Quantcast

H. Daktarui už kalinimą netinkamomis sąlygomis priteista 1 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Už žmogžudystes ir kitus sunkius nusikaltimus kalėti iki gyvos galvos nuteistam Henrikui Daktarui pirmadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas iš valstybės priteisė 1000 eurų.

Ši suma priteista neužtikrinus kalėjime minimalaus 3,6 kvadratinių metrų gyvenamojo kameros ploto, taip pat už neužtikrintą tinkamą dirbtinį kameros apšvietimą bei nuo 2009 metų spalio neužtikrintus ilgalaikius pasimatymus su sutuoktine, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Netinkamomis sąlygomis kaunietis laikytas nuo 2013 metų rugpjūčio iki 2014 metų spalio.

Remdamasis Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, H.Daktaras jam iš Lietuvos valstybės prašė priteisti 346 tūkst. 200 litų (apie 100 tūkst. eurų) neturtinės žalos atlyginimą.

Nustatydamas priteistinos neturtinės žalos dydį, teismas rėmėsi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo formuojama praktika analogiškose bylose.

H.Daktaras ankštoje kameroje buvo laikomas 248 paras.

Teismas pažymėjo, kad byloje duomenų, jog pareiškėjo patirtos neigiamos pasekmės turėtų negrįžtamą pobūdį, jų mastas būtų itin didelis ar sveikatos susirgimai nepagydomi, nėra nustatyta, todėl, teismo nuomone, priteistina suma yra adekvati dėl padarytų pažeidimų patirtoms neigiamoms pasekmėms atlyginti.

Sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Klaipėdos apygardos teismo paskelbtu nuosprendžiu H.Daktarą pripažino kaltu dėl aštuonių nusikaltimų, jam skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.

Bylą dabar peržiūri Apeliacinis teismas.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad 1993-2000 metais veikė vienvaldžio lyderio H.Daktaro vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas, jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

Pasak teismo, anksčiau teistas H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ddr

ddr portretas
Absurdas

pirmiausiai

pirmiausiai portretas
jus atiduokit kas priklauso pensininkams o neselpkit banditus kurie ir taip jau islaikomi musu. Tai akivaizdus pinigu plovimas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių