Quantcast

Verbų rišėjų amatas perduodamas iš kartos į kartą

Likus savaitei iki Velykų, katalikai švenčia Verbų sekmadienį. Pasak etnologų, tikima, kad bažnyčioje šventintos ir į namus parsineštos verbos saugo nuo ligų ir nesutarimų. Prie gausesnių tikinčiųjų susibūrimo vietų šiandien prekiaujama verbomis ir kadagio šakelėmis. Vilniaus verbas prie Aušros vartų pardavinėjantys rišėjai sako, kad šio amato išmoko iš mamų ar močiučių.

„Reikia surinkti daug javų, o dar padaryti reikia – tai užima laiko. Na, ir parduoti labai sunku. O rišti mane išmokė močiutė. Kai žiūrėjau, atrodė įspūdingai“, – sako verbų rišėja Izabelė.

„Tradicinės verbos yra natūralios arba dažytos. Įvairos širdutės susuktos iš motiejukų. Verbas rišti išmokau iš mamos, mama – iš močiutės, močiutė – iš prosenelės“, – atskleidžia Irena.

Vaikinas Mantas teigia, jog stebint savo mamą rišant verbas jam pradėjo patikti ši šventė, vėliau jis šio amato išmoko pats ir verbas pradėjo pardavinėti.

„Sugalvojame kokias nors formas ir niekada nedažome – naudojame tokias spalvas, kokias gamta mums duoda“, – sako Mantas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių