Quantcast

Vašku marginti kiaušiniai kvepia medumi

Artėjant Vėlykoms šeštadienį Į P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejų nešinos virtais kiaušiniais rinkosi šeimos. Medumi ir pievų gėlėmis kvepiančioje patalpoje ant žvakių kaito vaškas. Čia vyko edukacinis renginys “Tradicinis margutis”.

Artėjant Vėlykoms šeštadienį į Kauno P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejų nešinos virtais kiaušiniais rinkosi šeimos. Medumi ir pievų gėlėmis kvepiančioje patalpoje ant žvakių kaito vaškas. Čia vyko edukacinis renginys “Tradicinis margutis”.

Pati mažiausia jo dalyvė nekantriai vartė rankose baltą kiaušinį ir vis žvilgčiojo į tirpstantį vašką, kol muziejaus edukatorė Rita Šuopienė pasakojo margučių istoriją.

“Seniai seniai mėnulyje didžiulė laukinė antis perėjo kiaušinį ant akmens susuktame lizde.  Nutarusi paieškoti maisto, ji paliko lizdą. Tuo metu užėjo liūtis, lizdas pratrūko ir kiaušinis iškrito iš mėnulio. Atsitrenkė į debesis ir sudužo. Iš kiaušinio trynio atsirado žemė, iš lukšto – dangus, o iš baltymo – vanduo”, – legendą apie kiaušinį kaip pasaulio simbolį pasakojo R.Šuopienė.

Pasak jos, seniausi, prieš penkis tūkstančius metų marginti stručių kiaušiniai rasti Egipte. Lietuvoje būdavo marginami kauliniai arba akmeniniai kiaušiniai. Dainų slėnyje rastas būtent toks kaulinis margutis.

Anksčiau kiaušiniai būdavo marginami viena spalva augaliniais dažais, kuriuos, pasak R.Šuopienės, ne taip lengva pasigaminti. “Esu čia užmerkusi juodalksnį, ažuolą ir truputį gelžgalių”, – rodė į tamsios spalvos skystį edukatorė. Tokį tirpalą reikia rauginti mėnesį, o po to jame mirkyti kiaušinius.

Moteris pasakojo, kad mėlyna spalva būdavo gaunama iš rugiagėlių ir žibuoklių žiedų, o geltona – iš svogūnų lukštų. Nors pastarieji dar ir dabar yra naudojami margučių dažymui, vis labiau natūralius dažus nustelbia cheminiai.

“Daugiau nei prieš šimtą metų atsirado cheminiai dažai, tačiau jie yra kenksmingi. Būna, nudažytą baltymą apipjausto, tačiau geriau jau tokio kiaušinio nevalgyti. Geriau pirkti maistinius dažus”,– pasak R.Šuopienės, kadangi maistiniai dažai silpnesni, jų dėti reiktų daugiau nei rekomenduojama instrukcijoje.

Pradėjusi vašku piešti tradicinius raštus: žalčiukus, paukštukus, saulutes, tulpes ir lelijas, edukatorė perspėjo, kad prieš marginant kiaušinius reikia specialiai paruošti. Išvirtus juos reikia pusvalandį palaikyti šiltame vandenyje, o po to nuplauti ūkišku muilu arba soda, kad neliktų riebalinių dėmių. Kitaip vaškas gali nelipti.

“Nors ant baltų kiaušinių vaškas matosi geriau, patariu rinktis rudus, nes jų lukštas tvirtesnis”, – anot R.Šuopienės, viena šeima neatėjo į užsiėmimą, nes beverdant trūko visi dešimt kiaušinių ir nebeturėjo ką marginti.

Vašką ant kiaušinio reikia piešti greitai, nes jis staigiai stingsta. Mažiausiai mergaitei tai ir buvo sunkiausia – ji niekaip nesuprato, kodėl visas vaškas lieka ant adatėlės, o ne ant lukšto.

Išmargintus kiaušinius R.Šuopienė merkė į paruoštus dažus, o ištraukusi dėjo ant laikraščio. Ji pabrėžė, kad reikia leisti dažams visiškai nudžiūti, nepulti iš karto šluostyti. Nudažytų margučių vaško skusti negalima – kiaušinį palaikius virš žvakės vašką reikia nušluostyti servetėle įtrinant jį į lukštą. Kai kiaušinis pasidengia vašku, dažai taip greitai nenublunka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių