Quantcast

Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susipažinti su Klaipėdos švyturių istorija ir net pasigaminti Baltojo švyturio popierinį modelį.

Ekskursiją vedė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus gidė Agnė Adomaitytė. Ji priminė, kada buvo įžiebtas pirmasis Klaipėdoje švyturys – 1684-aisiais, tad šiemet minime net 340-ies metų sukaktį.

„Tai nėra tipiškas švyturys, kurį mes esame įpratę matyti šiandieną. Švyturys ne ryškiai švietė, bet to užteko laivams susiorientuoti ir rasti kelią į Klaipėdos uostą“, – pasakojo gidė.

Ji taip pat susirinkusiuosius pakvietė pasižiūrėti įvairių laikmečių lietuviškų monetų ir kupiūrų bei jose paieškoti švyturių.

Anot A. Adomaitytės, švyturio užuominą galima pastebėti net ir medaliuose, kuriuos gavo savanoriai, dalyvavę 1923 m. sausio 15-osios sukilime.

Iš viso Lietuvoje yra septyni švyturiai. Veikiausiai vienintelis Lietuvoje švyturių istorijos tyrinėtojas – Aidas Jurkštas.

Indrės Kiseliovaitės nuotr.

Tai nėra tipiškas švyturys, kurį mes esame įpratę matyti šiandieną.

„Tai yra Mažosios Lietuvos, Klaipėdos krašto unikalumas, kad turime keturis jūrinius švyturius – Šventojoje, Klaipėdoje, Juodkrantėje ir Nidoje, taip pat yra vidinių vandenų – Pervalkos, Ventės Rago ir Uostadvario. Iš viso septyni. Šią vasarą iššūkis jums – apkeliauti visus švyturius ir taip paminėti Švyturių metus Klaipėdos krašte“, – pakvietė A. Adomaitytė.

Apsilankymas Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) šiandieną – nemokamas.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami apsilankyti ir kituose renginiuose. Informaciją galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių