Quantcast

A. Stulginskio žvaigždės apdovanojimas skirtas I. Degutienei ir F. N. Sadūnaitei

Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė – šiemet skirtas buvusiai parlamento pirmininkei Irenai Degutienei ir prieš daugiau nei mėnesį mirusiai disidentei, vienuolei Felicijai Nijolei Sadūnaitei.

Antradienį už atitinkamą Seimo nutarimą balsavo 108 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

A. Stulginskio žvaigždė I. Degutienei ir F. N. Sadūnaitės broliui Jonui Aloyzui Sadūnui (jam negalint dalyvauti – jo dukrai Marijai Sadūnaitei) bus įteikta gegužės 16 d. Seimo posėdyje, pranešė Seimas.

„Seimo apdovanojimo – A. Stulginskio žvaigždės – paskyrimas buvusiai Seimo pirmininkei, ilgametei Seimo narei I. Degutienei ir demokratijos gynėjai, disidentei, vienuolei F. N. Sadūnaitei būtų nuoširdi pagarba ir padėka už šių iškilių asmenybių didžiules pastangas ir nuopelnus“, –  sakė A. Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus.

„Šis Seimo apdovanojimas tebūna mums visiems pagarbos, atsakomybės už savo tėvynę, kovos už laisvę ir demokratines vertybes simboliu“, – teigė jis.

Pasak A. Vinkaus, I. Degutienė vadovavosi tolerancijos, demokratijos ir politinės kultūros principais, atsižvelgdavo į mažumos teises, gerbdavo oponentus, suteikdama jiems galimybę pateikti savo nuomonę, į ją įsiklausydavo, ieškodavo dialogo sudėtingose politinėse diskusijose.

Kalbėdamas apie F. N. Sadūnaitę A. Vinkus yra sakęs, kad visas jos gyvenimas buvo skirtas kovai dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės.

„1990 metais JAV Respublikonų partijos Kalifornijos padalinys ją apdovanojo medaliu už ilgametę kovą už žmogaus teises. 1992 metais N. Sadūnaitei suteiktas Teksaso valstijos garbės pilietės vardas. Tais pačiais metais ji apdovanota Sausio 13-osios atminimo medaliu. 1998 metais prezidentas Valdas Adamkus jai įteikė Vyčio Kryžiaus Komandoro Didįjį kryžių. 2000 metais ji apdovanota Lietuvos nepriklausomybės medaliu, o 2018 metų sausio 13 dieną – 2017-ųjų Laisvės premija“, − pabrėžė A. Vinkus.

Pasak jo, sesers N. Sadūnaitės gyvenimas iki šiol įkvepia Lietuvos ir pasaulio visuomenę.

Kad galėtų F. N. Sadūnaitei po mirties suteikti apdovanojimą, Seimas patikslino įstatymą.

A. Stulginskio žvaigždės apdovanojimas skiriamas už indėlį puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas. Seimo 2020 metais įsteigtu apdovanojimu pagerbiama Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, A. Stulginskio asmenybė.

Šis apdovanojimas paprastai teikiamas gegužės penkioliktąją, kai 1920 metais Steigiamasis Seimas Lietuvos valstybę paskelbė Lietuvos Respublika, arba artimiausiame posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
PAGARBA IR ŠVIESUS ATMINIMAS GERB.N.SADŪNAITEI .JOS KILNŪS DARBAI TĖVYNEI YRA NEĮKAINUOJAMI.ILSĖKIS RAMYBĖJE GARBUS ŽMOGAU. O p.I.DEGUTIENIAI,TAI TIKRIAUSIA APDOVANOJIMĄ DUODA UŽ VILJAMSO PARDAVIMĄ AMERIKONAMS UŽ 1EURĄ IR DAR SU DIDELIA,DIDELIA PRIEMOKA.TA IRUTĖ PRISITAIKĖLĖ IR SAVANAUDĖ ,TAIP KAIP VISI TVARTELIO KONSERVAI.jI NEVERTA JOKIŲ APDOVANOJIMŲ.ĮDOMU,KUR JOS PARTINIS BILIETAS---GAL PAS SOCDEMUS ,KAD p.VINKUS TAIP STENGIASI.O KUR JOS GILI MORALĖ IR DIDI TOLERANCIJA,KAIP SŪNELIUI PINIGUS NUĖMĖ IŠ JAU UŽDARYTO BANKO.

A.

A. portretas
Sulygino 2 nesulyginamas asmenybes. Tikra asmenybė tik viena.

IKI \\\\\.../////

IKI  \\\\\...///// portretas
pilno komplekto tik Grybės ir Šiman tetrūksta.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių