Quantcast

Jūrų muziejaus rekonstrukcijai – 40 milijonų

Iki pat 2017-ųjų Lietuvos jūrų muziejaus akvariumas bus uždarytas. Įstaigos ekspoziciją, veikiančią Nerijos forte, ketinama atnaujinti per trejus metus. Teigiama, jog rekonstrukcija kainuos apie 40 mln. litų.

Iki pat 2017-ųjų Lietuvos jūrų muziejaus akvariumas bus uždarytas. Įstaigos ekspoziciją, veikiančią Nerijos forte, ketinama atnaujinti per trejus metus. Teigiama, jog rekonstrukcija kainuos apie 40 mln. litų.

Be permainų – dešimtmečius

Nuo 1979 m., kai šiauriausiame Kuršių nerijos taške – buvusio Kopgalio kaimo vietoje įkurtas Jūrų muziejus, jis dar nebuvo rekonstruotas.

Per tą laiką buvo keista tik antrojo aukšto jūros faunos ekspozicija, vietoj kurios atsirado moderni paroda apie gyvybės kilmę Žemėje. Ji buvo atnaujinta prieš penkerius metus. Nuo šio rugsėjo muziejus rekonstrukcijai uždaromas trejiems metams.

"Ta atnaujinta ekspozicija ir liks nepakeista, ji nebus išardyta. Bus keičiama visa erdvė nuo rūsio iki antrojo aukšto. Jau iki šiol dalis akvariumų buvo neveikiančių, nes jų stiklai sutrūko, neatlaikę vandens spaudimo. Akvariumų ekspozicija yra pasenusi ir fiziškai, ir moraliai, taip pat neatitinka naujausių estetikos reikalavimų", – teigė Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nika Puteikienė.

Planus koreguos finansai

Akvariumo rekonstrukcijos projektas buvo parengtas dar 2006 m. Iš Valstybės investicijų programos darbams planuojama skirti apie 40 mln. litų.

Suma nebus gauta iš karto, tad rekonstrukcijos tempai priklausys nuo finansavimo stabilumo. Muziejaus atnaujinimą planuojama pabaigti iki 2017 m.

"Dar šią vasarą mes norėjome suderinti darbus su ekspozicijų lankymu. Muziejaus atnaujinimas buvo vykdomas nuo pernai lapkričio iki šių metų birželio 24 d. O vasarą įstaigą buvome atidarę, kad žmonės dar pasidžiaugtų ekspozicija", – pasakojo N.Puteikienė.

Srautai – į delfinariumą

Lietuvos jūrų muziejus – vienas lankomiausių šalyje. Tačiau esą per tą laiką, kol jis bus uždarytas, lankytojų tikimasi delfinariume, kuris sukuria didžiuosius turistų srautus.

"Ši vasara buvo kaip niekad karšta ne tik temperatūros prasme, bet ir lankytojų gausa. Pastaruosius du mėnesius delfinų pasirodymai vyko keturis kartus per dieną. Nuo liepos vidurio iki rugpjūčio 20 d. kiekviename spektaklyje salė būdavo perpildyta. Tokiomis dienomis muziejuje ir delfinariume apsilankydavo iki 7 tūkst. žmonių", – teigė N.Puteikienė.

Vien delfinų pasirodymus per dieną stebėdavo apie 4 tūkst. turistų.

Nuo rudens įstaigos darbo tempas sulėtės. Delfinariumas dirbs penkias dienas per savaitę – nuo trečiadienio iki sekmadienio. O žiemą – tik tris – penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių