Quantcast

Prokuratūra: įtariamasis Sausio 13-osios byloje galės būti teisiamas už akių

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra teigia atlikusi visus būtinus veiksmus dėl Italijoje sulaikyto įtariamojo Sausio 13-osios byloje Vasilijaus Kotlerovo išdavimo ir tikrina informaciją apie jo buvimo vietą.

„Turime neoficialių duomenų, kurie šiuo metu tikrinami, kad taip, panašu, kad to asmens nėra Italijoje. Patvirtinti, kad šis asmuo yra Rusijoje, prokuratūra šiuo metu negali - bandome tikslinti gautus duomenis, ar tikrai asmens nėra Italijoje“, - BNS sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė.

Ji teigė, kad, prokuratūros žiniomis, šį mėnesį vyko teismo posėdis, kuriame nagrinėtas Lietuvos prašymas dėl V.Kotlerovo ekstradicijos, bet sprendimas dar nėra priimtas. Prokuratūros atstovė taip pat sakė, jog apie tai, kokios kardomosios priemonės taikomos suimtajam toje valstybėje, kitos valstybės paprastai neinformuoja.

E.Martinonienės teigimu, Generalinė prokuratūra tai pat gavo patvirtinimą, kad pateiktų dokumentų visiškai pakanka ir kad procesas vyks.

„Yra tarptautinė praktika tokiose situacijose, kad eigoje šalis nėra informuojama detaliai apie procesą - šalis pateikia prašymą dėl ekstradicijos ir laukia atsakymo“, - sakė ji.

Šių metų rugpjūtį Generalinė prokuratūra patvirtino BNS, kad Italijos teismas yra skyręs V.Kotlerovui namų areštą. Penktadienį E.Martinonienė tikino, kad prokuratūros žiniomis, yra duomenų „jog kardomosios priemonės buvo keičiamos“, tačiau tie duomenys taip pat nėra oficialūs.

„Buvo daugybė kartų klausta, kokia yra situacija - vien nuo rugsėjo mėnesio keturis kartus kreiptasi prašant pateikti informaciją. Kadangi viskas teisme, informacija nebuvo teikiama“, - sakė ji.

Generalinės prokuratūros atstovė taip pat pabrėžė, kad nepriklausomai nuo to, ar V.Kotlerovas bus perduotas Lietuvai, ar ne, baudžiamoji byla galės vykti ir jam nedalyvaujant.

„Baudžiamasis persekiojimas to asmens atžvilgiu vyksta ir tebevyks. Ir jeigu šio įtariamojo atžvilgiu vykstantis ikiteisminis tyrimas bus baigtas ir byla su kaltinamuoju aktu bus perduota teismui, atsižvelgiant į veikas, kuriomis jis kaltinamas, teisminis nagrinėjimas vyktų ir jam nedalyvaujant. Tai teismui nesukliudytų“, - sakė ji.

LNK televizija ketvirtadienį pranešė, kad V.Kotlerovas buvo paleistas į laisvę ir dingo, kai jam skirta lengvesnė kardomoji priemonė – namų areštas.

Buvęs sovietų karininkas iš Sankt Peterburgo V.Kotlerovas Milano Malpensos oro uoste buvo sulaikytas gegužės 13 dieną. Jis vyko į Italiją švęsti 50 metų jubiliejaus.

Anot Lietuvos prokurorų, buvęs 76-osios Pskovo oro divizijos desantininkas įtariamas penkiomis nusikalstamomis veikomis, jo vaidmuo susijęs su veiksmais prie Spaudos rūmų ir Televizijos bokšto Vilniuje.

Lietuvoje šiuo metu teismo laukia dar vienas sulaikytasis šios bylos įtariamasis, Rusijos pilietis Jurijus Melis. Jis buvo sulaikytas kovo 12 dieną.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį Austrijos sostinės Vienos oro uoste buvo sulaikytas ir dar vienas įtariamasis - KGB karininkas Michailas Golovatovas, bet nepraėjus nė parai jis buvo paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių