Quantcast

Kyšininkavusio policininko likimas – pažeidėjų rankose

Kauno kelių policijos specialistus papirkinėję pažeidėjai teigia mokėję jiems skirtas baudas į pareigūnų stalčius, „iš žmogiškumo“ palikdavę  uniformuotiems kyšininkams kavai ir net atsidėkodavę ... atvirutėmis. Tiesa, šią versiją pateikęs vairuotojas teisiamas kartu su papirktuoju.

Kauno kelių policijos specialistus papirkinėję pažeidėjai teigia mokėję jiems skirtas baudas į pareigūnų stalčius, „iš žmogiškumo“ palikdavę  uniformuotiems kyšininkams kavai ir net atsidėkodavę ... atvirutėmis. Tiesa, šią versiją pateikęs vairuotojas teisiamas kartu su papirktuoju.

Dvigubi žaidimai

Kauno apylinkės teismui, nagrinėjančiam buvusio Kauno kelių policijos valdybos Administracinės veiklos poskyrio specialisto Remigijaus Stravinsko bylą, sunkiai sekasi prisišaukti liudytojus.

Dėl jų vengimo atvykti į teismą ir prisiminti įvykius, kuriuos įamžino R.Stravinsko kabinete kolegų iš Imuniteto skyriaus įrengta slapta sekimo įranga, jau buvo atidėti du teismo posėdžiai. Nors ikiteisminio tyrimo metu jie prisipažino papirkę šį pareigūną. Ir už tai, kad sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už pareigūno papirkimą pagal laidavimą.

Pirmadienį du iš jų galų gale pavyko prisišaukti. Tada ir paaiškėjo, kad ne visi nuo grėsusios bausmės atleisti pažeidėjai buvo verti tokios malonės. Kai kurie iš jų galėtų būti teisiami kartu su savo kaltės nepripažinusiu Vidu Gelčiu. Šis taip pat įamžintas pamaloninantis R.Stravinską pinigine kupiūra, nors, rengiant šią bylą teismui, tikino, kad tai buvęs kažkoks popieriukas – greičiausiai atvirutė. 

Ko nereikia neprisimena

„Nežinau, dėl ko esu čia iškviestas – nepažįstu nė vieno iš kaltinamųjų“, – jau pačioje parodymų teisme pradžioje į kontrapuolimą perėjo Rimantas Vėberis, kurio vairuojamą maršrutinį „Kautros“ autobusą, kelyje Joniškis-Žagarė viršijusį leistiną greitį, užfiksavo stacionarinis greičio matuoklis.

Jis taip ir neatgavo iki galo atminties, nors buvo priverstas prisiminti šį įvykį. R.Vėberis tikino sumokėjęs R.Stravinsko skirtą minimalią 50 litų baudą „vietoje“, o ne banke, nes ir anksčiau taip darydavo. Nors ikiteisminio tyrimo metu teigė sumokėjęs šią baudą banke per dvi dienas. Tačiau palikęs penkiasdešimtinę ir ant R.Stravinsko tarnybinio stalo, nes maksimali jam grėsusi bauda buvo šešis kartus didesnė.

Belieka šį R.Vėberio parodymų keitimą nurašyti gėdai dėl savo teisinio neišprusimo – skirta minimali bauda buvo ne R.Stravinsko, o įstatymų malonė vairuotojams, nepadariusiems analogiško pažeidimo per vienerius metus ir sutinkantiems susimokėti baudą per 15 dienų.

Lietuviški standartai

R.Stravinskas kaltinamas paėmęs iš pažeidėjų, kurių bylas nagrinėjo, penkis kyšius. Vieną iš jų – alkoholio buteliu.

Antrasis teisme parodymus davęs jį papirkęs pažeidėjas pripažino  nukentėjęs dėl savo įžūlumo. Jam teko apsilankyti pas R.Stravinską po to, kai buvo nufilmuotas kito vairuotojo, kuriam nedavė kelio, susidarius spūsčiai po avarijos ant M.K.Čiurlionio tilto. Už tai, kad tada pažeidė Kelių eismo taisykles, važiuodamas trečiąja eismo juosta, R.Stravinskas jam skyrė tik įspėjimą. Todėl ir įdėjo „iš žmogiškumo“ jam į stalčių 10 litų.

Kaip jau rašyta, slapta įranga užfiksavo ir panašius R.Stravinsko kolegos Efremo Lideikos, su kuriuo jiedu dalijosi vienu tarnybiniu kabinetu, kyšininkavimo atvejus. Pastarasis per tas kelias savaites paėmė mažiausiai 10 kyšių. Kai kurie iš jų siekė ir 400 litų – už tai, kad būtų surašytas protokolas ne tam pažeidėjui, kuris įkliuvo, o lietuviškai nesuprantančiam Tadžikijos piliečiui. Po tokio E.Lideikos „aukštojo pilotažo“ leistiną greitį viršijusiam tadžikui teko susimokėti dvigubą baudą – ir už save, ir už apsukresnį lietuvį.

Įstatymų landos

Savo kaltės neneigęs E.Lideika teismo verdiktą jau išgirdo.

Kauno apygardos teismas patenkino prokuroro prašymą skirti jam baudžiamuoju įsakymu 7 155 eurų baudą, konfiskuojant apie tris kartus mažesnę sumą, susirinktą kyšių pavidalu, bei atimant teisę trejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

R.Stravinskas ne tik nepripažino kaltės, bet ir nedavė ikiteisminio tyrimo metu jokiu parodymų. Teisme jis, kaip ir V.Gelčys, sutiko pateikti savąją įvykių versiją tik po visų liudytojų apklausos.

R.Stravinskui, kaltinamam ėmus kyšius nuo 10 iki 100 litų, gresia bauda iki 18 830 eurų ir net laisvės atėmimas iki trejų metų.

Abu kaltinamieji kyšininkavimu bei dokumentų klastojimu baigė tarnybą policijoje išėjimu į pensiją. Jiems padėjo Administracinių teismų praktika, traktuojanti pareigūnų stažą policijoje, kaip jų asmeninį turtą. O R.Stravinskas su E.Lideika išdirbo joje daugiau kaip 20 metų – taigi jau buvo užsidirbę pensiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių