Quantcast

Prasidėjo konferencija „Čiurlionis ir pasaulis“

Druskininkuose įpusėjo dvyliktasis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“. Iki rugsėjo pabaigos bus surengta daugiau nei 40 koncertų, parodų, konkursų. Pirmadienį prasidėjo konferencija – „Čiurlionis ir pasaulis“, gabiausi Lietuvos moksleiviai susirinko į smuikininkų meistriškumo mokyklą.

M. K. Č. memorialinio muziejaus sodelyje smuikininkų meistriškumo savaitę atidarė jaunieji smuikininkai ir Nadežda Okružko – pianistė iš Sankt Peterburgo.

Šis tarptautinis menų festivalis, pasak jo organizatorių, į Druskininkus sutraukia žymiausius M. K. Čiurlionio neišsemiamos kūrybos tyrinėtojus ir atlikėjus. Festivalio naujiena – sakralinės muzikos koncertų ciklas – „Čiurlionio kelias“ Senosios Varėnos, Perlojos, Liškiavos bažnyčiose.

„Festivalis Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu išsiplėtė ir į Varėnos rajoną. Kur gimė M. K. Čiurlionis, pirmuosius žingsnius žengė. [...] Festivalis plečiasi kokybiškai, kiekybiškai negalime, nes ir taip per 40 renginių, 200 atlikėjų“, – sakė  Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorė Liucija Stulgienė.

Šiųmetėje tarptautinėje konferencijoje „Čiurlionis ir pasaulis“ dalyvauja menotyrininkai, istorikai ir muzikos atlikėjai iš vienuolikos užsienio šalių, net iš tolimosios Japonijos ir Australijos.

„Yra didelis būrys labai galingų „čiurlionistų“, giliai  suvokiančių ir statančių sau labai didelius uždavinius. [...] M. K. Čiurlionis yra nepaprastai įdomus, turtingas ir diapazonas, kuriame jis veikė“, – kalbėjo menotyrininkas Adelbertas Nedzelskis.

Gabiausi Lietuvos vaikai ir svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Prancūzijos susirinko į smuikininkų meistriškumo savaitę. Muzikos paslapčių juos mokys dvi žinomos pedagogės.

„Rezultatų tikiuosi labai gerų. Tikiuosi, kad vaikai daug gros, padarysim daug programų, lankysim parodas, eisim į knygų pristatymus ir visaip šviesimės. [...] Vaikai susirinko talentingi“, – teigė M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytoja ekspertė Gintvilė Vitėnaitė.

„Dirbsime intensyviai nuo ryto iki pavakarės. Kūrinius jau žinau iš anksto, kas ką gros. Taip kad ir aš esu pasiruošusi, grosim ir ansamblius, duetus ir trio ir kvartetus kartu baigiamajame koncerte“, – sakė Drezdeno simfoninio orkestro koncertmeisterė prof. Dalia Stulgytė-Schmalenberg.

Festivalio pabaigos koncertas numatytas M. K. Čiurlionio gimimo dieną – rugsėjo 22 d. Jame skambės Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro atliekami kūriniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Krymo aneksija

Krymo aneksija portretas
be rusų negalima apsieiti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių