Quantcast

„Eurovizijos“ atrankos dalyviai prisistatė komisijai

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio popietę LRT studijoje paaiškėjo, kokie Lietuvos muzikos veikėjai stos į kovą dėl garbės atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“. Šiais metais iššūkio nepabūgo 12 dainininkų: Monika Linkytė, Reda Striškaitė, Milita Daikerytė, Karolina Mondeikaitė-Liepa, Jurgis Bruzga, Wilma La, Vilija Pilibaitytė-Mia, grupė „Rolikai“, Vaidas Baumila, Tadas Juodsnukis, Neringa Šiaudikytė ir Edgaras Lubys.

Pirmosios dvi nacionalinės atrankos laidos skirta pristatymui – gerbėjai susipažins su kiekvienu atlikėju, o po komisijos ir žiūrovų balsavimo niekas nekris. Ketvirtadienį vykusiuose dviejuose filmavimuose atlikėjai dainavo gerai pažįstamus kūrinius.

Pirmoji nacionalinės „Eurovizijos” laida eteryje – sausio 3 d. iš karto po „Panoramos“ per LRT Televiziją.

Atlikėjus ir jų dainas vertins profesionalų komisija: muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, operos solistas Edmundas Seilius, vyriausiasis LRT prodiuseris Audrius Giržadas bei atlikėjas, kompozitorius ir prodiuseris Linas Adomaitis, 2004-aisiais pats dalyvavęs „Eurovizijos“ dainų konkurse kartu su dainininke Simona Jakubėnaite.

Konkurso taisyklės nepasikeitė. Praėjusių metų atrankos modelis, rengėjų teigimu, pasiteisino, todėl prie lietuvių komisijos prisijungs trys nauji užsienio ekspertai iš Olandijos, Didžiosios Britanijos ir Gruzijos, vienas jų – legendinis „Pink Floyd“ vadybininkas Peteris Jenneris.

Atlikėjai rinkosi visiems puikiai žinomus kūrinius

E. Lubys pasirinko „Ausiniame balse“ jau dainuotą kūrinį „Get Lucky“. Pademonstravęs ryškų ir išsiskiriantį įvaizdį bei „robo“ šokį jis neprašovė – komisijos nariai neliko abejingi.

„Tai, ką darai paskutiniu metu, man patinka, – pastebėjo L. Adomaitis.

„Po „Auksinio balso“ matau, kad scenoje gali išdarinėti bet ką“, – gyrė A. Giržadas.

Tačiau ne visi komisijos nariai turėjo tik pagyrų. „Trūko balso jėgos“, – pastebėjo E. Seilius.

„Atrodėt kaip gaisrininkas ir šokot kaip gaisrininkas“, – papokštavo R. Zilnys. Jis taip pat kalbėjo, kad „Auksinio balso“ konkursas šiam atlikėjui – puiki patirtis.

Mia nutarė atlikti sudėtingą dainininkės Sia kūrinį „Chandelier“.

„Kaip vyrui, gražu žiūrėti, bet man atrodo, kad ne tau ši daina“, – balso subtilybes įvertino E. Seilius. Jis turėjo pastebėjimų dėl atlikimo ir dainavimo technikos.

„Šis vakaras labai patogus, nes dainuojami pasauliniai hitai, o kūrinių tiek daug“, – kalbėjo R. Zilnys. Jis pritarė komisijos kolegai, kad daina, nors ir graži, netinkama Miai.

„Mia, nenusimink. Noriu padėkoti už drąsą visomis prasmėmis“, – įvertindamas antrą bandymą „Eurovizijoje“ bei ekstravagantišką stilių kalbėjo A. Giržadas.

„Eurovizijos“ scenoje su kūriniu  „Here I Go Again“ debiutavo T. Juodsnukis.

„Buvo labai stipru, labai užtikrinta“, – šią dainą įvertino E. Seilius. Tačiau pridėjo, kad atlikėjui nereikėtų stengtis dainuojant žemas natas, nes tuomet jo balsas kartais primena senuko.

Komisija taip pat pastebėjo, kad T. Juodsnukis neapsisprendžia, ar nori būti piktu rokeriu, ar mielu vaikinu. Nepaisant to, E. Seilius šiam atlikėjui iš karto norėjo skirti pirmą vietą.

Teisėjai akcentavo, kad būtina išgirsti, kaip T. Juodsnukis jausis, dainuodamas „eurovizinę“ dainą, nes šį kartą pasirinko neišlįsti iš savo komforto zonos.

N. Šiaudikytė, komisijos nuomone, pasielgė labai drąsiai. Ji atliko praėjusių metų „Eurovizijos“ dainą nugalėtoją. Norėčiau atiduoti visą pagarbą tavo drąsai“, – įvertino A. Giržadas.

Jam pritarė ir E. Seilius, bet pridūrė, kad pirmas posmelis šiek tiek šlubavo. L. Adomaitis atkreipė dėmesį ir į atlikėjos išvaizdą „Labai gražiai šiandien atrodai. Tai labai svarbu „Eurovizinėje“ scenoje“, – sakė L. Adomaitis.

Anot R. Zilnio, ši daina labai mėgstama Lietuvos atlikėjų, bet iš girdėtų variantų šis jam patiko labiausiai.

V. Baumila atliko ramiąją „Hallelujah“. „Vaidai, jūs esate gudrus šmikis“, – po dainos atlikimo sakė R. Zilnys. Anot jo, šią dainą galima netgi subaubti, bet ja vis tiek visi grožėsis. Tačiau komisijos nariui įspūdį paliko kūrinio aranžuotė, kuri, jo teigimu, buvo išskirtinė.

„Tai mes su „chebryte...“ – paklaustas, kas sukūrė aranžuotę, juokavo V. Baumila.

Vyriausia ir pirmą kartą „Eurovizijos“ atrankoje dalyvaujanti R. Striškaitė atliko Beyonce dainą „If I Were a Boy“. Po kūrinio komisija ėmė diskutuoti, ar atlikėja tinkamai pasirinko kūrinį, nes šnabždesys dainos metu ėmė panašėti į nesugebėjimą išdainuoti.

„Aš norėčiau Redą pasveikinti, kad ji turi savo braižą“, – pozityviai vertino E. Seilius ir patarė, kad reikėjo pasirinkti Patricia Kaas kūrybą.

L. Mondeikaitė scenoje pasirodė su Louiso Armstongo daina „What a Wonderful World“.

„Aš nežinau, kas čia buvo, jūs atrodėte sutrikusi“, – iš karto po dainos sakė R. Zilnys. Anot jo, stebint atlikėją, susidarė įspūdis, kad jai kūrinys sukėlė sunkumų.

L. Mondeikaitė paaiškino, kad prieš dainos atlikimą itin jaudinosi, nes ši daina jai labai artima, o puošnūs drabužiai įpareigoja būti elegantiška.

Aštuntieji ant scenos užkopė grupė „Rolikai“. Vaikinukai atliko Jennifer Lopez „Let‘s get loud“. Jų chaotišką pasirodymą R. Zilnys įvertino ne visai palankiai. Jo teigimu, „Eurovizijoje“ viskas turi būti šiek tiek tvarkingiau.

„Sakau tai, ką galvoju, o apie jus galvoju: pasirinkote kūrinį, kuris atitinka jūsų stilistiką“, – tvirtino L. Adomaitis.

Atlikėja Vilma bandė sužavėti, atlikdama Adele kūrinį „Set Fire to the Rain“.

„Man labai patinka keisti moteriški balsai“, – Vilmos unikalų balsą įvertino R. Zilnys.

Savo ruožtu E. Seilius pridėjo, kad atlikėja dainuoja skiemenimis, bet turimas balsas – galingas instrumentas. „Trūko vientisumo. Tai man nelabai tiko“, – aiškino komisijos narys.

L. Adomaitis pritarė išsakytoms nuomonėms, bet pridėjo, kad kartais buvo girdėti nešvarių garsų.

„Eurovizijos“ atrankoje sėkmę bandanti M. Linkytė atliko Whitney Houston dainą „Queen of the Night“. Ji pritrenkė komisiją.

„Drąsiai sakau – tu man esi šio vakaro nakties karalienė. Tau – didžiausi komplimentai. Sėkmės kituose etapuose“, – sakė L. Adomaitis.

Iš komisijos nuskambėjo pasiūlymas pasirodymą užbaigti aukšta nata.

J. Bruzga užtraukė Bruno Mars dainą „Locked Out of Heaven“.

„Pasirinkai savo stilistikos kūrinį. Esi toks strakalas scenoje, nenustygstantis vietoje. Tau labai tiko“, – pastebėjo L. Adomaitis.

E. Seilius patarė atlikėjui pagalvoti apie kitokį kūrinį, kuris nereikalautų aukšto balso, nes B. Mars daina nepadėjo atskleisti atlikėjo balso.

Paskutinė scenoje pasirodė pati jaunausia nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos dalyvė Milita. Ji dainavo atlikėjos Paloma Faith kūrinį „Only Love can Hurt Like This“.

L. Adomaitis nedelsiant pripažino, kad Milita yra puiki atlikėja, bet pridėjo, jog aukštos natos, kuriomis mergina bandė pavergti žiūrovus, buvo per silpnos.

Savo ruožtu A. Giržadas pastebėjo, kad tokios dainos atlikimui reikalinga gyvenimo patirtis.

Antrame filmavime – lietuviškas skambesys

Antrame filmavime komisijos narį A. Giržadą pakeitė atlikėjas Juozas Liesis. Pirmoji ant scenos užlipo Mia. Ji atliko Džordanos Butkutės dainą „Man patinka taip gyventi“.

„Net kažkiek simboliška, kad Mia į sceną išėjo pirmoji, nes tai – labai stiprus pasirodymas“, – sakė R. Zilnys. Anot jo, net ir Dž. Butkutė turėtų neišpeikti šio pasirodymo.

E. Seiliaus teigimu, šis dainos atlikimas skambėjo geriau už jo girdėtą originalą, bet iš Mios tikėjosi daugiau. Jam paantrino ir J. Liesis, sakydamas, kad pasirodyme nematė pačios Mios.

R. Striškaitė pasirinko V. Kernagio „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“.

„Mane įtikino iki pat pirštų galų. Nežinau, kaip tai išreikšti“, – prisipažino L. Adomaitis, palinkėdamas R. Striškaitei sėkmės.

E. Seilius atkreipė dėmesį į tai, kad atlikėjos pasirodymai nėra tokie, kaip tradiciniai „Eurovizijos“ pasirodymai. Savo ruožtu R. Zilnys pareiškė, kad „Eurovizijos“ konkursas nediskriminuoja, bet vis dėlto reikėtų apsvarstyti, kaip R. Striškiaitės pasirodymas atrodytų konkurso scenoje.

V. Baumila atliko lyrišką savo kūrybos dainą „Aš tik žmogus“. J. Zilnys tvirtino, kad pasirodymą galima vertinti dviprasmiškai. Komisijos nariui užkliuvo tai, kad V. Baumila pasirinko savo kūrybos kūrinį, o ne populiarią dainą.

Pats atlikėjas paaiškino, kad sunku nuspręsti, kas iš tiesų yra „lietuviškas hitas“, nes dažnai dainos išpopuliarėja labai greitai. Toks pasiteisinimas J. Zilnio neįtikino.

E. Seilius nesutiko su kolegos nuomone, bet turėjo kitą priekaištą – „pribyrėjo nešvarių natų“.

„Tu turi viską, ko reikia „Eurovizijos“ scenai“, – apibendrino L. Adomaitis.

Žiūrovus dvigubai nustebino E. Lubys. Atlikėjas atliko Natalijos Bunkės dainą „Širdis ant balto sniego“, vilkėdamas sijoną. Reikėtų paminėti, kad dainą parašė pats atlikėjas.

„Sužavėjo ir vokaliniai, ir netgi gimnastiniai tavo sugebėjimai“, – po pasirodymo įspūdžiais dalijosi L. Adomaitis.

M. Linkytė taip pat atliko savo pačios dainą „Besieliai“. „Šis kūrinys visiškai nevertas tavęs“, – dainą įvertino J. Liesis, kuriam pritarė ir E. Seilius, teigęs, kad daina – blanki.

„Kaip visada tūkstantąjį kartą pasirodei puikiai“, – paprieštaravo kolegoms L. Adomaitis. Jis prisipažino, kad jaunoji atlikėja – jo favoritė šiame konkurse.

T. Juodsnukis lietuviškų dainų laidai pasirinko Kastyčio Kerbedžio „Nakty“. R. Zilniui tai – viena gražiausių lietuviškų dainų, kurią atlikti labai sunku, bet, anot komisijos nario, T. Juodsnukiui pavyko.

J. Liesis laikėsi kitos pozicijos – K. Kerbedis šį kūrinį atlieka daug geriau: „Jūs gal tik tris sekundes bandėte pretenduoti į tas natas ir jausmą.“

„Foje“ dainą „Laužo šviesa“ pasirinko atlikėja Vilma. Ji atskleidė, kad Lietuvoje jau seniai negyvendama išsigando, kai sužinojo, kad reikės dainuoti lietuvišką dainą, bet iš karto į galvą atėjo būtent šis kūrinys.

„Manęs nepalietė tas atlikimas. Nenoriu būti labai kategoriškas ir piktas. Gal bus ir kitų nuomonių“, – sakė L. Adomaitis, su kuriuo sutiko ir E. Seilius.

Šį kartą jiems paprieštaravo J. Liesis. Jo nuomone, atlikėja yra bene perspektyviausia iš visų dalyvių.

Vaikinų grupė „Rolikai“ sudainavo K. Kerbedžio kūrinį „Violeta“, po kurio visi komisijos nariai sutiko – jei komisijoje sėdėtų Violeta, „Rolikai“ iškart susižertų visas simpatijas.

R. Zilnys įvardijo tris stipriąsias vaikinų puses: jie yra grupė, kai atrankoje dalyvauja tik pavieniai atlikai, jie yra vaikinų grupė, o iki tol į „Eurovizijos“ konkursą Lietuva tėra siuntusi vyrų grupę „LT United“. Trečiąjį privalumą R. Zilnys rado tokį:

„Jūsų grupėje yra du gerai dainuojantys ir vienas gerai atrodantis ir šokantis“, - pusiau juokais kalbėjo R. Zilnys, pridurdamas, kad tokiu būdu tęsiama grupės „Bavarija“ tradicija.

Lyrišką ir visiems puikiai žinomą dainą „Aš mylėjau tave tau nežinant“ pasirinko L. Mondeikaitė.

„Aš negaliu jos vertinti“, - teigė J. Liesis, tvirtindamas, kad prie L. Mondeikaitės karjeros pradžios prisidėjo pats, todėl tai būtų šališka.

„Manau, kad pasirinkai tikrai gerą kūrinį, kuris yra tikrai vienas iš geriausių Lietuvos hitų“, - komentavo L. Adomaitis. Jam pritarė ir E. Seilius, sakydamas, kad pasirinkta tikrai nuostabi daina.

Jauni dalyvė Milita atliko Donato Montvydo rašytą dainą „Tarp tavęs ir manęs“

„Mes apie jus, ko gero, labai mažai žinoma, kad galėtume daryti kažkokius sprendimus, bet pirmas įspūdis yra labai svarbus“, - sakė R. Zilnys.

„Gera pradžia nėra pusė darbo. Gera pradžia tiesiog yra gera pradžia“, - nelabai teigiamai pasirodymą vertino J. Liesis, pridėjęs, kad šią dainą atlikėjai tiesiog reikėtų pamiršti.

Savo paties dainą atlikti pasirinko ir J. Bruzga. Šio atlikėjo dalyvavimą konkurse R. Zilnys įvertino kaip puikią galimybę J. Bruzgai sugrįžti į sceną.

„Tu esi toks gyvas scenoje, kad pusei Lietuvos atlikėjų reikėtų pasimokyti iš tavęs“, - sakė L. Adomaitis, o E. Seilius prisipažino, kad buvo sunku nusėdėti kėdėse.

Paskutiniosios vakaro atlikėjos N. Šiaudikytės jausmingą pasirodymą J. Liesį įvertino kaip sunkumą atlikėjai. Komisijos nario teigimu, atrodė, kad ji nejaučia meilės.

„Jūs turite tikrai puikų balsą, bet pavedė jūs vienas dalykas – jūs netikėjote tuo kūriniu“, - iš dalies J. Liesiui pritarė E. Seilius.

„Norėjau pasiimti kitokį kūrinį negu imu visada“, - priimdama komisijos kritiką, atskleidė N. Šiaudikytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komisija

komisija portretas
gaila, kad niekas nesikeičia, - tie patys, kurie, būkim atviri, spėjo pagarseti tradiciškai prastu pasirinkimu, vėl rinks, kas bus nuo Lietuvos. Ir kai supopsėjęs operos dainininkas tampa komisijos nariu, galima spėti, kad jis kritikuos tuos, kurie nesusiję su prodiuseriais, organizuojančiais vietinius šou ir kviečiančiais juose jį patį dalyvauti. Žodžiu, savi savus prastūminės, ir vėl Lietuva liks Eurovizijos lentelės "uodegoj"...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių