Quantcast

Nusipirkti, atversti – ir padėti į šalį

  • Teksto dydis:

Sadomazochistiniai romanai ir apokaliptiniai trileriai: ar šie bestseleriai būna tik perkami ar ir skaitomi? Atsakyti į šį klausimą ėmėsi vienas amerikiečių matematikas – ir padarė sukrečiantį atradimą.

Sadomazochistiniai romanai ir apokaliptiniai trileriai: ar šie bestseleriai būna tik perkami ar ir skaitomi? Atsakyti į šį klausimą ėmėsi vienas amerikiečių matematikas – ir padarė sukrečiantį atradimą.

Paskutinėje vietoje atsidūrė knyga, apie kurią pastaraisiais metais buvo ypač daug diskutuojama ne vien gimtojoje jos autorės šalyje: "50 pilkų atspalvių". Įtarimai, kad ši erotikos pilna E L James knyga yra tik perkama, bet lieka neperskaityta, pasitvirtino.

Jordanas Ellenbergas iš Viskonsino universiteto ištyrė kelias per Amazon.com pardavinėjamas knygas ir aptiko, kad 98 proc. žmonių, atsivertusių šiemet Pulitzerio literatūros premija apdovanotą Donnos Tartt romaną "Dagilis", įveikė jį iki paskutinio puslapio.

Antrąją Suzanne Collins "Bado žaidynių" knygą "Pavojinga meilė" iki galo perskaitė 43 proc., garsųjį erotikos prisodrintą bestselerį "50 pilkų atspalvių" – mažiau nei trečdalis (26 proc.).
Fantasto Stepheno Hawkingo "Trumpą laiko istoriją" iki paskutinio puslapio įveikė tik 7 proc. pirkėjų, o prancūzų ekonomisto Thomo Piketty knygą "XXI a. kapitalas" – tik 2,4 proc. pirkėjų.

Tirdamas matematikas rėmėsi amazon.com pateikiamais duomenimis:  išnagrinėjo, kurias teksto vietas pažymi elektroninės skaityklės vartotojai, ir sudarė knygų Hawkingo indeksą, parodantį, kiek procentų skaitytojų gali būti iki galo susipažinę su tekstu. Indekso vardas siejamas su fiziku S.Hawkingu – rašytoju, kurio knygos priklauso kategorijai tekstų, sulaukiančių daug susidomėjusių pirkėjų, bet mažai motyvuotų skaitytojų.

Tai, kad geriausiai pasirodė minėtas D.Tartt romanas, nebuvo užprogramuota sėkmė. Nors knyga ir yra sulaukusi labai daug palankių kritikų balsų,  vis dėlto ji yra gana stora, jos tekstas – komplikuotas.

Blogiausiai pasirodė Hillary Clinton knyga "Sunkūs sprendimai": įveikę 33 puslapius skaitytojai nustojo žymėtis citatas – galima daryti išvadą, kad ir nebeskaitė.
Dar vienas įdomus J.Ellenbergo atradimas – sakinys, kurį skaitytojai žymėjosi dažniausiai: sakinys iš S.Collins "Pavojingos meilės" – "Kartais nutinka dalykų, kuriems žmonės nėra pasirengę" (vertimas – redakcijos).
"Santakos" inf.


Šiame straipsnyje: knygosliteratūraSkaitymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių