Quantcast

Tarp ieškomiausių Europoje buvusio kamuolinio byla: dalis įtariamų jo bendrininkų – nebegyvi

Prieš Kauno apygardos teismą stojo ne vienerius metus ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašuose buvęs Edgaras Kalasūnas, pernai spalį pats pasidavęs Lietuvos teisėsaugai, atvykdamas į vieną iš jos įstaigų. Remiantis paslapčia, lyginant su „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo byla, teismui perduotos jo bylos kaltinamuoju aktu, šis 41-erių kaunietis net nepriklausė šio ginkluoto susivienijimo vadovams. Tik vykdė jų nurodymus, tarp kurių buvo ir garsiai nuskambėjusių išpuolių, kurių scenarijai gimdavo bevartojant alkoholį.

Buvo ginkluoti iki dantų

Kaip jau rašyta, beveik penkerius metus ieškotas E. Kalasūnas kaltinamas keturiais nusikaltimais, susijusiais su dviem išpuoliais, įvykdytais kartu su dviem „Kamuolinių“ lyderiais, vienas iš kurių – Tomas Mickevičius, pravarde Varlė, dingo be žinios beveik prieš 15 metų. Praėjus vos pusmečiui po didelį atgarsį turėjusio Henriko Daktaro pilies Užliedžiuose apšaudymo bei granatos susprogdinimo jos kieme.

T. Mickevičius tarp šio išpuolio dalyvių turėjo aukščiausią rangą tarp „Kamuolinių“. O vienas iš keturių jo nurodymus vykdžiusių šio nusikalstamo susivienijimo dalyvių ar jam prijaučiančių buvo E. Kalasūnas, kuriam tada buvo 26-eri.

Remiantis kaltinamuoju aktu, T. Mickevičius, pats pasiėmęs iš „Kamuolinių“ ginklų arsenalo automatą „Kalašnikov“, tada apginklavo nenustatytais šaunamaisiais ginklais ir E. Kalasūną, Aleksejų Seroštan bei Edgarą Tomkevičių, kuris netikėtai mirė pernai sausį – jau perdavus šio nusikalstamo susivienijimo bylą teismui, tačiau dar nespėjus jos atversti. O kartu su minėtu trejetu tą 2018-ųjų gruodžio 19-osios naktį į Užliedžius vykęs Ričardas Baika, šiuo metu atliekantis bausmę už tai, kad padėjo samdomiems žudikams iš Estijos 2015-ųjų lapkritį nušauti „Agurkinių“ atstovą Deimantą Bugavičių, buvo apginkluotas tada T. Mickevičiaus rankinėmis granatomis.

Edgaras Kalasūnas/Policijos nuotr.

Pergėrusiųjų šou

Remiantis kaltinamuoju aktu, mintis pademonstruoti savo viršenybę prieš Kauno nusikalstamo pasaulio lyderį H. Daktarą, kuris jau slapstėsi nuo teisėsaugos, bei jo autoriteto nepaisymą, minėtiems „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo dalyviams bei jam nepriklausiusiam R. Baikai gimė neblaiviems – prieš dvi naktis iki išpuolio.

Nuvykę taip apsiginklavę automobiliu į Užliedžius, jie sustojo prie įvažiavimo į H. Daktaro pilies teritoriją vartų. Ir T. Mickevičius ne mažiau kaip dešimt kartų iššovė automatu „Kalašnikov“ į pilies teritoriją juosiančią tvorą bei jos apdailos elementus – pelėdas.

Po šių šūvių E. Kalasūnas su A. Seroštan pabėgo. O R. Baika įmetė vieną granatą į pilies kiemą, kur ši sprogo apie pustrečio metro atstumu nuo gyvenamo namo, kuriame tuo metu buvo H. Daktaro sutuoktinė su dviem jauniausiomis dukromis, sienos.

Oficiali pilies savininkė R. Daktarienė, pripažinta nukentėjusiaja, šio išpuolio padarytą žalą – apgadintą tvoros apdailą, jos dekoratyvinius elementus – pelėdas bei langų stiklus įvertino ne mažiau kaip 3 500 eurų. Tokį ieškinį dėl patirtos turtinės žalos ji yra pateikusi ir likusiems gyviems šio išpuolio dalyviams.

Kalbas vainikavo egzekucija

Kitas nusikaltimas, kuriuo kartu su bendrininkais kaltinamas E. Kalasūnas, – itin žiaurus L. Ž., kuris buvo teistas, tačiau nesietas su organizuoto nusikalstamumo pasauliu, nužudymas dėl chuliganiškų paskatų 2007-ųjų lapkričio 18-osios vakare Chemijos gatvės bendrabutyje. Ir šis nusikaltimas, susijęs su prieš tai vykusiomis išgertuvėmis, per kurias vienas jų dalyvis ėmė pasakoti kaip L. Ž. savo pasisakymais žemina to paties „Kamuolinių“ lyderiams tada priklausiusio T. Mickevičiaus autoritetą, dėl ko ir buvo nuspręsta surengti L. Ž. egzekuciją.

Remiantis kaltinamuoju aktu, tą patį vakarą T. Mickevičius, pasikvietęs pagalbon kitą „Kamuolinių“ lyderį – Tomą Gaidanką bei subūręs minėtose išgertuvėse dalyvavusius: E. Kalasūną, Valerijų Kolobovą, Edgarą Zapustą, Donatą Šimelevičių ir Artūrą Kliaugą, išsiaiškinęs L. Ž. gyvenamąją vietą, kartu su šiais bendrininkais nuvyko į minėtą Chemijos gatvės bendrabutį, kur juos pasitiko apie T. Mickevičiaus autoritetą žeminančias kalbas vienam iš šio sugėrovų pasakojęs Artūras Martinkus, kurio jau taip pat nėra tarp gyvųjų.

Egzekucija L. Ž. buvo surengta minėto bendrabučio antrojo aukšto bendro naudojimo virtuvėje – kitų jo gyventojų akivaizdoje. Ne mažiau kaip šešiolika smūgių, suduoti svečių L. Ž. į įvairias kūno vietas, tame tarpe – ir į galvą, rankomis, kojomis, metaliniu strypu bei stikliniu buteliu, buvo mirtini.

Siekiant nuslėpti šį nusikaltimą, T. Mickevičius su T. Gaidanka grasinimais ir pažadais privertė prisiimti visą kaltę A. Martinkui, iš kurio ir sužinota apie L. Ž. nepagarbius žodžius T. Mickevičiaus atžvilgiu.

Gresia solidi bausmė

E. Kalasūnas kaltinamas padaręs kartu su bendrininkais abu minėtus nusikaltimus dėl savanaudiškų paskatų – siekdamas pelnyti nusikalstamo susivienijimo vadovų palankumą ir galimybę netrukdomai pelnytis iš nusikalstamų veikų.

Edgaras Kalasūnas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Už dalyvavimą nužudant organizuotoje grupėje itin žiauriai dėl chuliganiškų paskatų L. Ž. gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos. O už R. Daktarienės turto sugadinimą, per kurį galėjo nukentėti ir žmonės, neteisėtą disponavimą ginklais, šaudmenimis bei sprogmenimis ir viešosios tvarkos pažeidimą – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Kaip jau rašyta, ikiteisminio tyrimo metu E. Kalasūnas parodymų nedavė, kaip ir neatskleidė, kur slapstėsi tuos beveik penkerius metus. Po to, kai dar 2019-aisiais buvo suimtas už akių, paskelbiant jo paiešką.

Kadangi E. Kalasūno byla perduota Kauno apygardos teismui, šiam jau atvertus „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylą, kurioje – 28 kaltinamieji ir kurioje jau vyksta liudytojų apklausos, E. Kalasūną nuspręsta teisti atskirai nuo sėbrų.

Šiandien planuotas pirmasis jo bylos posėdis. Tačiau E. Kalasūno advokatei Egidijai Belevičienei, net penkiolika metų dirbusiai prokurore įvairiuose Vilniaus prokuratūrų skyriuose, pateikus prašymą dėl jos užimtumo kitose bylose šiandien planuotą posėdį atidėti, jame tik patikslinta teisiamojo tapatybė bei spręsti organizaciniai klausimai. Atvestas konvojaus į teismo posėdį, E. Kalasūnas, skirtingai nei daugelis prieš tą patį Kauno apygardos teismą anksčiau stojusių kamuolinių, nuo žiniasklaidos savo veido neslėpė.

Edgaras Kalasūnas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Į šiandieninį posėdį atvykusios žiniasklaidos laukė ir siurprizas – paskelbta nutartis teisti šioje byloje E. Kalasūną kartu su R. Baika. To šis pasiprašė pats. Nors minėta nutartis sujungti judviejų bylas į vieną dar gali būti skundžiama, R. Baika jau dalyvavo šiandieniniame ilgai neužtrukusiame šios bylos posėdyje nuotoliniu būdu iš Pravieniškių, kur atlieka bausmę.

Ričardas Baika



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
Tegul sitie elementai issinaikina tarpusavyje

Delfi, užsikak po pernykščiais lapais!

Delfi, užsikak po pernykščiais lapais! portretas
Delfi visai išprotėjo. Jei nori skaityti Valatką - mokėk. Eina jie laikraščių leisti, jei nori kad mokėčiau. Šitiek apteko pinigais, kad smegenys pasimaišė. Portalai uždirba iš reklamos, o skaitytojų gausa yra požymis reklamos davėjams, kad portalas populiarus. Delfi marketingo pusdurniai mano, kad mes pirksime virtualią informaciją. Jos ir taip per daug.

Koks %

Koks % portretas
Bylų neivyksta-50 ar daugiau? O kiek pinigų mums kainuoja tie teisės,,genijų,,tyčiojimaisi?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių