Quantcast

Per plauką nuo tragedijos: apie nelaimę Kėdainių daugiabutyje pranešė skambutis iš Nyderlandų

  • Teksto dydis:

Šiąnakt Kėdainiuose įvyko pamokanti nelaimė, kurios pasekmės – sunkios: į Kauno klinikas atvežta 60 proc. kūno apdegusi 63-ejų metų moteris. Dėl ko stebėtis, kad ne ji pati pranešė apie šį įvykį, gal ir nereikėtų. Jeigu informacija apie jį nebūtų gauta iš Nyderlandų.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos suvestinėje apie praėjusios paros iškvietimus teigiama, kad 00.00 val. į Bendrąjį pagalbos centrą paskambino vyras, pasidalijęs šokiruojančia žinia, gauta iš Nyderlanduose esančio savo draugo. Šis prašė iškviesti pagalbą viename Kėdainių Respublikos gatvė daugiabutyje gyvenančiai jo pažįstamai.

Skambinusysis iš Nyderlandų teigė ką tik su šia moterimi kalbėjęsis telefonu. Ji tespėjo pasakyti, kad nusidegino veidą ir pokalbį nutraukė, daugiau į skambučius neatsiliepdama.

Kaip ši moteris apdegė veidą, iškviesti jai pagalbą prašęs Nyderlandų gyventojas teigė nežinantis. Lygiai taip pat į Bendrojo pagalbos centro operatoriaus klausimą, kaip viskas įvyko, atsakė ir telefono numerį 112 surinkęs, pirminiais duomenimis, Kėdainių gyventojas, tikinęs, kad jis – tik pašalinis asmuo ir nėra įvykio vietoje.

Ugniagesiams gelbėtojams atvykus nurodytu adresu, duris atidarė pati nelaimėlė apdegusiu veidu bei drabužiais. „Ugnies bute nebuvo. Tačiau buvo apdegusi virtuvės spintelė“, – akcentuojama Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos suvestinėje.

Be to, pranešama, kad greitosios medikai suteikė moteriai pirmąją pagalbą vietoje. O po to ugniagesiai gelbėtojai padėjo ją nunešti ir greitosios automobilio.

Į šį įvykį vykę ir policijos pareigūnai kol kas ikiteisminio tyrimo nepradėjo. Tačiau, anot jų atstovės, vyksta aplinkybių patikslinimas. Kol kas – pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Nesunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo.“ Šiandien ryte nukentėjusioji, kurios būklė – sunki, apklausta Kauno klinikose. Ši 1961 m. gimusi moteris teigė, kad nelaimė įvyko, jai naktį gaminant maistą prie dujinės viryklės ir užsidegus keptuvei.

Realiausia versija, kad tai įvyko moteriai šnekant su minėtu savo pažįstamu Nyderlanduose ir galimai sutelkus dėmesį į pokalbį, o ne į maisto gaminimą. O, kai įvyko nelaimė, jai jau buvo ne iki pokalbio tęsimo.

Panašu, kad informacija apie šį įvykį Lietuvą pasiekė nedelsiant. Šioje situacijoje gerai ne tik, kad draugas iš Nyderlandų nesutriko, bet ir rado kam Lietuvoje paskambinti, nes, pasak Bendrojo pagalbos centro atstovės Vilmos Juozevičiūtės, prisiskambinti iš užsienio jiems neįmanoma – renkant jų telefoną 112, sujungiama su tos šalies, iš kurios skambinama Bendruoju pagalbos centru.

Kita vertus, laimė ir, kad, pirminiais duomenimis, kėdainiškis, kuriam skambino jo draugas iš Nyderlandų, dar nemiegojo ir atsiliepė telefonu.

Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Andrius Eidimtas šios pamokančios nelaimės kontekste linkęs akcentuoti, kad, užsidegus aliejui, negalima pilti ant jo vandens, nes tai iššauks dar didesnį liepsnos pliūpsnį. Reikia skubiai uždengti keptuvę dangčiu ir taip numalšinti ugnį. O keptuvė gali užsidegti, jeigu būna apibėgusi aliejumi, – nuo uždegtų dujų.

Anot A. Eidimto, svarbu šios nelaimės kontekste priminti ir, kaip svarbu įsirengti namuose dūmų detektorių. Jeigu nukentėjusioji ir nebūtų pasakiusi apie nelaimę savo draugui iš Nyderlandų, apie tai jos kaimynams galėjo pranešti ir pradėjęs kaukti dūmų detektorius.

Bendrojo pagalbos centro atstovė taip pat linkusi akcentuoti, kad pranešti apie įvykius per tarpininkus nėra gerai, nes tokiu atveju dažnai nesugebama atsakyti į klausimus, aktualius sprendžiant kokias pajėgas siųsti. Pavyzdžiui, – ar yra durų kodas, kelintas aukštas ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

savam

savam portretas
"Kasdienėje vartosenoje žodžiu „Olandija“ valstybė, kurios sostinė yra Amsterdamas, netgi vadinama dažniau. Tačiau toks žodžio „Olandija“ vartojimas nėra teisingas. Kodėl? Kuo skiriasi Nyderlandai bei Olandija? Trumpas atsakymas į šį klausimą būtų toks – Nyderlandai (pilnas pavadinimas – Nyderlandų karalystė) yra oficialus valstybės pavadinimas. Olandija yra istorinis regionas toje valstybėje. Nyderlandus sudaro 12 provincijų. Dvi iš jų – Šiaurės Olandiją ir Pietų Olandiją – drauge galima vadinti Olandija, nes šios provincijos yra įsikūrusios būtent istorinio Olandijos regiono teritorijoje. Tačiau tai nėra visa valstybė."

Savas

Savas portretas
Kas per Nyderlandai?Lietuviai vokiečius vadina savaip,o ne germanais ar kaip,suomius -suomiais ,o ne finlandais,o olandus olandais.Ir šalis Olandija.Vokietija irgi kolonijų turi,bet vadinam Vokietija.Lenkija lietuviskai ,Poland angliškai.Juk kaimynų nevadinam polandais.Baisu,kaip baigia iškraipyti ir suanglikoninti mūsų kalbą.

Dalia

Dalia portretas
Nu taip, jei neatsakysi ar yra durų kodas, gali pagalbos nelaukti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių