Quantcast

Lietuviai išgelbėjo 20 rusų

Nidoje užsiliepsnojusį autobusą su rusų turistais išgelbėjo kelių Lietuvos sporto susivienijimų vadovai. Lietuviai savomis rankomis užgesino transporto priemonę, o jos vairuotojas, apimtas streso, liepsnas mėgino gesinti pildamas degų aušinimo skystį.

Nidoje užsiliepsnojusį autobusą su rusų turistais išgelbėjo kelių Lietuvos sporto susivienijimų vadovai. Lietuviai savomis rankomis užgesino transporto priemonę, o jos vairuotojas, apimtas streso, liepsnas mėgino gesinti pildamas degų aušinimo skystį.

Važiavo ir liepsnojo

Incidentas nutiko G.D.Kuverto gatvėje ties "Nidus" viešbučio įvaža, kur šeštadienį pietavo keli žinomi sporto federacijų vadovai.

Po pietų lietuvių kompanija sėdo į automobilius ir suko išvažos link. Tačiau netrukus jie išvydo bevažiuojantį autobusą, paskui kurį ore sklaidėsi didžiulis juodų dūmų debesis.

"Nusistebėjome: kokius jis degalus įsipylė, jei tokie tiršti juodi dūmai velkasi iš paskos? Pamanėme – labai jau senas autobusas, bet apačioje staiga išvydome liepsną", – apie sukrečiamą nuotykį pasakojo Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidentas Donatas Kazlauskas.

Lietuviai ėmė signalizuoti autobuso vairuotojui, kad šis suprastų, jog kažkas jo automobilyje yra negerai.

"Mes spaudėme garsinį signalą ir laikėme tol, kol jis sustojo. Vairuotojas iš pradžių tik pristabdė autobusą, tačiau iš priekio atvažiuojanti mašina taip pat jam puolė signalizuoti", – pasakojo įvykio liudininkas.

Pylė aušinimo skystį

Lemtingame įvykyje dalyvavo ne tik Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidentas D.Kazlauskas, bet ir Lietuvos olimpinės akademijos prezidentas Artūras Poviliūnas bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generalinio direktoriaus pavaduotojas Kazys Steponavičius.

"Sustabdęs autobusą, vairuotojas puolė prie jo galo. Mes šaukėme, kad jo autobusas dega, bet jis nesuprato, ką mes jam šaukėme lietuviškai. Paaiškėjo, kad į nelaimę pateko rusų jaunimo turistinė grupė, autobusu atvykusi iš Kaliningrado. Nežinau kodėl, bet automobilis buvo lietuviškais valstybiniais numeriais", – pasakojo D.Kazlauskas.

Vėliau nidiškiai patvirtino, kad iš tiesų Kaliningrado autobusų parke yra du autobusai, registruoti Lietuvoje.

"Vairuotojas atidarė variklio dangtį, o iš ten tvykstelėjo atvira liepsna. Tačiau mes nustėrome, kai vairuotojas pagriebė aušinimo skystį ir ėmė pilti ant ugnies", – stebėjosi A.Kazlauskas.

Sportininkai net atsilošė, – dar sekundė, ir visas autobusas galėjo išlėkti į orą, nes aušinimo skystis gaminamas iš etilenglikolio, kuris yra degus.

"Gal jis nematė, jog apačia jau liepsnoja? Žmogus, matyt, pagalvojo, kad užgesins rusenimą. Tada jau mes puolėme su savo gesintuvais", – pasakojo D.Kazlauskas.

Keleiviai sėdėjo ir laukė

Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidentas prisiminė, kad net jo žmona Eglė, kuri vairavo kitą automobilį, laiku suspėjo išsitraukti iš mašinos savo gesintuvą ir pribėgo prie autobuso.

"Tiesa, mūsų gesintuvai buvo nedidukai. Bet mes bent šiek tiek prigesinome liepsną. Tuo metu vairuotojas nubėgo ir atsinešė autobuse turėtą didelį gesintuvą", – prisiminė įvykio liudininkas.

Rusas niekaip negalėjo rasti, ką reikia paspausti, kad imtų veikti gesintuvas, tad lietuviai puolė patys tuo gesintuvu gesinti atvykėlių autobusą.

"Gal žmogus dėl streso pasimetė? Situacija iš tiesų buvo labai pavojinga. Kai vairuotojas atsidarė variklio dangtį, į viršų plykstelėjo ugnis. O tuo metu autobuso viduje sėdėjo žmonės, jie net nesuprato, kas čia vyksta. Reikalai būtų pakrypę kita linkme, jei būtų pavėluota bent pusę minutės, ugnis galėjo persimesti į salono vidų", – tikino D.Kazlauskas.

Įvykio liudininkai vėliau svarstė, kad jei autobuso durys būtų užsiblokavusios, netrukus dėl dūmų ir ugnies salone būtų kilusi panika.

Autobusu važiavo apie 20 žmonių. Jaunimo kompanija. Grupės gidė dar nuskubėjo į "Nidus" viešbutį pasiteirauti, ar ras Nidoje kitą autobusą, kad būtų galima tęsti kelionę į Kaliningradą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kuopa

Kuopa portretas
Kaliningrado autobusų parke du autobusai su lietuviškais numeriais...kokia gėda Klaipėdai...Rusai visada buvo moliai...

g

g portretas
per 2 pasaulini kiek lietuviu rusai isgelbejo?

patarkit

patarkit portretas
ka man dabar daryti, mano vyras yra rusa gimes ir uzauges LT, jo mama ukrainiete, nuo 16 metu atvyko gyventi i LT, su vyru susilaukeme dukrytes, kuri turi rusiska pavarde ir sulietuvinti jos neina, liezuvi nusilauzti galima net ir rusiskai ne visi istaria, daug vienodu balsiu, pavarde ilga, mergaite mokosi lietuviskoje mokykloje, namuose ir visur kitur bendraujame lietuviskai, tai ka man dabar daryti, kad mano mazyle nenukentetu nuo lietuviu nacionalistu, vien tik del to kad jos rusika pavarde! Bet tai nereiskia kad ji yra ruse, pase vaikas sake pasirinks kad yra lietuve, kol kas tos teises ji neturi, o mes tevai nedristame spresti uz ja, kuo jai buti, ruse ar lietuve. Dilema... ar tik siaip dramatizavimas ? :)
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių