Quantcast

Per penkias dienas Nyderlanduose sulaikyta 40 lietuvių

  • Teksto dydis:

Penkias dienas Nyderlanduose dirbę Lietuvos kelių policijos pareigūnai su kolegomis iš kitų šalių sulaikė 40 lietuvių, pranešė Policijos departamentas.

Penkias dienas Nyderlanduose dirbę Lietuvos kelių policijos pareigūnai su kolegomis iš kitų šalių sulaikė 40 lietuvių, pranešė Policijos departamentas. Taip pat operacijos „Trivium“ metu sulaikyti 139 Lenkijos piliečiai ir 120 Rumunijos piliečių.

Iš pradžių Nyderlandų policijos pareigūnai dėl įvairių pažeidimų sulaikė dešimt Lietuvos piliečių. Jie sulaikyti dėl aptikti suklastoti vairuotojų pažymėjimų, viešosios tvarkos pažeidimų, vairavimo apsvaigus ir Kelių eismo taisyklių pažeidimų, dėl kurių buvo sužeisti žmonės. Suklastotus pažymėjimus pateikė asmenys, kuriems teisė vairuoti buvo atimta.

Lapkričio 20 d. kelyje A28, netoli Zvolės miesto, policijos pareigūnų dėmesį patraukė automobilis „Renault Espace“ su lietuviškais registracijos numeriais. Automobilis stovėjo parke, o jame miegojo trys vaikinai. Paaiškėjo, kad ir vairuotojas, ir keleiviai yra Lietuvos piliečiai. Patikrinę šių asmenų duomenis, pareigūnai nustatė, kad vyrai yra gerai žinomi Europos policijos pareigūnams. Visi trys asmenys buvo teisti po kelis kartus, kartu sudėjus – net 17 kartų, du iš jų laisvėje praleido ne daugiau kaip pusę metų.

Policijos pareigūnams vyrai paaiškino, kad Belgijoje ieškojo darbo, o dabar grįžta į Lietuvą. Tačiau šeštadienio vakare tas pats „Renault Espace“ buvo sustabdytas visai kitoje vietoje – kelyje A1, netoli Apeldorno miesto. Automobilio ir įtartinų keleivių duomenys buvo įvesti į ANPR – automatinės valstybinių numerių atpažinimo sistemos – duomenų bazę.

Jaunuolius Nyderlandų policijos pareigūnai nutarė sekti, kol jie paliks šalį. Lapkričio 23 d. įtartini vaikinai buvo pastebėti šalia didelio prekybos centro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Vaikinai įtartinai vaikštinėjo ir įdėmiai apžiūrinėjo stovinčius automobilius. Netrukus vyrai nuvažiavo, o policijos sraigtasparnis, kuriame taip pat įrengta ANPR sistema, aptiko juos miške. Jaunuoliai iš miško ištempė didžiulius krepšius ir sukrovė juos į automobilį. Išvažiavus iš miško, greitkelyje automobilis „Renault“ buvo sustabdytas ir patikrintas. Paaiškėjo, kad įtartinas krovinys – trys vogti brangūs dviračiai karbono rėmu. Miške buvo aptikta slėptuvė, kurioje buvo paslėpti kiti galimai vogti daiktai. Trys lietuviai buvo sulaikyti.

Lapkričio 22 d. patikrinti buvo sustabdytas prabangus automobilis „Mercedes-Benz SL“ su vokiškais tranzitiniais valstybinio numerio ženklais. Automobilį vairavo 27 metų Lietuvos pilietis, kartu su juo važiavę keleiviai – taip pat lietuviai: 30-metis vyras ir 29-erių metų moteris. Vairuotojas paaiškino, kad parduoda prabangų automobilį ir veža jį pirkėjui Nyderlanduose. Pareigūnai nustatė, kad šie tautiečiai anksčiau jau turėjo reikalų su Nyderlandų ir Lenkijos policija, buvo bausti už vairavimą apsvaigus, narkotinių medžiagų vartojimą ir vagystes. Automobilis ir jame buvę asmenys buvo patikrinti. Pareigūnai surado daug paslėptų pinigų – iš Vokietijos į Nyderlandus buvo vežama daugiau kaip 15 tūkst. eurų. Vėliau paaiškėjo, kad šie piliečiai Nyderlanduose yra socialiai remiami kaip mažai pasiturintys asmenys. Šie asmenys, įtariant nelegaliu pinigų vežimu, buvo uždaryti į areštinę.

Nyderlanduose, kartu su Lenkijos ir Rumunijos pareigūnais, Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai teikė pagalbą Nyderlandų policijos pareigūnams, kovojant su teisės pažeidimais ir nusikaltimais keliuose. Operacijoje „Trivium“ taip pat dalyvavo Europolo atstovai, transporto policijos ir muitinės tarnybos atstovai.

2013 ir 2014 m. tokia speciali kelių policijos priemonė vyko Didžiojoje Britanijoje. Vykdant operaciją „Trivium“ buvo patikrinta daugiau kaip 1 000 transporto priemonių ir asmenų, nustatyta daugiau nei 500 pažeidimų, sulaikyta 20 asmenų, dėl kurių buvo išduoti tarptautiniai arešto orderiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių