Quantcast

Šeimos gydytoja: moteris gąsdina ne liga, o profilaktika

  • Teksto dydis:

Spalis yra krūties vėžio sąmoningumo mėnuo, kai moterų dėmesį stengiamasi atkreipti į vieną dažniausių onkologinių susirgimų pasaulyje. Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Agnė Stankevičiūtė apgailestauja, kad pacientes kartais tenka įtikinėti ar net prašyti kelis kartus atlikti profilaktinę mamografiją.

Savityra – kaip įprotis

Nuo 2008 m. Europos krūties vėžio koalicijos iniciatyva spalio 15-oji kasmet minima kaip Krūtų sveikatos diena. Šeimos gydytoja A.Stankevičiūtė priminė, kad krūties vėžys yra dažniausias moterų onkologinis susirgimas pasaulyje ir antra pagal dažnumą moterų mirties priežastis.

Pasak Jūrininkų sveikatos priežiūros centro gydytojos, būtent dėl šios priežasties kiekvienai moteriai jau nuo jaunystės reikėtų išmokti stebėti savo krūtis. Krūtų savityra – savo krūtų apžiūra ir apčiuopa turėtų būti atliekama kartą per mėnesį: praėjus 7–10 dienų nuo menstruacijų pradžios ar pasirinktą mėnesio dieną, jei menstruacijų nėra.

Moterys turėtų apsižiūrėti krūtis veidrodyje ir čiuopiant patikrinti visą krūties plotą bei pažastis dėl galimų limfmazgių pakitimų (tiriamosios krūties pusės ranką reikėtų pakelti, čiuopti priešingos rankos trijų vidurinių pirštų pagalvėlėmis).

Lietuvoje profilaktinis patikrinimas dėl krūties vėžio yra atliekamas moterims nuo 50 iki 69 metų kas dvejus metus, siunčiant atlikti mamogramą.

„Svarbu atkreipti dėmesį į krūties dydį, formą, odos pakitimus, spenelio išvaizdą. Pastebėjus kokių nors pokyčių: asimetriją, paraudimą, patinimą, visos krūties sustandėjimą, spenelio įtraukimą ar išskyras iš jo, aptikus bet kokių čiuopiamų pakitimų, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – aiškino A.Stankevičiūtė.

Neskausmingas, bet tikslus

Pasak Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojos, net jeigu moteris ir reguliariai atlieka savityrą, kai kurie mažesni pakitimai gali likti nepastebėti, todėl svarbu ir kiti tyrimo būdai: krūtų echoskopija ir mamograma.

Moterys taip pat gali dalyvauti prevencinėje krūtų tyrimo programoje. Lietuvoje profilaktinis patikrinimas dėl krūties vėžio yra atliekamas moterims nuo 50 iki 69 metų kas dvejus metus, siunčiant atlikti mamogramą. Profilaktiškai šį tyrimą rekomenduojama atlikti visoms vyresnėms nei 40 metų moterims, ypač svarbu tikrintis, jei krūties vėžiu sirgo mama ar močiutė.

„Mamografija atliekama naudojant rentgeno spindulius. Šis tyrimas yra neskausmingas, bet ganėtinai tikslus. Mamogramoje galima aptikti ir labai mažus pakitimus, taip nustatant ligą dar pačioje jos pradžioje. Pastebėjus kokių nors pakitimų, pacientė yra nukreipiama tolesniam ištyrimui“, – pasakojo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja.

Pasinaudoja tik pusė moterų

Kaip iš savo praktikos pastebi A.Stankevičiūtė, įvairaus amžiaus moterys vengia krūtis tikrintis profilaktiškai, dažniausiai į gydytoją jos kreipiasi tik pastebėjusios pakitimus krūtyse.

„Gana liūdna, nes atlikti profilaktinę mamogramą pacientes kartais tenka įkalbinėti ar siūlyti kelis kartus. Žinant, kad tai yra vienas iš būdų išvengti vėlesnių onkologinės ligos stadijų, tik apie pusė moterų pasinaudoja šia galimybe“, – apgailestavo šeimos gydytoja.

Higienos instituto pateikiamoje statistikoje, 2020 m. profilaktinė mamograma buvo atlikta tik 45,5 proc. moterų. A.Stankevičiūtei norėtųsi, kad kuo daugiau moterų pasinaudotų galimybe atlikti profilaktinę mamogramą ir laiku pasitikrintų dėl krūties vėžio.

Pasaulio sveikatos organizacija informuoja, jog trečdalis visų susirgimo vėžiu atvejų yra išvengiami.

Siekiant sumažinti tikimybę susirgti įvairiomis ligomis, tarp jų ir krūties ligomis, ir jaustis geriau, pirmiausia rekomenduojama kasdieniame gyvenime vadovautis sveiko gyvenimo principais. Moksliškai įrodytas ryšys tarp sveiko gyvenimo būdo ir krūtų sveikatos.

Svarbiausi veiksniai, lemiantys geresnę krūtų sveikatą, yra fizinis aktyvumas, sveika mityba ir optimalaus kūno svorio išlaikymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Puiki gydytoja, kaip pas ją patekti nes gasdinatikrai ne liga- kančių keliai registruojantis pas specialistus, norint gauti tokių tyrimų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių