Quantcast

Kaip apsaugoti namus nuo pelių ir žiurkių?

  • Teksto dydis:

Nepaisant už lango šilto oro, pelės ir žiurkės jau dairosi prieglobsčio gyventojų būstuose.

Kenkėjų kontrolės eskpertai „Dezinfa“ įspėja, kad nepaisant už lango šilto oro, pelės ir žiurkės jau dairosi prieglobsčio gyventojų būstuose. Pasak ekspertų, dabar pats laikas imtis prevencinių priemonių.

Individualių namų, sodo namelių gyventojams ekspertai pataria pirmiausiai užsandarinti visus įmanomus graužikų patekimo kelius. Sienos, grindys, langai ir netgi pastogės turi būti sandarios – pelės be didelio vargo gali keliauti lietvamzdžiais, grublėtomis sienomis, kol įsliūkina į šiltus namus.

Sandarinti plyšius galima betonu, metalinėmis detalėmis ar kitomis panašiomis priemonėmis, kurių graužikai negalėtų įveikti.

Rekomenduojama aplink namus išdėlioti specialias vyliaus dėžutes, kurios yra saugiai užrakintos, kad graužikai neišnešiotų nuodų po teritoriją, augintiniai ar vaikai neparagautų užnuodyto jauko. Taip pat galima statyti ir gyvagaudžius spąstus. Tikėtina, kad pelės ir žiurkės, radusios maisto lauke, nebesiverš jo ieškoti į uždaras patalpas.

Į butus pelės ir žiurkės dažniausiai patenka per kanalizacijos, elektros bei šildymo sistemas. Ekspertai rekomenduoja kiek įmanoma užsandarinti skyles aplink praustuvus, tualetus, ventiliavimo, šildymo bei elektros instaliacijos sistemas, ventiliacijos angas uždengti metaliniais tinkleliais iš vidaus ir išorės.

Vertėtų didelį dėmesį skirti ir rūsių priežiūrai, kadangi įprastai čia ir slypi problemos priežastys. Esant graužikams palankioms sąlygoms, jie įsikuria rūsyje ir per vandentiekio šachtas ar nesandarias vietas tarp grindų ima veržtis į gyventojų namus.

Tiek individualių, tik daugiabučių gyventojai privalo atsakingai rūpintis aplinka, kad patys neviliotų graužikų į savo namus.

Atliekos lauke turi būti laikomos tvarkingai, kiek toliau nuo gyvenamųjų pastatų, kartoninės dėžės, audeklai, porolonai turi būti išmesti arba sandariai paslėpti. Patariama nuolat pjauti žolę, pašalinti besiraizgančius vijoklius. Maistas, rūsiuose laikomos daržovės, vaisiai turi būti sandariose dėžėse. 

Graužikai platina žmogaus gyvybei pavojingas ligas: salmoneliozę, trichineliozę, leptospirozę ir kt.


Šiame straipsnyje: pelėsžiurkėsnamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip pat,argi nezinai

taip pat,argi nezinai portretas
kad benames kates,platina ligas , o kur dar slapimo keliamas dvokas.o kas liecia namus ,tai gyventojai patys apsileide,uzvercia rusio sandeliukus visokiom siukslem,ir po to nori kad nebutu grauziku.susitvarkykit patys ,o ne i kates dekit savo viltis.

o ,argi nezinai

o ,argi nezinai portretas
argi nezinai kad kates siu laiku poniskos,ir ziurkiu negaudo ir needa.desreliu needa ,o cia mat kazkokias ziurkes gaudys .

taip pat

taip pat portretas
siūlau prie daugiabučių prižiūrėt kates,o ne jas nuodyti ir žūdyti,nes jos savo teritorijoje naikinas visus graužikus.Ir Dezinfa galėtų išplatinti skrajutes su paskaičiavimais kiek per metus priveda pelės ir žiūrkės palikuonių,ir jei bent keli graužikai žūsta tai kiek jau jų palikuonių nebegimsta.Gal tada žmonės susimąstytų,kad geriau laukines kates sterelizuot ir joms žiemos metu padėt,nei,kad namą užpultų graužikai,tada ir Dezinfa nesugebės padėt.O kur graužikai nepatenka,ten ir tarakonai nesiveisia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių