Quantcast

Pajūrį šturmavo minia: paplūdimiai – sausakimši

Į pajūrį sugrįžus vasariškiems orams, Klaipėdoje ir Palangoje itin išaugo poilsiautojų srautai – viešbučių užimtumas viršijo 90 proc. Atvykusieji ne vien tik deginasi ar pliuškenasi jūroje, bet ieško ir aktyvių vandens pramogų, ekskursijų, renginių, koncertų.

Paskutinė galimybė pailsėti?

Uostamiesčio ir Palangos paplūdimiai – sausakimši, juose žmonių apstu nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro.

Tai galima pastebėti ir vykstant prie jūros automobiliu, kadangi keliuose, ypač šią savaitę, pastebimos nuolatinės spūstys.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTKIC) direktorė Romena Savickienė atkreipė dėmesį, kad ši vasara tikrai gana intensyvi.

O išaugusius srautus paskatino ilgasis šventinis savaitgalis, nes daugeliui tai – paskutinė galimybė pailsėti prieš pradedant ruošti vaikus į mokyklą ar užsiimant darbine veikla.

Savaitgaliai – įtempti

„Vasara – aktyvus sezonas, mes visą jį turėjome nemažai svečių. Negalėtume pasakyti, daugiau ar mažiau, palyginus su praėjusiais metais. Buvo ilgasis savaitgalis, tad logiška, kad tokiu metu visada mūsų kurortai Palanga, Neringa perpildyti, lygiai taip pat ir Klaipėda buvo pilna. Nežiūrėjau viešbučių užimtumo tuo metu, bet manau, kad tikra buvo visiškai užimti. Tai, kiek žmonių prie paplūdimių ar visur kitur, rodė, kad tų svečių turėjome labai nemažai. Bet tai buvo tiesiog ilgojo savaitgalio sindromas“, – tikino R. Savickienė.

Savo atostogas žmonės pasiskirsto įvairiai, dalį jų skiria kelionėms į užsienį, o trumpesnes, tokie kaip ilgieji savaitgaliai, išnaudoja poilsiui Lietuvoje.

„Tiek Lietuvos, tiek užsienio turistai tikrai myli Lietuvos pajūrį ir Palangos kurortą. Kai tik pasitaiko ilgesnis savaitgalis, „automatiškai“ žmonių srautas – didesnis. Šių metų tendencija turbūt ir būtų tokia, kad savaitgaliai labiau įtempti“, – sakė Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė.

Romena Savickienė. Vytauto Liaudanskio nuotr. 

Mėgaujasi malonumais

Į pajūrį atvykę poilsiautojai užsiima tiek aktyvia, tiek pasyvia veikla.

„Jeigu tai Lietuvos turistai, pagrindinė priežastis atvykti į Lietuvos pajūrį – pajūris ir poilsis prie jūros. Ten papoilsiavę dalį dienos, užsiima pačiomis įvairiausiomis veiklomis – pasivažinėjimu dviračiais, plaukiojimu banglentėmis, irklentėmis, vandens dviračiais, pasivaikščiojimu po miestą, lankymusi kultūriniuose renginiuose ir kitose lankomose vietose“, – pasakojo R. Savickienė.

Palangoje turistų veikla – panašaus pobūdžio.

„Jeigu geras oras, poilsiautojai dieną ilsisi, džiaugiasi saulės voniomis, pliažo malonumais, o vakarėjant mėgaujasi įvairių virtuvių patiekalais, ieško pramogų. Pramogas siūlome įvairias – pradedant muziejų ekspozicijomis, edukacinėmis programomis, ekskursinėmis programomis ir visais kitais malonumais, kuriuos gausiai šiemet siūlo Palangos kurortas“, – pažymėjo R. Kmitienė.

Veikla: turistai ne tik deginasi ir maudosi, bet ir užsiima įvairiomis pramogomis, pavyzdžiui, mokosi plaukti banglentėmis. Vytauto Petriko nuotr.

Padaugėjo skandinavų

Daugiausia užsienio turistų Klaipėdoje sulaukiama iš Vokietijos, taip pat padaugėjo ir skandinavų.

„Jeigu kalbėtume apie turistus iš užsienio šalių, pirmoje vietoje lieka vokiečiai – kaip anksčiau, taip ir dabar. Išskirtinumo turi tai, kad padaugėjo skandinavų – tiek danų, tiek švedų. Matyt, skandinavai juda iš savo šalies ir pradeda atrasti mus. Tai labai džiugina“, – pastebėjo R. Savickienė.

Palangoje lankosi svečiai iš kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos, taip pat iš Vokietijos ir Skandinavijos šalių.

„Padidėjo srautai iš Prancūzijos, Danijos, Čekijos, turime svečių ir iš tolimesnių šalių – Australijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Afrikos tam tikrų valstybių“, – kalbėjo Palangos turizmo informacijos centro vadovė R. Kmitienė.

Užsieniečiai, užsukę į turizmo centrus, klausia, ką galėtų aplankyti, kur nueiti, kur paragauti gardėsių ir net lietuviško alaus.

„Pagrindiniai Klaipėdoje užduodami klausimai – ką jie gali pamatyti mieste. Tam yra parengti visi mūsų maršrutai, su žemėlapiu, lankomais objektais, trumpais aprašymais“, – teigė R. Savickienė.

Braškės ir šis savaitgalis

Anot R. Savickienės, pagal booking.com platformą, kurioje galima matyti viešbučių užimtumą, artėjantį savaitgalį – nuo rugpjūčio 18 iki 20 d., Klaipėdoje jau užimta 82 proc. visų apgyvendinimo įstaigų, Palangoje – 84 proc., Neringoje – 94 proc.

Klaipėdoje yra 130 apgyvendinimo vietų, Neringoje – 26, o Palangoje – 218.

„Savaitgalį buvo apie 98 proc. užimtumas. Savaitgalis buvo labai įtemptas. Tikimės, kad ir artėjantis bus ne ką prastesnis“, – vylėsi R. Kmitienė.

Turistaujantis žmogus yra pasiruošęs atverti piniginę.

Išaugę žmonių srautai teigiamai atsiliepia ir vietos verslininkams.

„Kuo didesnė paklausa, tuo didesnė būna ir pasiūla. Tikėkimės, kad mūsų verslui šie metai tikrai nebus prastesni negu pernai, ir viskas bus gerai“, – pažymėjo R. Kmitienė.

R. Savickienė priminė, kad verslininkai turėtų pasistengti dėl turistų ir tinkamai jiems įteikti paslaugą.

„Turistaujantis žmogus yra pasiruošęs atverti piniginę. Visada sakiau ir pakartosiu – nereikia išradinėti dviračio, reikia tiesiog pasižiūrėti, kaip mes patys elgiamės kelionės metu. Jeigu mums kažkokioje šalyje pasiūlo paragauti ko nors tokio, ko neturime ar nematėme, tai ir darome. O jeigu pamatėme kokį nors daiktą, kuris atrodo patraukliai, mes jį įsigyjame. Atostogaujantis žmogus pasirengęs išbandyti, išragauti, eksperimentuoti, degustuoti ir visa kita daryti todėl, kad jis atostogauja ir jam reikalingos teigiamos emocijos ir gera nuotaika“, – kalbėjo R. Savickienė.

Tradicijos: itin karšto antradienio vakarą daugybė poilsiautojų plūdo ant jūros tilto stebėti saulėlydžio, kuris tądien buvo įspūdingas. K. Butautienės nuotr.

Sezonas baigsis rugsėjį

Kainų šuolis dėl metų pradžioje išaugusių elektros energijos ir kitų įkainių irgi juntamas.

„Kainos keičiasi ir keičiasi jos kasmet. Bet kuriuo atveju, verslas turi reaguoti ir kainas koreguoti“, – sakė R. Savickienė.

„Kainų lyginti neįmanoma. Kiekvieną dieną išoriniai veiksniai lemia kainas – kiekvienas verslininkas sudarinėja savo kainodarą“, – tikino R. Kmitienė.

Turistinis sezonas uostamiestyje, kaip ir beveik visoje Europoje, turėtų išsikvėpti Pasaulinę turizmo dieną – rugsėjo 27-ąją.

„Tuomet tarsi ir baigsis mūsų sezonas, bet liks labai daug dalykų, kurie priklausys nebe nuo mūsų, o nuo to, kokie bus orai. Jeigu spalį, lapkritį – puikūs orai, lietuviai keliaus prie jūros ne tik pasideginti, bet ir pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, aktyviai pabūti“, – sakė KTKIC direktorė.

Sudėtingiausias numatomas lapkritis ir gruodžio pradžia. Tačiau ir per tuos mėnesius lauks renginiai – Moliūgų, Martyno šventės, eglutės įžiebimas.

„Verslininkai dabar kalba ir apie „Oktoberfestą“ Klaipėdoje. Tokios šventės atsiradimas pritrauktų turistus atvykti į mūsų miestą. Šventės, tokios kaip Šviesų festivalis, Valentino diena ar kitos, pritraukia į miestą svečių. Paskui sudėtingesnis bus vasaris, kovas, o po to – vėl lauks vasara“, – kalbėjo R. Savickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
Nematau problemų nei dėl čeburekų nei dėl kavos, beje valgiau ir geriau, patiko. Guli pleže o tau kava atveža, viskas patiko. Žmonės daugiau pakantumo vieni kitiems ir dienos ir poilsis bus šviesesnis.

Kazys

Kazys portretas
Jonui ir kitiems pykstančiam ant čeburekų, ne toje vietoje ieškote ramybės, issinuomuojate kaimo turizmo sodyba kur aplink 5km žmonių nėra ir kaifuoji ramybę. Dabar nuvažiuoja kur kojos neina pastatyti ir pyksta ant čeburekų pardavėjų, ant vaikų ar dar kas po kojomis pasimaišo....

Čeburekų pardavėjom

Čeburekų pardavėjom  portretas
Įspėjimas --- Reikia tikrinti --- Kažin ar ČEBUREKŲ PARDAVĖJAI TURI LICENZIJAS PREKIAUTI SAVO GAMINIAIS PLIAŽUOSE... O tas rėkimas per pliažą, - karšti čeburekai labai jau įkirus. Per porą valandų buvimo pliaže praėjo trys siūlytojos su čeburekais ir visos plyšauja be perstojo Karšti čeburekai, po to dar pravažiuoja pajūriu kavos vežimėlis, taip pat rėkia visu garsu..... Reikia uždrausti prekybą maistu pliažuose......
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių