Quantcast

Šaltojo karo Bondo mįslė

Lionelis Crabbas, dar pravardžiuotas "Busteriu" (angl. – griovėjas) – XX a. britų superšnipas, Karališkųjų jūrų pajėgų naras – tikrasis Šaltojo karo Jamesas Bondas. Jis esą mažu povandeniniu laiveliu slapta buvo atplaukęs ir į tarybinę Klaipėdą. Šį faktą viename interviu patvirtino buvęs sovietinio laivyno kontradmirolas Genadijus Zacharovas.

Lionelis Crabbas, dar pravardžiuotas "Busteriu" (angl. – griovėjas) – XX a. britų superšnipas, Karališkųjų jūrų pajėgų naras – tikrasis Šaltojo karo Jamesas Bondas. Jis esą mažu povandeniniu laiveliu slapta buvo atplaukęs ir į tarybinę Klaipėdą. Šį faktą viename interviu patvirtino buvęs sovietinio laivyno kontradmirolas Genadijus Zacharovas.

Herojaus prototipas?

Teigiama, kad L.Crabbas buvo britų žvalgybininko Jano Lankasterio Flemingo giminaitis, kuris pagarsėjo kaip slaptojo agento 007 Džeimso Bondo personažo kūrėjas.
Tačiau abejotina, ar L.Crabbas ir tapo "Casino Royal" herojumi, net nežinia, ar jiedu su I.L.Flemingu bendravo.

Nedidelio ūgio, smulkaus sudėjimo nutrūktgalvis L.Crabbas – Britanijos karališkųjų jūrų pajėgų naras ("frogman") su nardymo kostiumu išties priminė žmogų-varlę. Pasakojama, kad jis pasižymėjo ypatinga narsa per karines operacijas Antrojo pasaulinio karo metu ir už tai buvo apdovanotas aukščiausiais šalies ordinais.

Teigiama, kad savo veiklos jis esą nenutraukė ir karui pasibaigus ir net tada, kai oficialiai baigėsi jo tarnybos laikas. Esą jį samdydavo tiek valdžia, tiek nežinia kas slaptoms įvairiausio pobūdžio operacijoms, kuriose reikėjo naro, gebančio įveikti tai, kas normaliam žmogui ir net specialiai tam parengtam kariui sunkiai įveikiama.

"Ordžonikidzės" incidentas

Davidas Holliday‘us – anglas, buvęs karo lakūnas, diplomatas, pirmasis Jungtinės Karalystės karo atašė Lietuvoje, jau daugiau nei 10 metų gyvenantis Klaipėdos rajone, puikiai prisiminė tą incidentą, kuris įvyko 1956-ųjų balandį Portsmuto uoste.

Tada į jį atplaukė tuo metu supermodernus tarybinis kreiseris "Ordžonikidzė", kuriuo į Jungtinę Karalystę atvyko Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas.

"Tuomet dar mokiausi vidurinėje mokykloje, bet apie šį įvykį daug rašė spauda. Nes kaip tik tada įvyko incidentas. Buvo kalbama, kad britų karinių jūrų pajėgų naras L.Crabbas bandė apžiūrėti povandeninę sovietinio laivo dalį ir jį mirtinai sužalojo sraigtas. Esą buvo rastas žmogaus kūnas be galvos. Ar tai tikrai buvo L.Crabbo kūnas, nežinau. Jokių sąmokslo teorijų tada niekas nekėlė", – pasakojo D.Holliday‘us.

Šis incidentas buvo baisiai nemalonus tuo įtemptu Šaltojo karo metu ir dar sovietų lyderiui lankantis Jungtinėje Karalystėje. Tačiau tada bemaž pirmą kartą viešai išgirsta apie bebaimį britų žmogų-varlę L.Crabbą.

Jo vardas Rytuose vėl imtas linksniuoti jau pasibaigus Šaltajam karui, maža to, jis mįslingai susietas su Klaipėda.

Šnipą pričiupo vokiečiai

2002 m. rusų žurnale "Komersant-vlast" buvo išspausdintas interviu su buvusiu kontradmirolu G.Zacharovu, kuris 1967–1990 m. tarnavo Tarybų Sąjungos specialiose jūrų pajėgose ir vadovavo jūrų ruoniams.

Žurnalisto paklaustas, ar priešininkai, tai yra Vakarų šalių žvalgai, kada nors slapta buvo įsibrovę į TSRS teritoriją, G.Zacharovas pripažino: "Vieną atvejį man papasakojo vaikinai iš KGB. Pasirodo, Vokietijos Demokratinėje Respublikoje, netoli Rostoko uosto mūsų draugai vokiečiai pačiupo anglų narą Crabbą".

Žurnalistas tada labai nustebo, nes L.Crabbas esą žuvo per incidentą, kai N.Chruščiovas laivu lankėsi Jungtinėje Karalystėje. Tada pateikta versija, kad L.Crabbas, ketinęs slapta apžiūrėti kreiserio povandeninę dalį žuvo, kai laivas įjungė variklius, o įsisukę sraigtai nupjovė jam galvą.

G.Zacharovas kategoriškai paneigė šią versiją, ir tvirtino, kad tada be galvos rastas smulkaus vyro kūnas naro kostiumu buvo ne L.Crabbo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

supratau

supratau portretas
...dabar kodel nepyksta vienas Kauno milijonierius, kai ji vadina Krabu. Gal kartais ano Crabo gimine?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių