Quantcast

Meno rėmimas – investicija ar moralinis pasitenkinimas?

  • Teksto dydis:

Pasaulyje remti meną jau nuo senų laikų buvo įprasta: karaliai palaikė nepasiturinčius dailininkus, skulptorius, vitražo meistrus. Šiandien ši tradicija išlieka, tik prie tokios iniciatyvos prisideda kiek paprastesni žmonės. Lietuva – ne išimtis. Vis dažniau meno idėjas ir kūrinius palaiko kultūros mylėtojai , kolekcionieriai ir kiti entuziastai. Tačiau kokia gi iš tiesų rėmimo kaina ir vertė?

Penas ir kūnui, ir sielai

Trečiadienio vakarą Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje UAB „Stikliai“ organizuotame įsimintiname senosios kartos dailininko R.Miknevičiaus kūrybos ir paramos vakare, susirinkę dailininko kūrybai prijaučiantys entuziastai ir draugai įrodė, jog ir Lietuva nėra abejinga paramai.

Vakaro ir aukciono metu buvo suaukota solidi 3000 eurų suma.  Visi buvo vieningos nuomonės  - meną paremti būtina.

Viena iš įspūdingo vakaro svečių, dizainerė Audronė Bunikienė, džiaugėsi: „Esu labai laiminga, jog galiu tapti tokio vakaro ir tokios nuostabios idėjos dalimi. Visuomet, jei turiu galimybę, stengiuosi prisidėti prie labdaringos veiklos, ypač malonu prisijungti prie kilnaus tikslo. Šiuo atveju dailininko R.Miknevičiaus sveikatos pasitaisymo. Jis vertas kiekvieno suaukoto pinigo, jo kūryba davė kur kas daugiau – nuostabius paveikslus, suteikė polėkio ateities kartoms. Po tokių renginių visada jaučiuosi, jog gavau ženkliai gausiau nei pati daviau“, - teigė dizainerė.

Jai antrino ir renginio organizatoriai Romas Zakarevičius ir Aleksandras Ciupijus: „ Mūsų nuomone, toks gestas yra tik maža padėka draugui . Ne paslaptis, jog  šio kūrėjo tapybos darbai daug metų puošia sostinės „Stiklių“ viešbučio interjerą, tačiau nė karto nebuvo rodyti platesnei žiūrovų auditorijai. Tad leidome jais pasidžiaugti visiems kartu, be to, padarėme ir gerą darbą. Tikimės, jog tokių paramos vakarų turėsime ir ateityje.“

Tokių renginių - per mažai

Paklausti vakaro svečiai, sutartinai ir vieningai pritarė, jog tokių renginių Lietuvoje per mažai. Dauguma prasitarė, kad visai nebūtinas gero darbo viešinimas ar pavardė ant kortelės. Svarbiausia yra jausmas, kuomet iš tiesų pasielgei teisingai.

„Daug jaunų ar kiek primirštų kūrėjų taip ir lieka tinkamai ir deramai neįvertini, tad kodėl gi neatsidėkoti? Jų meno kūriniai žavi ilgą laiką, galbūt tai būtų paskata jiems sukurti kažką naujo, kažką, apie ką jau senai svajoja, bet neturi tam lėšų?“, - svarstė savo tapatybės nenorėjęs atskleisti rėmėjas.

Užsienio praktika – pavyzdys Lietuvai

Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Italijoje nuo seno įsišaknijusi tradicija remti meną. Negana to, verslininkų įkurtose galerijose eksponuojamų darbų autoriai turi galimybę tapti žinomi, nes verslo žmonės nuolat ieško naujų veiklos plėtimo galimybių. Jų pagalba menininkai gali siekti tobulumo, įsigyti reikiamų priemonių ar tiesiog gyventi.

Ne paslaptis ir tai, jog verslininkai samdo menotyrininkus –  šie pataria, kokius kūrinius verta įsigyti,  kurie gali tapti puikia investicija ateičiai.

Tokiose aukcionuose ir parodose lankęsi verslininkai ir meno kolekcininkai tvirtina, kad kultūros rėmimas suteikia moralinį pasitenkinimą, o ilgainiui tampa ir vertinga patirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių