Quantcast

Popiežius Verbų sekmadienį pagerbė „šiandienos kankinius“

Popiežius Pranciškus dalyvavimu Verbų sekmadienio procesijoje Šv.Petro aikštėje pradėjo Didžiosios savaitės, kurios kulminacija bus Viešpaties prisikėlimo iškilmė Velykos, renginius.

Pranciškus, kuris anksčiau šį mėnesį pradėjo trečius savo popiežiavimo metus, vadovavo spalvingai procesijai, kuria paminima diena, kai, kaip sakoma Biblijoje, Jeruzalės žmonės sveikino Jėzų, atvykstantį kelios dienos prieš savo nukryžiavimą.

Pranciškus laikė rankoje palmės lapą. Paprastą jo popiežiavimo stilių atitiko tai, kad jis, stovėdamas po raudonu baldakimu ant bazilikos laiptų, rėmėsi paprastu mediniu pastoralu, o ne tradiciškai naudojama puošnesne lazda.

Pranciškus ir kiti prelatai per mišias vilkėjo ryškiai raudonus drabužius, kurie primena apie Jėzaus mirtį ant kryžiaus. Dešimtys tūkstančių tikinčiųjų per mišias po mėlynu dangumi laikė alyvmedžio šakeles.

Per savo homiliją Pranciškus, kuris praėjusį mėnesį pasmerkė tai, kad „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai Libijoje nužudė 21 Egipto krikščionį koptą, pagerbė tuos, kurie, pasak jo, šiandien yra žudomi dėl savo tikėjimo.

„Taip pat galvojame apie pažeminimą, kurį patiria visi tie, kas dėl savo ištikimybės Evangelijai gyvenimo susiduria su diskriminacija ir moka asmeninę kainą“, – itališkai pasakė pontifikas.

„Taip pat galvojame apie savo brolius ir seseris, kurie yra persekiojami dėl to, kad yra krikščionys, mūsų laikų kankiniai. Jų yra daug. Jie atsisako neigti Jėzų ir oriai iškenčia įžeidimus bei skriaudas“, – sakė jis.

Pranciškus kartas nuo karto reikšdavo nerimą dėl IS iškilimo ir krikščionių padėties Artimuosiuose Rytuose. Jis yra sakęs, jog būtų pateisinama tarptautinei bendrijai naudoti karinę jėgą kaip paskutinę priemonę, siekiant sustabdyti „neteisingą agresiją“, bet tuo pačiu mano, kad sprendimas, kaip įsikišti į šį konfliktą, turėtų priklausyti ne nuo vienos šalies.

Ateinanti savaitė yra viena intensyviausių bažnytiniame kalendoriuje popiežiui – pasaulio 1,2 mlrd. katalikų lyderiui.

Didijį ketvirtadienį jis vadovaus dviem apeigoms - ryte Šv. Petro bazilikoje celebruos Krizmos mišios, o vakare Paskutinės vakarienės mišias aukos Romos Rebibijos kalėjimo koplyčioje - per šias apeigas, kurios nebus transliuojamos, jis plaus ir bučiuos kojas kaliniams, vyrams ir moterims, tuo paminėdamas Kristaus nusižeminimo prieš savo apaštalus gestą per Paskutinę vakarienę.

Pranciškus yra pirmasis popiežius, kojų plovimo apeigas rengiantis ne bažnyčioje, ir įtraukiantis į jas moteris bei musulmonus. Toks jo nukrypimas nuo tradicijos nepatiko konservatyviems katalikams.

Didįjį penktadienį Šv. Petro bazilikoje vyks popiežiaus vadovaujamos Viešpaties kančios pamaldos, po kurių Pranciškus vadovaus Kryžiaus keliui prie Koliziejaus, o po sekmadienį aukojamų Velykų dienos mišių popiežius Šv. Petro aikštėje pasakys velykinę kalbą ir suteiks palaiminimą „Urbi et orbi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių