvo įpareigota posėdžių salėje pakabinti Vytį, autorius Vytautas Matulevičius tvirtino, kad specialistai taip pat teigia, jog šioje salėje klasikinis Vytis netinka.

„Užklausiau Heraldikos komisijos, kuriems pagal kompetenciją priklauso spręsti tokius klausimus, ir jie atsakė, kad jie neprieštarauja ir mano, kad Seimo salėje gali būti stilizuotas Vytis. Jau nekalbu apie tai, kad tokį pat atsakymą davė salės architektai, autoriai broliai Nasvyčiai, kad jie projektuodami herbinę sieną įsivaizdavo stilizuotą Vytį“, - sakė politikas.

Socialdemokratas Eduardas Šablinskas siūlė parlamentarams finansiškai prisidėti prie herbo pakabinimo salėje.

„Ar nenorėtume organizuoti lėšų surinkimą šitam stilizuotam Vyčiui pagaminti. Lietuvai parodytume, kad ir mes savo lėšomis prisidedame ir kartu taupome biudžeto lėšas“, - siūlė jis Seimo pirmininkei.

Tačiau L.Graužinienė į pasiūlymą neatsakė, ji tik atkreipė dėmesį, kad herbo pagaminimas atsieis brangiai - apie 200 tūkst. litų.

Priimti minėtas pataisas Seimo nariams ketvirtadienį pritrūko balsų. Dėl pataisų priėmimo gali būti balsuojama ketvirtadienį arba antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių