Quantcast

Žemaitijoje – didžiausias Baltijos šalyse senovinių motociklų muziejus

Aistruolių, kaupiančių įvairias senienas – gausu, tačiau senovinių motociklų kolekciją galima pamatyti tik Žemaitijoje. Telšių rajone įkurtas senovinių motociklų muziejus – didžiausias Baltijos šalyse.

Įspūdingas praeities technikos lobynas sutelktas Rapalių kaime. Prieš porą metų čia įkurtame muziejuje –  apie pusšimtis senovinių motociklų, atkeliavusių į Žemaitiją iš įvairių pasaulio šalių. Eksponatų gamybos metai – nuo XIX-ojo iki XX-ojo amžiaus vidurio. Seniausias pagamintas 1894-aisias.

„Jis buvo pagamintas devyneri metai po pačio pirmojo pasaulyje sukurto motociklo. Pirmasis motociklas buvo... kaip jį pavadinti motociklu,nežinau. Jis buvo medinis dvirais, į kurį buvo įmontuotas „Daimler“ variklis. Taip ir vadinosi jis – „Daimler“, o paskui sugalvojo du broliai Helnebraudai, vokiečiai, ir sukūrė va, konkretų šitą motociklą“, – pasakoja muziejaus savininkas Albinas Monstavičius.

Apie radiatorių anuomet niekas negalvojo. Aušinimo sistema kai kuriuose motocikluose sumontuota galiniame sparne. Motociklas aušinamas sukantis ratui. Tokių modelių buvo pagaminta vos 21.

Kitas muziejaus eksponatas pagamintas Anglijoje prieš šimtą metų. Gana galingas – 500 kubų ir turi 20 pavarų. Šiuolaikiniuose motocikluose jų – vos penkios–šešios. Muziejuje – ir specialiai Hitlerio užsakymu sukurtas motociklas karui Afrikos šalyse. Nudažytas šviesia spalva, o jame sumontuotas variklis, nebijantis karštų orų. Nemažai modelių – ir iš Amerikos, Italijos, Rusijos. Muziejaus savininkas sako, kad per šimtmečius modeliai kito, tačiau techniškai esą nedaug kuo pasikeitė.

„Aš juokauju, kuo pasikeitė motociklai, kad šiais laikais uždėjo starterį, kurio anksčiau nebuvo, ir uždėjo labai daug plastmasės. Ir atskyrė benziną nuo tepalo“, – šmaikštauja A. Monstavičius.

Visi muziejaus eksponatai važiuojantys, tačiau, kad jie ne tik riedėtų, bet ir blizgėtų, tenka nemažai paplušėti. Per metus, pasak savininko, dirbant nuo ryto iki vakaro, pavyksta restauruoti vos du motociklus. Nublizginama kiekviena detalė, kiekvienas varžtelis.

Albinas Monstavičius sako, kad dar yra modelių, kurių neturi, todėl ateityje ekspozicija turėtų plėstis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių