Quantcast

Krašto apsaugos ministras: Lietuva padidino budrumą

  • Teksto dydis:

Lietuva padidino budrumą, laukdama atvykstančio suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo - saugyklos, o kiekvienas incidentas Baltijos jūroje turi būti vertinamas ypač rimtai, sako krašto apsaugos ministras.

Lietuva padidino budrumą, laukdama atvykstančio suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo - saugyklos, o kiekvienas incidentas Baltijos jūroje turi būti vertinamas ypač rimtai, sako krašto apsaugos ministras.

Juozas Olekas BNS teigė, kad lietuviai palaiko nuolatinį ryšį su kolegomis švedais, kurie prie savo krantų ieško užsienio povandeninio laivo.

„Mes esame padidinę savo budrumą, nes laukiame atvykstančio laivo „Independence“ ir turime garantuoti saugų prisišvartavimą Klaipėdos uoste. Esame pasiruošę sutikti ir palydėti savo laivą“, - sakė ministras.

„Kiekviena žinia apie tokį incidentą yra rimtas iššūkis ir turime tai vertinti labai rimtai. Baltijos jūros saugumas dabar yra ypač svarbus, kai turime naują galimybę užsitikrinti savo energetinį saugumą panaudojant laivą, kuris sudaro tas naujas sąlygas“, - kalbėjo J.Olekas.

Suskystintų gamtinių dujų laivas - saugykla „Independence“ į Lietuvą turėtų atvykti po savaitės, kitą pirmadienį. Jis sudarys galimybes Lietuvai importuoti gamtines dujas jūra, taip sukuriant alternatyvą rusiškoms dujoms.

Švedijos kariuomenė sekmadienį pranešė vykdanti žvalgybinę operaciją, kuria siekiama nustatyti užsienio povandeninio laivo buvimo vietą.

Švedija penktadienį pranešė, kad akvatorijoje tarp Stokholmo ir Rusijos Karaliaučiaus srities buvo perimtas signalas iš rusų laivo, perduotas nepaprastųjų situacijų atvejais naudojamu dažniu. Oficialiai ši informacija nepatvirtinta.

BNS paklaustas, ar Lietuvoje neužfiksuoti panašūs pagalbos signalai, ministras atsakė tokios informacijos neturintis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Rokas Pukinskas savo ruožtu BNS sakė, kad konkrečios priemonės, kurių imamasi dėl SGD laivo, nebus viešinamos.

Komentuodamas premjero pareiškimą, kad Lietuva, be kita, yra sustiprinusi pasienio kontrolę ties Baltarusija, R.Pukinskas teigė, jog ši siena stipriau saugoma jau pusmetį atsižvelgiant į bendrą situaciją kontinente.

Anot jo, pasienio su Baltarusija atveju VSAT parengtis reiškia „tam tikras priemones, kurios leistų greičiau reaguoti, greičiau komandiruotis“.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį Seime žurnalistams sakė, kad Lietuva sustiprino pasienio kontrolę ties Baltarusija ir Karaliaučiaus sritimi. Tokią informaciją jis pateikė paklaustas apie pranešimus dėl Baltijos jūroje prie Švedijos krantų užfiksuoto neaiškaus povandeninio laivo.

„Mes esame labai operatyvai informuojami, ir yra susitarimas su kitomis šalimis labai greitai pasikeisti informacija, jei įvyktų tokie įvykiai kaip prie Švedijos krantų“, - žurnalistams sakė premjeras.

„Šitas klausimas labai stipriai kontroliuojamas, kontrolė pasienio yra sustiprinta, tiek su Kaliningrado sritimi, tiek su Baltarusija, taip pat kalbant apie laivus viskas yra labai griežtai kontroliuojama“, - kalbėjo A.Butkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ragatke

Ragatke portretas
Atemete teise be leidimo nesiotis net dujinius ginklus teks ginti nidos ir sventosiops pliazus nuo rusinu tanku tiktai ragatkemis ir vodka

RUSAS

RUSAS portretas
Ir sitas laizo makakai subine

TAIGI

TAIGI portretas
Dabar ministras naktimis nemiegos, o budės mūsų visų labui. Įdomios antraštės. Iki kiek procentų galima didinti tą budrumą nepasakyta.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių